Εικόνα από το Facebook του Hannes Swoboda, Προέδρου των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν ίσως ο μονος κορυφαίος ευρωπαίος πολιτικός που αντέδρασε δυναμικά στο φονικό, και πίεσε για ενέργειες απειλώντας ανοιχτά την κυβερνηση με απώλεια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα, σε περίπτωση μη-επίλυσης του ζητήματος της ΧΑ: "If the Greek government and Prime Minister Samaras fail to put a stop to the hate-filled behaviour of Golden Dawn and other fascist groups, it will be an unacceptable presidency and not likely to bring any progress, either for Europe or for Greece."

Εικόνα από το Facebook του Hannes Swoboda, Προέδρου των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν ίσως ο μονος κορυφαίος ευρωπαίος πολιτικός που αντέδρασε δυναμικά στο φονικό, και πίεσε για ενέργειες απειλώντας ανοιχτά την κυβερνηση με απώλεια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα, σε περίπτωση μη-επίλυσης του ζητήματος της ΧΑ: “If the Greek government and Prime Minister Samaras fail to put a stop to the hate-filled behaviour of Golden Dawn and other fascist groups, it will be an unacceptable presidency and not likely to bring any progress, either for Europe or for Greece.”

Η υπέρβαση, ή μη, δεν ορίζεται από το νόμο σε αυτή την περίπτωση, ή από το υπηρεσιακό καθήκον, αλλά από μία πραγματικότητα που επέτρεψε στους παριστάμενους συναδέλφους της να μείνουν μακρυά από το συμβάν. Να μην πλησιάσουν καν το θύμα ώστε να τους υποδείξει έγκαιρα το δολοφόνο του· προτού διαφύγει. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός βίας που προκάλεσε η ΧΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, είναι 400 τραυματισμοί και 4 δολοφονίες μέσα σε μόλις 18 μήνες.

Η αναμενόμενη πορεία εδώ ήταν άλλη. Ο Φύσσας πεθαίνει, ο Ρουπακιάς διαφεύγει, η ΕΛΑΣ και οι διάφοροι εκπρόσωποι (συνδικαλιστικοί, κομματικοί, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί) παρελαύνουν από τα κανάλια για να πουν ευχές, να ρίξουν ανάθεμα, και να δηλώσουν τις καλές προθέσεις των φορέων τους, ενώ μπάχαλοι (και μη) καίνε κάδους στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων δυσπιστώντας για τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία και τη μη σύλληψη του θύτη. Μας θυμίζει κάτι;

Θα τολμήσω να αναρωτηθώ για την κλίμακα των επεισοδίων του 2008 αν ο συνάδελφος του Κορκονέα είχε βγάλει το όπλο του και τον είχε συλλάβει εκείνη την ώρα. Αν δεν είχαν βγει οι τότε υπουργοί να πουν ψέματα (μισές αλήθειες), μόνο για να διαψευσθούν από το διαδίκτυο και το γνωστό βίντεο που κατέγραψε εκείνη τη δολοφονία.

Δεν ήταν ούτε εξωγήινη, ούτε “ηρωίδα” τηλεοπτικής σειράς η Αγγελική. Ούτε ήταν η πρώτη της περιπολία. Πιθανολογώ ότι ήξερε και για την ανοχή των συναδέλφων, και για τις σχέσεις με τη ΧΑ, και πιθανότατα υπήρξε μάρτυρας και σε άλλες στιγμές που μόνο τιμητικές δεν ήταν για το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα και το σώμα συνολικά. Μπορεί κι εκείνη να έδειχνε την ίδια ανοχή μέχρι χθες, όταν τα επεισόδια αφορούσαν μετανάστες· κανείς δεν ξέρει μέχρι αυτή την ώρα.

Θα τολμήσω να αναρωτηθώ για την κλίμακα των επεισοδίων του 2008 αν ο συνάδελφος του Κορκονέα είχε βγάλει το όπλο του και τον είχε συλλάβει εκείνη την ώρα. Αν δεν είχαν βγει οι τότε υπουργοί να πουν ψέματα (μισές αλήθειες), μόνο για να διαψευσθούν από το διαδίκτυο και το γνωστό βίντεο που κατέγραψε εκείνη τη δολοφονία.

Και μάλλον δεν θα μάθει ποτέ. Ο συνδυασμός μίας αστυνομίας που θα θελήσει να εκτεθεί (επιτρέποντάς της να μιλήσει με ειλικρίνεια), του καλού δημοσιογράφου και του καλού ΜΜΕ για να υπάρξει μία συνέντευξη που θα απαντήσει στα παραπάνω όπως θα γινόταν στις περισσότερες Δυτικές χώρες, μοιάζει απίθανος. Τα πρώτα δημοσιεύματα για την “όμορφη αμαζόνα” είναι ενδεικτικά. Μπορεί να λείπει και το κοινό για μία τέτοια συνέντευξη, αλλά δεν θα το μάθουμε ούτε αυτό για την ώρα.

Η Αγγελική, αγνώστων λοιπών στοιχείων, έκανε μία υπέρβαση προς την κανονικότητα. Δεν είχε ιδέα εκείνη την ώρα πως θα ξετυλιγόταν το κουβάρι της ΧΑ από τη σύλληψη που έκανε. Πιο πιθανό να περίμενε κυρώσεις, ειδικά αν τα πράγματα είχαν πάει αλλιώς αφού παρενέβη τις εντολές που είχε λάβει.

Ακούω ότι σήμερα θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο για να βραβευτεί από τον Κάρολο Παπούλια. Μπορεί να είναι τυπικό. Μπορεί για τους λάθος λόγους. Μπορεί να είναι σκέτη επικοινωνία για την ομάδα ΔΙΑΣ.

Προτείνω να μειώσουμε το θόρυβο της καχυποψίας, ή τις επικοινωνιακές προσπάθειες των όποιων, και να μείνουμε στην πράξη και το αποτέλεσμα: την υπέρβαση που, για την ώρα, μας επαναφέρει σε μία κανονικότητα μίας ΕΛΑΣ που λειτουργεί και οδηγείται σε αυτοκάθαρση. Είθε. Στην τελική, αν εμείς δεν το εντοπίσουμε ως σκοπό, και δεν το απαιτήσουμε, γιατί να το κάνουν; Πότε σταμάτησαν οι κοινωνίες να οδηγούν την εξέλιξη τους;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top