Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Jolanda Flubacher

Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Jolanda Flubacher

Με εύλογη ευχαρίστηση –άνθρωποι είναι, υπό πίεση λειτουργούν, κάθε στήριξη πολύτιμη– περιμένουν οι κυβερνητικοί να υποδεχθούν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και «οικονομικό άρχοντα της Ευρώπης» (άθλια η έκφραση, αλλά έτσι είναι) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 18 Ιουλίου στην Αθήνα.

Βέβαια, περισσότερο από επίσημη επίσκεψη, η εδώ παρουσία του Σόιμπλε θα θυμίζει stop-over: κάπου στις 11:00 θα ξεκινήσει τις επαφές του (που, εκτός από Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη, θα δούμε αν θα περιλάβει και Μαξίμου, όμως θα έχει και δυο γεύματα-συναντήσεις με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, μια ανοιχτή και μια κλειστή ώστε να ακούσει και να δώσει παρουσία), ενώ στις 18:00 της ίδιας μέρας πετάει για Μόσχα. Αυτός ο προορισμός, μην ξεγελιόμαστε, είναι και ο ουσιαστικός στόχος τού (άμεσα προεκλογικού) ταξιδιού του Σόιμπλε!

Μην το καταγράψετε ως παράπονο –πώς να συγκρίνεις σε εμβέλεια Αθήνα με Μόσχα, όταν είσαι το Βερολίνο;–, όμως αυτού του είδους τη σκηνοθεσία κινδυνεύει να τη βρει μπροστά του ο Αντώνης Σαμαράς, όταν κάνει την ιδιότυπη δική του επίσκεψη (8 Αυγούστου) στην Ουάσινγκτον, να φωτογραφηθεί μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα (στο πλάνο, μάλλον, θα χωρέσει και Ευάγγελος Βενιζέλος, άμα οι Αμερικάνοι βρουν πατέντα με το προεδρικό πρωτόκολλο: ευτυχώς ο ΒΒ είναι και Αντιπρόεδρος, οπότε ίσως «συλληφθεί» ο Μπάιντεν ώστε να σταθεί δίπλα του).

Στην Ουάσινγκτον έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά. Μήπως δηλαδή, μετά το φλερτ Κώστα Καραμανλή, η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε αποκλειστική τροχιά περί το δίπολο Βερολίνου-Μόσχας.

Τι εννοούμε; Ότι η «γερμανική αγκύρωση» της Ελλάδας, και ειδικότερα του Σαμαρά και των ανθρώπων του, μαζί και με το παιχνίδι που πήγε να στηθεί γύρω από την υπόθεση ΔΕΠΑ/Gazprom και τώρα τον ΟΣΕ, συν η εκθαμβωτική παρουσία της ρωσικής ολιγαρχίας στην Ελλάδα, δημιουργεί (μας αναφέρουν…) ερωτηματικά στην Ουάσινγκτον. Μήπως δηλαδή, μετά το φλερτ Κώστα Καραμανλή, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε αποκλειστική τροχιά περί το δίπολο Βερολίνου-Μόσχας.

Πάντως, στην Αθήνα η παρουσία Σόιμπλε θα είναι κυρίως photo-opportunity, με τις δηλώσεις συμπαράστασης στο ελληνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής να έχουν για Σαμαρά-Στουρνάρα την αξία τους σε χρυσό. (Βέβαια, η στάση των Σόιμπλε και Μέρκελ είναι σταθερά αρνητική στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του εναπομένοντος ελληνικού χρέους/OSI: όμως, εδώ, όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργεί γι’ αυτούς η απόλυτη προεκλογική σκοπιμότητα. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξέδωσαν πλήρες «απαγορευτικό» για το ταξίδι Σόιμπλε, μπας και υπαινιχθεί haircut για τους Έλληνες). Στη φωτογράφηση μάλλον θα πιέσει ώστε να χωρέσει –και εδώ– ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που μερίμνησε ήδη να διαβιβάσει (δια του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βεστερβέλε, πριν λίγες μέρες, στην Αθήνα) τα θερμά αισθήματά του έναντι του «τέως συναδέλφου» του. Ο ΒΒ δεν ξεχνά το, κατά αυτόν ένδοξο, 2011-12 «του».

Μια ακόμη λεπτομέρεια, και τελειώνουμε: Ο Σόιμπλε θα φέρνει στα μπαγκάζια του και κάτι το συγκεκριμένο –τη συμφωνία για την δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth, επισήμως), που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στην επαναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στην Αθήνα, ούτε Στουρνάρας ούτε Χατζηδάκης θέλησαν επί μήνες και μήνες να καταλάβουν περί τίνος επρόκειτο: τελικά, οι Γερμανοί (και «η Ευρώπη») προωθούν αυτό το σχήμα για Ισπανία/Πορτογαλία, οπότε… ήρθε και σε μας. Μια δημόσια Τράπεζα, με προσπάθεια να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης, με κάτι σαν 100 εκατομμύρια πρώτο κεφάλαιο-συμβολικό ποσό. Οι υπογραφές από ελληνικής πλευράς θα τεθούν σε υπουργικό επίπεδο. Από γερμανικής; Μάλλον ο Πρόεδρος της ΚfW, της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας, ονόματι Σρέντερ –όχι, δεν έχει σχέση με τον τέως Καγκελάριο Σρέντερ. Αυτή η συμβολικά ισχυρή ανισότητα πώς θα «γράψει» στην ελληνική κοινή γνώμη;

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι παγίδες στην επίσκεψη Σόιμπλε δεν λείπουν. Ας ελπίσουμε να μη βρεθεί κάποιος να πει ενώπιόν του το σημερινό αντίστοιχο τού «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας!» του μακαρίτη Παναγιώτη Κανελλόπουλου…

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top