Από την 1η Οκτωβρίου, ο Jagmeet Singh είναι ο ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, την 3η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Καναδά. (Φωτογραφία: jagmeetsingh.ca)

Ας ξεκινήσουμε με ένα φανταστικό σενάριο, ενταγμένο στη δικιά μας καθημερινότητα. Ας πούμε ότι ο ήρωάς μας λέγεται Abdul Rafeh, ένας άνθρωπος γεννημένος στην Ελλάδα, με τους γονείς του να είναι μετανάστες από το Πακιστάν. Ο Abdul έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχει πάει σχολείο στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, ξεκινάει να ασχολείται με τα κοινά της χώρας και προτού καν κλείσει το 40ο έτος της ηλικίας του γίνεται ο αρχηγός της 3ης πολιτικής δύναμης της χώρας (σημ: κανονικού κόμματος και ουχί συμμορίας ανεγκέφαλων φασιστών, ρατσιστών και νεοναζί που κάπως μπήκαν στη Βουλή, για να το ξεκαθαρίσω αυτό). Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η αντίδραση; Το αφήνω εδώ, έτσι ως τροφή για σκέψη, αν και ειλικρινά πόση σκέψη χρειάζεται όταν σε αυτή την χώρα βγαίνουμε στα κανάλια για να διαμαρτυρηθούμε γιατί ένα παιδί με καταγωγή από την Αλβανία είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση;

Αυτό που εδώ πέρα μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας και στο μυαλό όλων κάτι που δεν θα δούμε μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σε άλλες χώρες μοιάζει απλά φυσιολογικό. Όπως στον Καναδά, που πριν λίγες εβδομάδες είδε το 3ο πιο ισχυρό κόμμα της χώρας να δίνει την αρχηγεία σε έναν Καναδό παιδί Ινδών μεταναστών. Ο Jagmeet Singh από την 1η Οκτωβρίου είναι ο πρόεδρος του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) της χώρας και στις εκλογές του 2019 θα κληθεί να αντιμετωπίσει στις κάλπες το αγαπημένο παιδί του Καναδά και Πρωθυπουργό Justin Trudeau.

Μέσα σε περίπου 6 χρόνια, κατάφερε όχι απλά να φτάσει στην ηγεσία του NDP, αλλά να κάνει την πλειοψηφία των Καναδών να τον αγαπήσουν. (Φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του Jagmeet Singh στο Twitter)

Και για να καταλάβουμε τη σημασία αυτής της εκλογής, πρέπει να δούμε και μερικά ακόμα στοιχεία. Ο Jagmeet Singh έγινε ο πρώτος μη λευκός πολιτικός που θα ηγηθεί ενός μεγάλου κόμματος στον Καναδά, είναι Σιχ και κυκλοφορεί πάντα με ένα έντονο χρωματικά τουρμπάνι στο κεφάλι. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αλήθεια πώς θα αντιδρούσαν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα αν έβλεπαν τον Jagmeet Singh πρόεδρο της 3ης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της χώρας; Το αφήνω εδώ, έτσι ως τροφή για σκέψη.

Ο Jagmeet Singh γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1979 στο Οντάριο. Οι γονείς του Harmeet Kaur και Jagtaran Singh είναι Ινδοί, που μετανάστευσαν στον Καναδά πριν από πολλά χρόνια, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, ενώ ο προπάππούς του Sewa Singh Thikriwala ήταν έναν ήρωας και επαναστάτης, καθώς αγωνίστηκε εναντίον των Βρετανικών δυνάμεων στην Ινδία. Μια καταγωγή που ο Singh δεν ξέχασε ποτέ, αλλά δεν τον επηρέασε να μεγαλώσει σαν ένας πραγματικός Καναδός.

Ακόμα κι όταν δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις, η απάντηση του Jagmeet Singh είναι μία: αγάπη και θάρρος.

Πήγε σχολείο στο Οντάριο και στο Μίσιγκαν, ενώ όταν αποφοίτησε το 1997, αποφάσισε πρώτα να πάρει πτυχίο στις Επιστήμες και στη συνέχεια αυτό της Νομικής. Η δικηγορία αποδείχθηκε και η μεγάλη του αγάπη: ξεκίνησε την πρακτική του, άνοιξε το δικό του γραφείο μαζί με τον αδερφό του (Singh Law ονομαζόταν η φίρμα τους), ενώ την ίδια ώρα έδινε δωρεάν νομικές συμβουλές σε όλο το Οντάριο σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Όπως έχει δηλώσει, η δουλειά του ως ποινικολόγος ήταν αυτή που τον ενέπνευσε να μπει στην πολιτική. Και αυτό ήρθε το 2011 όταν κατέβηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές με το NDP, καταφέρνοντας να κερδίσει την εκλογή του. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Jagmeet Singh θα αρχίσει την αναρρίχηση του στην ιεραρχεία του κόμματος. Έγινε ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη του, δεν δίσταζε να πει την άποψή του, μέχρι που την 1η Οκτωβρίου βγήκε νικητής στην μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

Η φωτογράφιση που το έκανε το περιοδικό GQ, χαρακτηρίζοντάς τον «ο πιο απίστευτα καλοντυμένος ανερχόμενος πολιτικός αστέρας του Καναδά». (Φωτογραφία: GQ)

Παράλληλα με τα στελέχη, αλλά και τους οπαδούς του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, κέρδιζε και τους Καναδούς. Τόσο με τις κινήσεις του, που του χάρισαν τον τίτλο «Ένας από τους 5 ανερχόμενους αστέρες» του περιοδικού Toronto Life, τόσο με το στυλ του. Ο Jagmeet Singh θεωρείται ο πλέον στυλάτος πολιτικός της χώρας (και όχι μόνο). Ο τρόπος που συνδυάζει το πολύχρωμο παραδοσιακό τουρμπάνι με τα μοντέρνα three piece κοστούμια του, ανάγκασαν ακόμα και το GQ να γράψει για αυτόν ότι είναι «ο πιο απίστευτα καλοντυμένος ανερχόμενος πολιτικός αστέρας του Καναδά».

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι εύκολα στη ζωή του Singh, καθώς όσους φίλους κι αν έχει, φαίνεται ότι έχει και πολλούς Καναδούς που δεν βλέπουν θετικά την πολιτική του άνοδο. Αλλά, όπως φαίνεται, ο ίδιος έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις εναντίον του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, της καταγωγής του και των θρησκευτικών πιστεύω του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σκηνή που πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγες εβδομάδες σε συγκέντρωση. Κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του, μια γυναίκα του επιτέθηκε λεκτικά και τον κατηγόρησε ως Μουσουλμάνο που υποστηρίζει το νόμο της σαρία. Εκείνος προτίμησε να την αγνοήσει (μάλιστα τον έπιασαν και τα γέλια με την ρατσιστική έκρηξη της γυναίκας), λέγοντας στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους ότι πρέπει να πιστεύουμε στην αγάπη και το θάρρος. Η γυναίκα αποχώρησε, την ίδια ώρα που όλοι στην αίθουσα φώναζαν το όνομά του και τις λέξεις «αγάπη και θάρρος». Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε:

Πραγματικά, παράδειγμα προς μίμηση. Αλήθεια πόσοι από εμάς θα είχαν τέτοια αντίδραση; Το αφήνω εδώ, έτσι ως τροφή για σκέψη.

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο Ronan Farrow που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο του Hollywood;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top