Η νέα θητεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι μόλις η τρίτη για την Ελλάδα από την ίδρυση του οργανισμού μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. (Φωτογραφία: AFP)

Η στιγμή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική. Το πρωί τη Πέμπτης διεξήχθη στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η ετήσια ψηφοφορία ανάδειξης πέντε νέων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού για τη διετία 2025-2026. Όπως είναι γνωστό τα μέλη του κορυφαίου οργάνου είναι 15, εκ των οποίων τα 5 είναι μόνιμα και διαθέτουν και δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) ενώ για τα υπόλοιπα γίνονται κάθε χρόνο εκλογές για πέντε, με τη θητεία να είναι διετή και την προεδρία του συμβουλίου να εναλλάσσεται κάθε μήνα. Η τελευταία φορά του η Ελλάδα είχε εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν η διετία 2005-2006, ενώ η προηγούμενη ήταν τη διετία 1952-1953.

Η νέα θητεία θα είναι μόλις η τρίτη για τη χώρα μας από την ίδρυση του οργανισμού μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2025. Το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με τη χώρας μας να λαμβάνει 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που ψήφισαν (υπήρξαν και δύο αποχές ενώ συνολικά οι χώρες μέλη του οργανισμού είναι 193) ανακοινώθηκε από τον προεδρεύοντα της διαδικασίας λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης. Οι ψήφοι ξεπέρασαν κατά πολύ την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του οργανισμού που απαιτούνται για την εκλογή (123 ψήφοι), ενώ μαζί με την Ελλάδα εκλέχτηκαν επίσης η Δανία (από την ίδια περιφέρεια χωρών της Ευρώπης με 184 ψήφους), ο Παναμάς, η Σομαλία και το Πακιστάν.

Η πρωτοβουλία της κατάθεσης υποψηφιότητας ήταν της ελληνικής κυβέρνησης στην προηγούμενη θητεία της. Την αίτηση είχε υποβάλει ως τότε υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Νίκος Δένδιας και η προεκλογική εκστρατεία της χώρας μας είχε ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη από την τότε Μόνιμο της χώρας μας στον ΟΗΕ πρέσβη Μαρία Θεοφίλη. Η προσπάθεια ασφαλώς συνεχίστηκε και εντατικοποιήθηκε καθώς πλησίαζε η ημερομηνιών εκλογών, από τον σημερινό μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβη Γεώργιο Σέκερη και βέβαια τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Γεραπετρίτη, ο οποίος ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει την ψηφοφορία.

Εκτός από την Ελλάδα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκλέχτηκαν ακόμα η Δανία, ο Παναμάς, η Σομαλία και το Πακιστάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον δημοσιογράφο Θανάση Τσίτσα. (Φωτογραφία: Φώτιος Καλιαμπάκος για το Andro)

Ιδιαίτερα ευτυχής και ευδιάθετος μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε στους Έλληνες δημοσιογράφους και στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης την εξής δήλωση:

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και το 2026. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία.  182 από συνολικά από 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας.  Το 99% που προσήλθαν και ψήφισαν.  Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς.  Τώρα ξεκινάει η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα από την σημερινή της επιτυχία καθίσταται, στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής και βρίσκεται σε μια στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις.  Οι μεγάλοι πόλεμοι οι οποίοι ταλανίζουν την Οικουμένη και βρίσκονται στην γειτονιά μας αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα για την παραμονή της κατά την διάρκεια της 2ετίας ως μη μόνιμο μέλος στο Σ.Α.  Αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου, η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στην διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό, η προστασία του θαλασσίου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.

«Θα προσπαθήσουμε όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ενωμένα Έθνη, Γεώργιο Σέκερη. (Φωτογραφία: Φώτιος Καλιαμπάκος για το Andro)

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την κεντρική υπηρεσία όσο και την διπλωματική αποστολή της Μ.Α. στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία είχε γίνει για αρκετά χρόνια, η οποία είναι εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα. Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνώς δρώμενα.  Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα Κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα Κράτη, όχι μόνο της γειτονιάς μας αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης.  Θα προσπαθήσουμε όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης».

Στη συνέχεια ο κύριος Γεραπετρίτης μίλησε στην κάμερα των διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης, αναφέρθηκε με χαρά στην εκλογή της Ελλάδας αλλά και τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται, μίλησε για τις δύσκολη για την παγκόσμια ειρήνη διεθνή συγκυρία, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις, τονίζοντας την ανάγκη του τερματισμού της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια θέλησε να μιλήσει για λίγο και στα ελληνικά και τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει και η ίδια τη δυνατότητα να θέτει θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό βέβαια δεν θα περιορίζεται μόνο στα διεθνή ζητήματα αλλά και αυτά τα οποία άμεσα την αφορούν, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.

«Η Ελλάδα από την σημερινή της επιτυχία καθίσταται, στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής και βρίσκεται σε μια στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. (Φωτογραφία: Φώτιος Καλιαμπάκος για το Andro)

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον πρωθυπουργικό λογαριασμό του «Χ»: «Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.»

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχαρίστησε ένα ένα τα μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, τον πρέσβη Γεώργιο Σέκερη και τα στελέχη της αντιπροσωπείας, την κυρία Μαρία Βαξεβανίδου, διευθύντρια του Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και τον Σάκη Φλώρο, επίσης από το γραφείο τύπου. Ο κύριος Γεραπετρίτης ευχαρίστησε επίσης τους δημοσιογράφους που παραβρέθηκαν και φωτογραφήθηκε μαζί τους στο τέλος μια ιδιαίτερης για την Ελλάδα ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχαρίστησε επίσης τους δημοσιογράφους που παραβρέθηκαν και φωτογραφήθηκε μαζί τους (δεύτερος από δεξιά ο συνεργάτης του Andro Φώτιος Καλιαμπάκος).

 

Διαβάστε ακόμα: Αριστείδης Χατζής – Τι να ΜΗΝ ψηφίσετε στις ευρωεκλογές

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top