Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που μια χώρα, τρεις φορές μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα, κατάφερε να γίνει μια οικονομική δύναμη του πλανήτη. (Φωτογραφία: Thomas Linkel / National Geographic)

Τρεις υπέροχες μέρες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας έφτασαν για να καταλάβω ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ σε μια χώρα τρεις φορές μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα κατάφεραν οι μόνιμοι κάτοικοί της να προκόψουν με τον εντυπωσιακό τρόπο που πρόκοψαν σε μια βορεινή περιοχή του πλανήτη μας με ένα βαρύ, βροχερό και κρύο κλίμα.

Πριν από μόλις 100 χρόνια (που δεν υπήρχαν ακόμη τα σημερινά μηχανικά μέσα) οι Ολλανδοί με φτυάρια και τα χέρια τους (!) ολοκλήρωσαν τα υδατοφράγματα συνολικού μήκους 3.000 χιλιομέτρων (!), κλέβοντας από τη θάλασσα το 1/4 της συνολικής της έκτασης. Το 50% των 17 εκατομμυρίων μόνιμων κατοίκων (στην πυκνοκατοικημένη Ολλανδία) ζουν και εργάζονται σήμερα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας!

Ούτε κάποιος θεός, ούτε η γεωγραφική θέση της, ούτε το κλίμα ήταν αυτά που συνέβαλαν εις το να είναι σήμερα η μικρή Ολλανδία η δεύτερη (μετά τις Η.Π.Α.) εξαγωγική χώρα γεωργικών προϊόντων (και όγδοη γενικώς) στον κόσμο.

Πέρα από τα αγροτικά, τα κτηνοτροφικά, τα γαλακτοκομικά και άλλα βιομηχανικά προϊόντα τους, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα ανθέων (τόσο κομμένων, όσο και σε βολβούς και σπόρους) στον κόσμο με προεξάρχουσα την πασίγνωστη τουλίπα τους. 

Ακόμη και την Πρωτομαγιά είδαμε όλους να πηγαίνουν στις δουλειές τους κανονικά, ενώ άλλοι ετοιμάζονταν να ανοίξουν τα καταστήματά τους τα οποία παραμένουν ανοιχτά έως τις 7 το απόγευμα ακόμη και τις Κυριακές.

Στην Ελλάδα (χώρα του ήλιου), το 90% των λουλουδιών που προσφέρουμε έρχεται από την γκρίζα και υγρή Ολλανδία, ενώ δεν εξάγουμε ούτε ένα από τα τριαντάφυλλά μας που ευωδιάζουν, και δεν φτιάχνουμε ούτε ένα πατίνι σε σύγκριση με εκείνους που παράγουν κάποιες χιλιάδες ποδήλατα την ημέρα!

Καταλύτης στη θαυμαστή οικονομική εξέλιξη της Ολλανδίας και των μόνιμων κατοίκων της κατέστη η ανθρώπινη εργατικότητα, η ικανότητα, η μόρφωση, η εξειδίκευση, η πειθαρχία και φυσικά η νοοτροπία τους. 

Η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα ανθέων (τόσο κομμένων, όσο και σε βολβούς και σπόρους) στον κόσμο με προεξάρχουσα την πασίγνωστη τουλίπα τους. (Φωτογραφία: iamsterdam.com)

Βεβαίως, ακόμη και την Πρωτομαγιά (στις 9 το πρωί προς το αεροδρόμιο) είδαμε όλους να πηγαίνουν στις δουλειές τους στα γραφεία, στα εργοστάσια, στα Πανεπιστήμια και στα χωράφια, ενώ άλλοι ετοιμάζονταν να ανοίξουν τα καταστήματά τους τα οποία παραμένουν ανοιχτά ώς τις 7 το απόγευμα ακόμη και τις Κυριακές. 

Την επόμενη μέρα, 2 Μαΐου, στις 7 το πρωί είδα στις ειδήσεις ότι επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία με την Τρόικα και ναι μεν επιτύχαμε τη διατήρηση μετά το 2019 των συλλογικών διαπραγματεύσεων (σιγά τ’ αυγά μη σπάσουν), αλλά ως τότε θα υποφέρουμε από orexia nervosa διότι θα τρώμε μπομπότα αντί για παντεσπάνι.

