Σημαία μιας «Μαύρης Διεθνούς» φαίνεται ότι θα γίνει η Μαρίν Λεπέν, η οποία κατεβαίνει με σύνθημα «Οι Γάλλοι δεν θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημαία μιας «Μαύρης Διεθνούς» φαίνεται ότι θα γίνει η Μαρίν Λεπέν, η οποία κατεβαίνει με σύνθημα «Οι Γάλλοι δεν θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πολύς λόγος, από διάφορες πλευρές και με διάφορες σκοπιμότητες γίνεται τελευταία για την «Μαύρη Διεθνή», το συνονθύλευμα δηλαδή ακροδεξιών κομμάτων από όλη την Ευρώπη, που προσπάθησαν και θα προσπαθήσουν και τώρα να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Κάποιοι το λένε για να μας φοβίσουν, κάποιοι για να μας ταρακουνήσουν και κάποιοι με λιγότερο περιεχόμενο στο κρανίο τους μπορεί και να το «οραματίζονται».

Θα ήταν ίσως χρήσιμες κάποιες αρχικές διευκρινίσεις. Είναι άστοχο κατά τη γνώμη μου να αποκαλούμε τέτοιους εθνικιστές ως «ευρωσκεπτικιστές». Ο ευρωσκεπτικισμός μπορεί να σημαίνει και την επιθυμία να βελτιώσουμε τη σημερινή ΕΕ, που εύστοχα κάποια εφημερίδα είχε χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο εχθρό της Ευρώπης». Οι σωστότεροι όροι είναι «αντιευρωπαϊστές» ή «ευρωφοβικοί», αφού μιλάμε για αυτούς που θέλουν την διάλυση της ΕΕ ή συχνά μάχονται απλά για την αποχώρηση της δικής τους χώρας από τους «28».

Είναι άστοχο να αποκαλούμε τέτοιους εθνικιστές ως «ευρωσκεπτικιστές». Οι σωστότεροι όροι είναι «αντιευρωπαϊστές» ή «ευρωφοβικοί».

Αλλά ακόμα και μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις. Δεν έχουν όλα αυτά τα κόμματα, για παράδειγμα, οργανωμένες παραστρατιωτικές ομάδες κρούσης. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά από τα εθνικιστικά κόμματα απορρίπτουν την ιδέα να συνταχθούν με τη «Χρυσή Αυγή», την οποία μέχρι και αυτά θεωρούν ακραία.

Το τι θα γίνει τελικά θα το δούμε βεβαίως μετά τις Ευρωεκλογές. Καλό θα είναι να μην στείλουμε το μήνυμα μιας Ελλάδας ρατσιστικής και πολιτικά καθυστερημένης, αλλά όπως είναι γνωστό οι εκλογές δεν γίνονται Χριστούγεννα και τις έδρες δεν τις μοιράζει ο Άϊ Βασίλης για να του γράψουμε τις επιθυμίες μας.

Διαβάστε ακόμα: Εσύ ποιο ευρωπαϊκό κόμμα θα ψηφίσεις;

«Το τι θα γίνει τελικά θα το δούμε βεβαίως μετά τις Ευρωεκλογές. Καλό θα είναι να μην στείλουμε το μήνυμα μιας Ελλάδας ρατσιστικής και πολιτικά καθυστερημένης», γράφει ο Κώστας Αργυρός.

«Το τι θα γίνει τελικά θα το δούμε βεβαίως μετά τις Ευρωεκλογές. Καλό θα είναι να μην στείλουμε το μήνυμα μιας Ελλάδας ρατσιστικής και πολιτικά καθυστερημένης», γράφει ο Κώστας Αργυρός.

Σημαία μιας «Μαύρης Διεθνούς» φαίνεται ότι θα γίνει η Μαρίν Λεπέν, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος παρεμπιπτόντως παλιότερα είχε κάνει διερευνητικές επαφές και με την ΕΠΕΝ στην Ελλάδα. Η Λεπέν κατεβαίνει με σύνθημα «Οι Γάλλοι δεν θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενδεικτικό όχι μόνο των απόψεών της, αλλά και της απαξίωσης της ευρωπαϊκής ιδέας σε μια χώρα κινητήρια δύναμη ως τώρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πιθανότα θα έχετε ακούσει όλοι ότι το «Εθνικό Μέτωπο» της Λεπέν διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές και αυτό κάτι λέει για το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία της Γαλλίας.

Το «Εθνικό Μέτωπο» μέχρι τώρα ανήκε στους «μη εγγεγραμμένους», όπως και το «Κόμμα Ελευθερίας» της Αυστρίας, το «Κόμμα για την Ελευθερία» του Γκερντ Βίλντερς από την Ολλανδία, το «Γιόμπικ» από την Ουγγαρία, η «Αττάκ» από τη Βουλγαρία. Μπορούν να συνενωθούν και να συντονιστούν καλύτερα για να… διαλύσουν την Ευρώπη; Ο «εθνικισμός» τους δεν είναι και η καλύτερη «συγκολλητική» ουσία. Υπήρχε πάντως και η ομάδα της «Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» με πρώτους και «καλύτερους» τους 10 βουλευτές του UKIP, του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας του «πολύ» Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητά την πλήρη αποχώρηση από την ΕΕ και 8 βουλευτές από τη «Λίγκα του Βορρά». Εκεί είχαν ενταχθεί και οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Πολλά από τα εθνικιστικά κόμματα απορρίπτουν την ιδέα να συνταχθούν με τη «Χρυσή Αυγή», την οποία μέχρι και αυτά θεωρούν ακραία.

Υπάρχουν, τέλος, αντιευρωπαϊκά κόμματα, που αποφεύγουν ακραίες πρακτικές, αλλά μιλούν κατά της Ευρώπης και του ευρώ, όπως «Οι Αληθινοί Φινλανδοί», που είχαν έρθει πρώτο κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή η νεοσύστατη «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που μάχεται το ευρώ και έχει πια ποσοστά κοντά στο 7%, η «Αυτοάμυνα» στην Πολωνία και οι παραδοσιακά ισχυροί αντιευρωπαϊστές στην Τσεχία. Φανταστείτε όλους αυτούς να μιλούν αποκλειστικά στη δική τους γλώσσα και να μην ακούν κανέναν άλλον. Τότε θα μιλάμε ίσως για μια πραγματική Βαβέλ, χαακτηρισμός που μάλλον άδικα είχα δοθεί και παλιότερα στην Ευρωβουλή.

* Για να συγκροτηθεί μια «ομάδα» στο Ευρωκοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από κόμματα που θα προέρχονται από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χωρών μελών της ΕΕ (δηλαδή σήμερα 28:4= 7 χώρες).

 

//Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».

Διαβάστε ακόμα: Οι γκεσταπίτες και τα κορόιδα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top