Hταν μια παλικαρίσια πρόκριση (φωτογραφία: fiba.com).

Ήταν ζόρικο, ήταν στενεμένο, ολότελα ψυχοβγαλτικό, αλλά τι πειράζει; Η Εθνική ομάδα μπάσκετ προκρίθηκε στο Μουμπάσκετ 2023 που θα διεξαχθεί στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία. Η νίκη μας με 72-70 επί του Βελγίου και η ταυτόχρονη επικράτηση των Σέρβων επί των Τούρκων μας έστειλε εκεί που πραγματικά αξίζουμε να είμαστε.

Ζούμε ημέρες Κατάρ και Μουντιάλ και ξέρουμε πολύ καλά πώς είναι να μην μετέχει η δική σου Εθνική ομάδα. Η χαρά γίνεται μισή. Η απαντοχή χάνει την αξία της. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο αθλημάτων (ευτυχώς έχουμε αφήσει πολύ πίσω μας την πολεμική μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ στη χώρα μας), αλλά όπως και να το κάνουμε το ελληνικό μπάσκετ -έστω και ηχηρών αποτυχίες- ήταν πάντα εδώ. Τώρα είναι και με το παραπάνω.

Το σίγουρο είναι ότι κάναμε ένα σπουδαίο και αποφασιστικό βήμα που τονώνει το ηθικό και το πρεστίζ αυτής της ομάδας.

Η πρόκρισή μας στο Μουντομπάσκετ είναι μια ακόμη ευκαιρία να δείξουμε πως αυτό που δεν καταφέραμε στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ μπορεί να μεγιστοποιηθεί σε ένα χρόνο από τώρα. Αν θα πάρουμε το αίμα μας πίσω; Είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητάμε για κάτι τέτοιο, καθώς ούτε ξέρουμε ποια θα είναι η σύνθεσή μας στο τουρνουά και πώς θα είναι η συγκυρία των πραγμάτων για τις υπόλοιπες ομάδες. Το σίγουρο είναι ότι κάναμε ένα σπουδαίο και αποφασιστικό βήμα που τονώνει το ηθικό και το πρεστίζ αυτής της ομάδας.

Oι Έλληνες του Βελγίου στάθηκαν στο πλευρό των παικτών μας (φωτογραφία: fiba.com).

Επιπλέον, μας βάζει για τα καλά στο κάδρο των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού του 2024. Σαν να λέμε: το διπλό μέσα στο Βέλγιο ανοίγει δύο μεγάλες πόρτες που για να τις διαβούμε θα πρέπει να αποδείξουμε πως έχουμε το σθένος να εμφανίσουμε τη δεδομένη ποιότητά μας στο παρκέ.

Αυτή η πρόκριση έχει μεγάλη αξία διότι μετά το Ευρωμπάσκετ ακούστηκαν πολλά για τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της ομάδας, για τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν ή για εκείνα που θα έπρεπε να κάνουμε, αλλά δεν…

Θα ήταν πραγματικά άδικο να μείνουμε εκτός λόγω της πολεμικής που μαίνεται μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας.

Είναι μια ανάσα το εισιτήριο στο προσεχές Μουντομπάσκετ. Μια έξτρα δυνατότητα που έχει ο ομοσπονδιακός κόουτς Δημήτρης Ιτούδης να οργανώσει καλύτερα το αγωνιστικό του πλάνο και να μορφοποιήσει το προφίλ της ομάδας. Είναι μια επιπλέον ευκαιρία για τους παίκτες μας να δείξουν πως είναι μέρος της μπασκετικής ελίτ και ότι οι μεγάλες διοργανώσεις τους ταιριάζουν.

Θα ήταν πραγματικά άδικο να μείνουμε εκτός λόγω της πολεμικής που μαίνεται μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας. Το να μπαίνουν αγώνες εθνικών ομάδων εν μέσω υποχρεώσεων των ομάδων δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι το άθλημα. Η Εθνική μας γνώρισε μια άσχημη ήττα πριν από λίγες ημέρες από τη Γεωργία, όμως εκείνη η εικόνα ήταν ολότελα πλασματική, καθώς αγωνιστήκαμε με ρόστερ ανάγκης.

Τώρα που κάποιοι πρωτοκλασάτοι παίκτες πάτησαν το παρκέ αποκαταστάθηκαν τα πράγματα, αλλά το ερώτημα παραμένει: θα πρέπει να εξοντωθούν οι παίκτες και τα χρονικά περιθώρια για να βρεθεί μια λύση στη διένεξη μεταξύ των δύο μπασκετικών πόλων;

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι πραγματικά ο Δημήτρης Ιτούδης.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top