Οι «εκσυγχρονιστές» που θα θεωρούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών έναν αξιοπρεπέστατο συμβιβασμό, εάν τον είχε πετύχει άλλη κυβέρνηση, έκαναν τώρα την πάπια, γράφει ο Αριστείδης Χατζής. Όσο για τους «αριστερούς» και τη Συμφωνία με την Εκκλησία… (Εικονογράφηση: Vladimir Radibratovic)

Αυτή η κυβέρνηση, μ’ αυτά που κάνει ή δεν κάνει, μας προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε ποιος είναι τι σ’ αυτή τη χώρα. Διότι δεν αρκεί να το δηλώνεις για να είσαι κάτι. Θα πρέπει και οι πράξεις σου να είναι συμβατές με τις δηλώσεις σου. Η κυβέρνηση μας δίνει λοιπόν την ευκαιρία για μια κρισάρα, ένα litmus test. Θα εξηγήσω τι εννοώ με δύο παραδείγματα. Πρόκειται να γίνω πολύ δυσάρεστος. Διαβάστε με δική σας ευθύνη.

Οι «εκσυγχρονιστές» που θα θεωρούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών έναν αξιοπρεπέστατο και έντιμο συμβιβασμό, εάν τον είχε πετύχει άλλη κυβέρνηση (π.χ. Σημίτη), και θα τον υπερασπίζονταν με θέρμη, ιερή αγανάκτηση και ελιτίστικη περιφρόνηση έναντι των εθνικιστών-λαϊκιστών, έκαναν τώρα την πάπια ή μας βγήκαν από τα δεξιά ως αγανακτισμένοι πατριώτες και πονεμένοι Μακεδονομάχοι. Διαβάζω τις γεωπολιτικές τους αναλύσεις και γελώ.

Οι «αριστεροί» που θα έβγαιναν στο κλαρί για τη Συμφωνία με την Εκκλησία, εάν την είχε κάνει άλλη κυβέρνηση (π.χ. Σαμαρά) και θα κατακεραύνωναν τη διαπλοκή με τους παπάδες, την εξυπηρέτηση όλων σχεδόν των αιτημάτων της Εκκλησίας και τον ψευτοδιαχωρισμό που απευθύνεται σε ηλίθιους και έχει τελικό στόχο τις προσλήψεις, τώρα, για πρώτη φορά μας επισημαίνουν τις «πραγματικότητες», μας θυμίζουν τις «παραδόσεις» και τη σημασία της Ορθοδοξίας και γενικά μας φλομώνουν με βαθυστόχαστες «ρελιστικές» αναλύσεις κουνώντας μας και το δάχτυλο. Και πάλι γελώ.

Πάντα ξέραμε ότι είναι δύσκολο να είσαι συνεπής. Δεν περιμέναμε ποτέ κρυστάλλινη καθαρότητα και ατσάλινη σταθερότητα. Αλλά εδώ το καραγκιοζιλίκι μας περίσσεψε.

 

//O Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top