costa-gavras-z

“Είσαι υπόλογος στη συνείδησή σου”, λέει ο Τρεντινιάν στο Ζ του Γαβρά. Διαβάζετε και “οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση” -σύμφωνα με το σχετικό κλισέ.

Την ώρα που μετράμε εικοσιτετράωρα μέχρι την ανακοίνωση μιας ακόμη συμφωνίας με τους δανειστές μας, τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις και οι διαβουλεύσεις με εταίρους και θεσμικά όργανα γίνονται κουρελόχαρτο από μάρτυρες που έχουν κληθεί βασικά για την άποψή τους κι από βουλευτές με ύφος ιεροεξεταστού στη χειρότερη ή Ζαν Λουί Τρεντινιάν στο ρόλο του Σαρτζετάκη στην καλύτερη.

Ακόμα και όταν κατατέθηκε το κείμενο της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη, τα νερά δεν ταράχτηκαν για πάνω από μισή ώρα και η Επιτροπή επέστρεψε στη δική της ευχάριστη πραγματικότητα, στη δήθεν αντισυνταγματικότητα των μνημονίων (παρά την απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, για την πλειοψηφία της Επιτροπής, ναι, το μνημόνιο παραμένει αντισυνταγματικό), στις αναφορές στην προκλητικότητα των τροϊκανών και, γενικώς, στην ατμόσφαιρα κοινωνικής σύναξης αγανακτισμένων θεσμικών.

Δεν ξέρω αν και πόσο απασχολεί αυτή η παράλληλη δραστηριότητα τον Πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν από ένα ακόμα κρίσιμο ραντεβού του στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, τον Μάριο Ντράγκι και, πιθανότατα, τον Γερούν Νταϊζελμπλούμ. Μετά την πενταήμερη συνάντηση των θεσμών, παρουσία της Μέρκελ και του Ολάντ – αλλά χωρίς δικό μας εκπρόσωπο υπενθυμίζω – φαίνεται πως τα νήματα κινούνται, χωρίς να είναι απολύτως σαφές το ποιος τα κινεί πιο αποφασιστικά.

Φαίνεται επίσης πως θα είναι μια νύχτα που θα βγάλει ρεπορτάζ, αλλά όχι ειδήσεις. Γι’ αυτές θα πρέπει να περιμένουμε, μάλλον ως το τέλος της εβδομάδας, να συνεδριάσει το Euroworking Group ή ακόμα και κάποιο πιο υψηλόβαθμο όργανο.

Eίθισται προς το τέλος μιας διαπραγμάτευσης να δίνεται η εικόνα του αδιεξόδου. Αυτή είναι η αισιόδοξη οπτική, διότι υπάρχει κι η άλλη που λέει ότι δεν είναι καλή ιδέα να κρίνουμε το ΣΥΡΙΖΑ με όρους προηγούμενης κανονικότητας.

Από αυτά που ξέρουμε προς το παρόν, η συμφωνία θα είναι μεσοπρόθεσμη, μια “συμφωνία-γέφυρα”, για να θυμίσω μια παλιά αγαπημένη φράση της κυβέρνησης, η οποία θα αγοράζει χρόνο τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο – για τη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του χρέους και το νέο πρόγραμμα, το τρίτο μνημόνιο ή όπως θέλει να το λέει ο καθένας.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, προτού φύγει για Βρυξέλλες, έκανε μια δήλωση και πάλι σε υψηλούς τόνους στην οποία καλούσε την Ευρώπη να προσχωρήσει στο ρεαλισμό, δηλαδή στις ελληνικές προτάσεις.

Αν σκεφτούμε βάσει της προηγούμενης κανονικότητας, είθισται προς το τέλος μιας διαπραγμάτευσης σαν αυτή να δίνεται, στο παρά πέντε, η εικόνα του αδιεξόδου. Αυτή είναι η αισιόδοξη οπτική, διότι υπάρχει κι η άλλη που λέει ότι δεν είναι καλή ιδέα να κρίνουμε το ΣΥΡΙΖΑ με όρους προηγούμενης κανονικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που πλανάται είναι ότι από αύριο θα ξέρουμε περισσότερα – εκτός πια κι αν μας τυφλώνει η ελπίδα. Πάντως, ας μην ελπίζουμε ότι η είδηση θα βγει με μια ακόμα δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, από αυτές που κάνει όταν κατεβαίνει από τη μηχανή του έξω από το Υπουργείο.

Ο Γιάνης, ο οποίος φαίνεται πως αποδοκιμάζεται από όλες τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές μπάντες εδώ και 3-4 μέρες, δεν θα είναι στις Βρυξέλλες απόψε. Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αφού θα είναι εδώ ο Γιάνης, ίσως είναι ευκαιρία να δει κι αυτός τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής. Για να φρεσκάρει τις παλιές ιδέες του και, ταυτόχρονα παρακαλώ, να επεξεργαστεί τα πιθανά μελλοντικά του επιχειρήματα, ρε αδελφέ…

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Top 5 παγκόσμιες παταγώδεις χρεωκοπίες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top