20820680623_2532b1f6db_h (1)-1190

Το Μέγαρο της Νέας Φιλαρμονικής υπό κατασκευή.

Αυτό που κάνει τα αξιοθέατα του Αμβούργου να μοιάζουν διαφορετικά δεν είναι μόνον ότι είναι «άξια θέασης», αλλά κυρίως «αίσθησης». Τόσο ως αστική συγκρότηση όσο και ως «έκθεση» αντιπροσωπευτικών αρχιτεκτονικών εποχών και ρυθμών, το Αμβούργο διαθέτει όλη εκείνη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που μπορεί να «ερεθίσει» τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, χαράζοντας βαθιά τη μνήμη του επισκέπτη.

Είναι η θαυμαστή ιστορική αρχιτεκτονική κληρονομιά του. Είναι ακόμη το υδάτινο στοιχείο που κυριαρχεί παντού στο αστικό τοπίο, τα πολλά κανάλια και οι δεκάδες εκατοντάδες γέφυρες – περισσότερες και από εκείνες του Άμστερνταμ και της Βενετίας. Είναι, τέλος, η τεράστια ανάπτυξη που κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για μια πραγματική οικονομική και δημιουργική «έκρηξη», η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο ομόσπονδο κρατίδιο του Αμβούργου και μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

tmp646f-2etmp-tcm131-222194-1190

Αμβούργο, Eco City.

Αλήθεια, τι να πρωτοεπισκεφτεί κάποιος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη της ρωμαϊκής εποχής; Το περίφημο Rathaus, το φημισμένο δημαρχείο της πόλης, με τον περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο; Το Stadtpark, το μεγαλύτερο πάρκο του Αμβούργου, με το πλανητάριο που δεσπόζει στη δυτική του πλευρά; Ή, μήπως, την εκκλησία του St. Michaelis –την οποία οι κάτοικοι αποκαλούν χαϊδευτικά «Michel»–, η οποία εντυπωσιάζει με την μπαρόκ αισθητική της και το υψίκορμο καμπαναριό της;

Αξίζει να αναφερθούμε ακόμη στην Kunsthalle, την Πινακοθήκη, όπου οι Γερμανοί Ρομαντικοί έχουν την τιμητική τους. Στο ιδιαίτερο Μουσείο Μινιατούρας. Στο Alsterhaus, με τη μαγευτική πανοραμική θέα. Επίσης, στην περιοχή Sternschanze, με τα μικρά καταστήματα και τα χαριτωμένα εστιατόρια και cafés. Ακόμη στο Star Club, το οποίο φιλοξένησε στα ’60s το ταλέντο των Beatles, αλλά και στην ξακουστή ψαραγορά, την Fischmarkt, η οποία ανοίγει τις πύλες της το ξημέρωμα κάθε Κυριακής.

4111

Kaufhauskanal Metrozone, σχεδιασμένο από τους BIG.

Η εκρηκτική ανάπτυξή του Αμβούργου προσέλκυσε πολλούς επιχειρηματικούς κολοσσούς και μαζί τους μια σύγχρονη αρχιτεκτονική «υπέρ-παραγωγή», η οποία μεταμόρφωσε το πρόσωπο της πόλης, οδηγώντας την στην τρίτη χιλιετία.

Το Αμβούργο είναι πράγματι ένα από τα πιο όμορφα και ζωντανά λιμάνια της Ευρώπης, με ατμόσφαιρα κάπως «rock», καθώς η ζωή εδώ δεν θυμίζει τίποτε από την συνήθη γερμανική σιδηρά πειθαρχία. Το Αμβούργο αποτελεί πόλη-πρότυπο ανάπτυξης, αλλά και οικολογικής συνείδησης, παρά τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκους της και τις βαριές βιομηχανίες που φιλοξενεί – αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 2011 ψηφίστηκε «Πράσινη Πρωτεύουσα» της Γηραιάς Ηπείρου. Η εκρηκτική ανάπτυξή του των τελευταίων ετών προσέλκυσε πολλούς επιχειρηματικούς κολοσσούς από τους χώρους των εκδόσεων, των τηλεπικοινωνιών, των υπηρεσιών, των ναυπηγείων κ.ο.κ., και μαζί τους μια σύγχρονη αρχιτεκτονική «υπέρ-παραγωγή», στην κυριολεξία, η οποία μεταμόρφωσε το πρόσωπο της πόλης, οδηγώντας την στην τρίτη χιλιετία.

Elbphilharmonie

Το κτίριο της Νέας Φιλαρμονικής εγκαθιστά ένα νέο ισχυρό αστικό τοπόσημο στην περιοχή του λιμανιού, κατά μήκος του ποταμού Έλβα.

Διαβάστε ακόμα: Περί της επέκτασης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο. 

