H συγγραφέας J.K. Rowling δέχθηκε ξανά επίθεση μέσω των social media για ανάρτησή της που αφορούσε την τρανς κοινότητα.

Κάποτε υπήρχε μια συγγραφέας που ήταν αποδεκτή από όλους, στο άκουσμα του ονόματός της όλοι χαίρονταν, τα βιβλία της μοσχοπουλούνταν και… όλα καλά και τακτοποιημένα. Η J.K. Rowling, η δημιουργός του Χάρι Πότερ, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να δέχεται έντονη πολεμική από την κοινότητα των τρανς γυναικών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το όνομά της έχει μεταφερθεί στα… κανάλια των social media με ελάχιστες κομψές εκφράσεις από χρήστες. Συνήθως έχει προηγηθεί κάποιο δικό της σχόλιο που έχει θεωρηθεί προσβλητικό για τους transgender συνανθρώπους μας. Πολλοί, δε, την έχουν στέψει «βασίλισσα των TERF» (ακρωνύμιο για τις ριζoσπαστικές φεμινίστριες trans-αποκλεισμού).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ίδια θεωρεί ότι έχει «ακυρωθεί», έχει πέσει δηλαδή θύμα της «cancel culture» επειδή έχουν παρεξηγηθεί τα λεγόμενα της για την τρανς κοινότητα την οποία κατά τα άλλα διαβεβαιώνει ότι έχει σε υπόληψη. Είναι ενδεικτικό ότι το όνομα της εξαφανίστηκε από το τρέιλερ του επόμενου «Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore» που είναι δικό της δημιούργημα και κυκλοφορεί προσεχώς. Ενώ η προηγούμενη ταινία της σειράς (2018) ξεκινούσε με το κρέντιτ  “JK Rowling invites you”, το επόμενο επεισόδιο αναγράφει απλώς “Warner Bros invites you”. Το Χόλιγουντ, τα ΜΜΕ αλλά και άνθρωποι που μεγάλωσαν με τα βιβλία της, παίρνουν αποστάσεις από τη συγγραφέα.

Η J.K. Rowling έγραψε, παραφράζοντας τον Τζορτζ Όργουελ: «Ο Πόλεμος είναι Ειρήνη. Η Ελευθερία είναι Σκλαβιά. Η Άγνοια είναι Δύναμη. Το Άτομο με το Ανδρικό Μόριο που σε Βίασε είναι Γυναίκα».

Aυτή τη φορά επανήλθε με ένα tweet στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter που άναψε νέα φωτιά. Αυτό που έκανε ήταν να παραθέσει το link ενός ρεπορτάζ των The Times που έγραφε: «Παραλογισμός της αστυνομίας, καταγράφει βιαστές ως γυναίκες».

To θέμα αφορούσε μια ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας σύμφωνα με την οποία, οι βιασμοί από δράστες με ανδρικά γεννητικά όργανα θα καταγράφονται ότι διαπράττονται από γυναίκα, εάν ο/η δράστης «αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα».

Η J.K. Rowling αντέδρασε και έγραψε, παραφράζοντας τον Τζορτζ Όργουελ (από το περίφημο βιβλίο 1984): «Ο Πόλεμος είναι Ειρήνη. Η Ελευθερία είναι Σκλαβιά. Η Άγνοια είναι Δύναμη. Το Άτομο με το Ανδρικό Μόριο που σε Βίασε είναι Γυναίκα». Ακολούθησε σαματάς με χιλιάδες χρήστες να καταφέρονται εναντίον της και άρθρα στον διεθνή (και στον ελληνικό) Τύπο να την κατακεραυνώνουν.

Μια εκ των κατηγόρων της έγραψε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα το όνομά σου και θα ένιωθα κάτι διαφορετικό από μαγεία. Αλλά τώρα το βλέπω και σκέφτομαι πόσο απαίσιο ήταν αυτό που έγραψες για τις τρανς γυναίκες. Σε παρακαλώ σταμάτα, σε ικετεύω. Πληγώνεις τους ανθρώπους. Σταμάτα να προκαλείς πόνο».

Ευλόγως αντιτείνουν πολλοί ότι η δαιμονοποίηση της J.K. Rowling είναι πλέον υπερβολική. Μπορεί στο παρελθόν να έχει κάνει δηλώσεις για τους τρανς συνανθρώπους μας που στερούνταν ενσυναίσθησης (χωρίς ποτέ να χρησιμοποιεί ακραίο λόγο μίσους – hate speech) αλλά εν προκειμένω υπάρχει και ένα άκρως ανατομικό ζήτημα.

Ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζεται ένα άτομο (το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμά του) εάν διεισδύσει δια της βίας με ανδρικά γεννητικά όργανα σε ένα άλλο κορμί, δεν είναι νομικά ξεκάθαρο το άτομο που βίασε να καταχωρείται ως γυναίκα. Όχι επειδή δεν νιώθουν γυναίκες άνθρωποι που γεννήθηκαν με ανδρικά γεννητικά όργανα αλλά διότι μπορεί ο κάθε βιαστής θεωρητικά να επικαλεστεί κάτι αντίστοιχο και να το διεκδικήσει ως ελαφρυντικό (βιασμός από γυναίκα και βιασμός από άνδρα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στα μάτια πολλών ενόρκων). Επίσης αυτή η στάση και καταγραφή δεν λαμβάνει υπόψη την πλευρά του θύματος που έχει παραβιαστεί σωματικά και ψυχολογικά από ένα άτομο με ανδρικά χαρακτηριστικά και ως τέτοιο το έχει εν πολλοίς βιώσει.

Εν ολίγοις θα μπορούσαν οι αστυνομικοί Φάκελοι στις περιπτώσεις αυτές να προβλέπουν έναν μεταβατικό προσδιορισμό αντί να γράφουν γυναίκα, για παράδειγμα «άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα αλλά διαθέτει και ανδρικά γεννητικά όργανα», ώστε να γίνεται κατανοητό ότι ήταν σεξουαλική επίθεση με διείσδυση. Ακόμα όμως και αν δεν προβλεφθεί κάτι τέτοιο από τη βρετανική ή άλλη αστυνομία στο μέλλον, δεν είναι λογικό να δαιμονοποιούνται όσοι και όσες, όπως η J.K. Rowling, διαφωνούν.

 

Διαβάστε ακόμα: Άλογη βία. Να τι συμβαίνει όταν ανοίγεις το «καπάκι» της κοινωνίας.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top