Ο φοιτητής Jan Palach, το 1969, αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος κατά της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία και της καταστάσεως που αυτή επέφερε. Το 1989 ένας άντρας άγνωστων λοιπών στοιχείων στέκεται αγέρωχα μπρος σε ένα τανκ που έχει κατέβει στην πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου, θέλοντας έτσι να τα βάλει μόνος του με ένα ολόκληρο καθεστώς. Χθες (3/11) η νεαρή ιρανή φοιτήτρια Ahoo Daryaei έβγαλε τα ρούχα της στην πανεπιστημιούπολη πανεπιστήμιου Αζάντ στην Τεχεράνη διαμαρτυρόμενη για την επίθεση που δέχθηκε από την αστυνομία ηθικής επειδή δεν φορούσε σωστά την υποχρεωτική χιτζάμπ.
Οι ωραίοι «τρελοί» αυτού του κόσμου δείχνουν το δρόμο της αντίστασης σε απολυταρχικά καθεστώτα. Οχι, δεν είναι το κορίτσι γυμνό σ’ αυτή την περίπτωση, αλλά το καθεστώς του Ιράν που έχει μετατρέψει τη χώρα σε νεκροταφείο συνειδήσεων και έχει δαιμονοποιήσει το σώμα των γυναικών. Το κορίτσι αυτή τη στιγμή θυσιάζει ό,τι πολυτιμότερο έχει: τη ζωή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιran International, μια φοιτητική ομάδα στο Telegram, ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας επιτέθηκαν με αγριότητα στη νεαρή φοιτήτρια. Φέρονται να χτύπησαν το κεφάλι της σε μια πόρτα αυτοκινήτου ή σε μια κολόνα. Αναφέρουν, δε, πως «Λίγες κηλίδες αίματος της φοιτήτριας φάνηκαν στα λάστιχα ενός αυτοκινήτου». Πλέον, το κορίτσι έχει εξαφανιστεί. Ζει; Δεν ζει; Κανείς δεν γνωρίζει. Όμως, η εικόνα της να περιφέρεται με τα εσώρουχά της στους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου, είναι η πιο καίρια και δραστική πράξη αντίστασης.
Αξιωματούχος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε τη σύλληψη της φοιτήτριας. «Μετά από μια απρεπή πράξη μιας φοιήτριας στο Τμήμα Επιστήμης και Έρευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης παρενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», έγραψε ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο πανεπιστήμιο, στο X. Το Fox News Digital δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το όνομα της μαθήτριας, αλλά μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν σημειώσει πως ονομάζεται Ahoo Daryaei.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το Ιράν, Μάι Σότο, ανάρτησε στο X, «Θα παρακολουθώ στενά αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης των αρχών». Η Ιρανοαμερικανίδα δικηγόρος Elika Eftekhari είπε στο Fox News Digital: «Η διαμαρτυρία της μπορεί να φαίνεται σοκαριστική στους ξένους επειδή συνοδεύεται από τη βεβαιότητα φυλάκισης, βασανιστηρίων και βιασμού ως τιμωρία από αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
Η Λίζα Ντάφταρι, αρχισυντάκτρια του The Foreign Desk και ειδικός στο Ιράν, είπε στο Fox News Digital, «Βλέπουμε πολλά παραδείγματα ιρανών γυναικών που αψηφούν με θάρρος τους υποχρεωτικούς νόμους περί ισλαμικής χιτζάμπ. Ιρανοί άνδρες και γυναίκες διαμαρτύρονται για την κυριαρχία της καταπιεστικής Ισλαμικής Δημοκρατίας για δεκαετίες. Κάθε τέτοια πράξη δημιουργεί εμπιστοσύνη στους άλλους Ιρανούς για να αντισταθούν στους καταπιεστικούς νόμους του καθεστώτος».
Ποιος μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η τύχη της Ahoo Daryaei; Οι Αρχές του Ιράν δεν πρόκειται να λογοδοτήσουν ό,τι και να συμβεί και η παγκόσμια κοινότητα πέρα από ανακοινώσεις συμπαράστασης προς το κορίτσι και αποτροπιασμού προς το καθεστώς της Τεχεράνης, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλου είδους ενέργειες. Κάπως έτσι, οι απαγορεύσεις προς τις γυναίκες θα συνεχίσουν να είναι απάνθρωπες έως και κτηνώδεις.
Στη Δύση κάνουμε, πλέον, λόγο για τα επίχειρα της πατριαρχίας και για το πώς πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση υπέρ των γυναικών. Καλά κάνουμε και έτσι πρέπει να γίνει. Όμως, σε ολόκληρο το Ισλάμ η θέση της γυναίκας βρίσκεται σε αρκετές περιπτώσεις πιο κάτω κι από αυτή των ζώων. Δεν γίνεται η διεθνής κοινότητα να μένει άπραγη, δεν γίνεται να δέχεται την αστυνομία ηθικής (μια ξεδιάντροπη αρχή που δεν έχει καμία διεθνή νομιμοποίηση) να λειτουργεί με προκρούστεια μέθοδο εις βάρος των σωμάτων των ανθρώπων. Ιδιαιτέρως των γυναικών.
Διαβάστε ακόμα: Μωρίς Σιακκής. Επτά παρανοήσεις για το Ισραήλ και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.