Ενδεικτικό της προσφερόμενης δωρεάν παιδείας μας ήταν αυτό που είπε χθες στην τηλεόραση ένας Έλληνας πιτσιρικάς σε έναν ρεπόρτερ, όταν τον ρώτησε γιατί του αρέσει η Πρωτομαγιά. «Διότι δεν έχουμε σχολείο…» απάντησε δίχως να το πολυσκεφτεί… 

Στην Ολλανδία, οι έφηβοι καλούνται μετά τα πρώτα χρόνια της υποχρεωτικής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής τους σε μια Δευτεροβάθμια για να διαλέξουν μια δέσμη. Αυτές είναι:

1) Επιστήμη και Τεχνολογία («Natuur en Techniek»)
2) Επιστήμη και Υγεία («Natuur en Gezondheid»)
3) Οικονομικά και Κοινωνία («Economie en Maatschappij»)
4) Πολιτισμός και Κοινωνία («Cultuur en Maatschappij»).


Διαβάστε ακόμα: Στο Μιλάνο η κουλτούρα είναι τρόπος ζωής


Αυτά τα χρόνια αποτελούν την προετοιμασία τους για την εισαγωγή τους στις Ανώτατες, Ανώτερες, καθώς και στις Σχολές διαφόρων εφαρμοσμένων επαγγελμάτων. Εκεί το σύστημα έχει μελετηθεί, εγκριθεί και ισχύει (ως έχει σήμερα) εδώ και 50 χρόνια!

Στην Ψωροκώσταινα, όταν έχουμε κάποια ικανή υπουργό (όπως οι κυρίες Γιαννάκου ή Διαμαντοπούλου) που εκπονεί και προτείνει ένα σύστημα, είτε αυτό «δεν περνάει» από τη Βουλή (και ο πρωθυπουργός στέλνει σπίτι της την Υπουργό) είτε «περνάει» το σχετικό Νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία και ύστερα από λίγο καιρό γίνεται υπουργός ένας φαύλος πρύτανης που το καταργεί ολότελα για να μη χάσουν οι συνάδελφοι της συμμορίας τον λουφέ.

Στην Ολλανδία, έχουν μια Βασιλευομένη αλλά πραγματική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι βασιλείς τους (οι οποίοι είναι εδώ και έναν-δυο αιώνες γεννήματα  και θρέμματα της χώρας τους) φροντίζουν (αντί αιμομιξιών που καταλήγουν σε καθυστερημένα διανοητικώς άτομα) να ανανεώνουν το γαλάζιο τους αίμα με φρέσκο, όπως έκανε ο τωρινός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, νυμφευόμενος μια πανέμορφη κοπέλα από την Αργεντινή, την Maxima, που τη λατρεύει όλος ο λαός ανεξαιρέτως… (Σημειωτέον ότι είναι ο πρώτος άντρας βασιλιάς ύστερα από 120 χρόνια γυναικοκρατίας στα ολλανδικά ανάκτορα). 

Ούτε κάποιος θεός, ούτε η γεωγραφική θέση της, ούτε το κλίμα ήταν αυτά που συνέβαλαν στο να γίνει η μικρή Ολλανδία η δεύτερη (μετά τις Η.Π.Α.) εξαγωγική χώρα γεωργικών προϊόντων. Οι άνθρωποι ήταν.

Κοινοβουλευτικώς, έχουν 2 (δύο) σώματα: Τη Γερουσία με 75 (εκλεγμένα κάθε 4 χρόνια) πρόσωπα, και μια Βουλή με 150 βουλευτές. Η Γερουσία αξιολογεί τους νόμους και ελέγχει την κυβέρνηση. Συν-κυβερνούν πέντε τουλάχιστον κόμματα (!) με συναινέσεις και αποτελεσματικότητα διότι το σύστημα της απλής αναλογικής φέρνει πάνω από 10 κόμματα στη Βουλή. Ακόμη και όταν υπάρξει κάποια σοβαρή κρίση, οι κρατικοί φορείς συνεχίζουν απροσκόπτως το έργο τους. Αυτό και μόνο μήπως είναι ένα δείγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια Δημοκρατία όπου το Κράτος είναι ταγμένο να εξυπηρετεί τους Πολίτες του και όχι αντιστρόφως όπως γίνεται πάντα σε εμάς;

Στις ηλιόλουστες μέρες, τα πάρκα και τα μαγαζάκια γύρω από τα κανάλια γεμίζουν με νέους. (Φωτογραφία: iamsterdam.com)