Από όλα τα θαυμαστά σύγχρονα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα που έχει να επιδείξει ο βορειο-γερμανικός γοητευτικός αυτός ταξιδιωτικός προορισμός, θα σταθώ μόνον στην περίφημη Elbphilharmonie – αγγλιστί Elbe Philharmonic Concert Hall – έργο των φημισμένων αρχιτεκτόνων Herzog and de Meuron. Η Νέα Φιλαρμονική του Αμβούργου προβλέπεται να αποτελέσει το νέο κέντρο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, όχι μόνον για τους κατοίκους της αλλά για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το Kaispeicher A (η τραπεζοειδής «βάση» της Νέας Φιλαρμονικής) χρησιμοποιούνταν μέχρι το τέλος του προηγούμενου αιώνα ως αποθηκευτικός χώρος. Στην καθ’ ύψος ανάπτυξη της πρότασης που σχεδίασαν οι Ελβετοί αρχιτέκτονες, η συμπαγής βαριά κατασκευή της παλιάς αυτής αποθήκης αναλαμβάνει πλέον νέο ρόλο, καθώς καλείται να φέρει στην οροφή της το φορτίο που έφερε κάποτε στους περιμετρικούς της τοίχους. Έτσι, η στιβαρή, σχεδόν απόμακρη αρχιτεκτονική του Kaispeicher προσφέρει την ιδανική «έδρα» –σημειολογικά και πραγματολογικά– για το νέο κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου. Η κυματοειδής, στις ανώτερες κεραίες, φιγούρα της ταιριάζει περισσότερο με το ευρύτερο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει παρά με τα γειτονικά, κανονικού σχήματος, κτίρια.

2015-06-26-dpa-foto-plaza-1190

Η Γερουσιαστής Πολιτισμού Barbara Kisseler παρουσιάζει τη σχεδόν ολοκληρωμένη “Πλατεία” της Νέας Φιλαρμονικής.

Πάνω στη στιβαρή τούβλινη βάση του Kaispeicher εδράζεται η νέα επέκταση, που φαντάζει σαν μονοκόμματο πολύτιμο κρύσταλλο. Aντανακλώντας το νερό, τον ουρανό και τα φώτα της πόλης, μοιάζει να μεταβάλλεται στο πέρασμα του 24ώρου, αποκτώντας συνεχώς νέα πρόσωπα.

Η ευφάνταστη σύνθεση των Herzog and de Meuron προσαρμόζεται κατοψικά στη γεωμετρία της παλιάς αποθήκης, ενόσω το σύγχρονο τμήμα της υψώνεται κατακόρυφα λες και θέλει να αγγίξει τον ουρανό. Πάνω στη στιβαρή τούβλινη βάση του Kaispeicher εδράζεται λοιπόν η νέα επέκταση, που φαντάζει σαν μονοκόμματο πολύτιμο κρύσταλλο, καθώς παίρνει μορφή από αλλεπάλληλα γυάλινα πανέλα διαφορετικών σχημάτων και καμπυλώσεων. Η εικόνα της κρυσταλλοειδούς αυτής «εν κινήσει» μορφής –αντανακλώντας το νερό, τον ουρανό και ταυτόχρονα τα φώτα της πόλης– μοιάζει να μεταβάλλεται μέσα στο πέρασμα του 24ώρου, αποκτώντας συνεχώς νέα πρόσωπα.

6d988859-7322-4a56-9436-e890659499fc-1190

Η μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Νέας Φιλαρμονικής.

Η κυρίως αίθουσα της Νέας Φιλαρμονικής ναι μεν διατηρεί την «κλασική» οργάνωση που απαιτεί ένας χώρος της συγκεκριμένης τυπολογίας –όπου η ορχήστρα και ο μαέστρος χωροθετούνται στο μέσον του κοινού– όμως όλη η υπόλοιπη σύλληψή της ακολουθεί μια σύνθετη και παράλληλα αναπάντεχη «ιδέα μορφής», ανυψωμένη κάθετα. Το τελικό υπερβατικό σχήμα που προκύπτει θυμίζει αφηρημένες φιγούρες mega-sculptures, παρεμβαίνοντας με ένα «θεατρικό» τρόπο στην περιοχή του λιμανιού και προσφέροντας μια μοναδική χωρική, στη μικρή κλίμακα, και συνάμα αστική, σε πολεοδομικό επίπεδο, εμπειρία.

«Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Αμβούργο;» θα μπορούσε να ήταν μια τυπική ερώτηση όσων –κακώς, κατά την προσωπική μου άποψη– έχουν συνηθίσει να ταυτίζουν τα ταξίδια με τους mainstream προορισμούς. «Για αρχιτεκτονικούς λόγους», είναι η δική μου απάντηση. Επειδή, ακριβώς, στο «φρούριο» αυτό του γερμανικού Βορρά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει την εναλλακτική αρχιτεκτονική «αισθητική» και, βέβαια, αστική άποψη της Γερμανίας. Εκεί όπου τα μπαρόκ και μαζί τα σύγχρονα «φουτουριστικά» κτίρια δένουν με το κελάρυσμα των ποταμών που διασχίζουν την πόλη.

3000-1190

Hamburg Science Centre, του αρχιτεκτονικού γραφείου ΟΜΑ.

Διαβάστε ακόμα: Η γκαλερί έργων τέχνης στο Μουσείο KISTEFOS της Δανίας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top