Όσους ντόπιους γνωρίσαμε στο Άμστερνταμ αυτές τις 3 μέρες, όλοι ανεξαιρέτως (!) είχαν έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, οι πιο πολλοί στη Ρόδο, την Κρήτη και την Κω. Όμως γνωρίσαμε τυχαίως και ένα νέο, συμπαθέστατο, όμορφο ζευγάρι Ελλήνων που ζει και εργάζεται σκληρά στο Άμστερνταμ για αρκετά χρόνια και διακαώς επιθυμεί τώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα για να επενδύσουν τις οικονομίες τους εκμεταλλευόμενοι ένα μικρό ξενοδοχείο σε κάποιο ελληνικό νησί… «Πήξαμε στο γκρίζο, στο κρύο και σε όσες υπηρεσίες πουλάνε οι Ολλανδοί στα εκατομμύρια ξένους τουρίστες που καθημερινώς προσέρχονται στα αξιοθέατα λυσσασμένοι για το “κάτι άλλο” που δε βρίσκουν στη χώρα τους…» μας είπαν.

Έχοντας ζήσει στο Άμστερνταμ, εννοούσαν βέβαια, τα coffee shops που πωλούν ελευθέρως και νομίμως σε εκατομμύρια τουρίστες προϊόντα κάνναβης (χασίς και μαριχουάνα) και συχνά παρανόμως διακινούν ένα σωρό άλλα βλαβερά χημικά σκευάσματα που συμβάλλουν στο να κυκλοφορούν μερικοί ντόπιοι και όλοι σχεδόν οι τουρίστες μαστουρωμένοι και χασκογελώντας ηλιθίως στη δημοφιλή Κόκκινη Συνοικία (Red District). Εκεί διαπιστώνει κανείς στις βιτρίνες και την παγκόσμια έλλειψη ανδρών λόγω της σωρείας των διαφορετικών τύπων δονητών που φορτίζονται πλέον μέσω υπολογιστή! 

Στην Red District, έναντι 50 ευρώ, τα κορίτσια στις βιτρίνες προσκαλούν τους ανέραστους άνδρες να προσέλθουν για ανακούφιση, ενώ με το ίδιο ποσό (κατ’ άτομο) μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα ημίωρο από τα δεκάδες live shows. (Φωτογραφία: damessential.com)

Αν ο άντρας σας, κυρίες μου, είναι μάνατζερ πολυεθνικής και λείπει συνεχώς από το σπίτι, υπάρχει μοντέλο που έχει remote control και τα προγράμματά του ενεργοποιούνται από μακρυά μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Στην ίδια συνοικία και έναντι 50 ευρώ τα κορίτσια στις βιτρίνες προσκαλούν τους ανέραστους άνδρες να προσέλθουν για ανακούφιση, ενώ με το ίδιο ποσό (κατ’ άτομο) μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα ημίωρο από τα δεκάδες live shows (ζωντανά προγράμματα) στα οποία, αν σταθείς τυχερός, θα απολαύσεις και έναν αφρικανό κύριο με υπερμέγεθες πέος.

Γηράσκω αεί διδασκόμενος και μ’ αρέσει να μαθαίνω όλα τα τερτίπια του σύγχρονου πολιτισμού, κι ας μου φέρνουν ιμιτό – που έλεγε η γλυκιά γιαγιά μου η Βασιλική από τον Προυσσό!

Ελπίζω να μη σας κούρασα, αλλά πέρα από τα επιλήψιμα, όσοι δεν έχετε πάει στην  Ολλανδία, μάθατε και 5 πράγματα για μια χώρα πολύ διαφορετική από τη δική μας. Εμείς τώρα που «περάσαμε» (ως αποικία της Ε.Ε.) τις εξετάσεις των Συμμάχων μας, θα συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε για το ποιος έφταιξε για το οικονομικό μας κατάντημα, αλλά και η Ελλάδα μας θα συνεχίσει ποτέ να μην πεθαίνει με την ομορφιά της, τον ήλιο της και την αξιοποίηση των αναξιοποίητων ώς τώρα πλουτοπαραγωγικών πηγών της από Έλληνες και ξένους εργατικούς ανθρώπους. Όσο για τους πολλούς εξυπνάκηδες και τεμπέληδες που τρώνε τα έτοιμα, καλό θα τους κάνει όταν πεινάσουν, να κουβαλήσουν και καμιά βαλίτσα! 

 

Διαβάστε ακόμα: Το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο coffee shops, αλκοόλ και πάρτι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top