tumblr_lef63uQAf71qa70eyo1_1280

Ξέρατε ότι άνθρωποι και χιμπατζήδες μοιραζόμαστε πάνω από το 98% του DNA μας;

 

Βλέποντας τον Πρόεδρο του Eurogroup, Ολλανδό Jeroen Dijselbloem, να φτάνει σήμερα στην Ελλάδα και να έρχεται σε ρήξη με Τσίπρα και Βαρουφάκη, προσπαθούσα να ανακαλέσω τι μου θυμίζει το όνομά του.

Μα βέβαια! Ανέτρεξα αμέσως στις τελευταίες σελίδες του νέου βιβλίου του καθηγητή Δημήτρη Ποταμιάνου “Αμφιθέατρο”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ποταμός”.

Γρήγορα βρήκα το απόσπασμα όπου η ηρωίδα του μυθιστορήματος, Ευανθία Καλομοίρη, έχει στρωθεί στη μετάφραση του σημαντικού βιβλίου “The Handicap Principle: A Missing Piece of Darwin’s Puzzle”, των Amotz Zahavi και Avishag Zahavi.

Η πραγματεία είναι “ομολογουμένως δύσπεπτη”, ώσπου ένας χιμπατζής τραβάει την προσοχή της Ευανθίας. Πρόκειται για τον μακιαβελικό, αλλά και πριαπικό Jeroen, συνωνόματο του Ντάισελμπλουμ. Στο βιβλίο το όνομα αποδίδεται “Γιέροεν” -όπως γράφεται- και όχι “Γερούν” όπως προφέρεται, αλλά πρόκειται σίγουρα για συνωνυμία με τον Ολλανδό πολιτικό, από τη στιγμή που ο τριχωτός φίλος μας έχει γενηθεί σε ζωολογικό κήπο στο Άρνεμ της Ολλανδίας.

“Γιέροεν, μεγάλε Γιέροεν! Πού ‘σαι να με δεις, να με καμαρώσεις! συνέχιζε τώρα να αναφωνεί θριαμβευτικά, καθώς την έπαιρνε πλέον την ξαφνιασμένη κόρη απο πίσω”.

Υπάρχουν διάφορα διδάγματα από τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων, αλλά και αναλογίες με κείνη των ανθρώπων. Φερ’ ειπείν ο Γιέροεν – Γερούν δεν διστάζει να παραχωρήσει την πρωτοκαθεδρία σε έναν πιο αδύναμο χιμπατζή, τον Νίκι, ο οποίος θα έχει τυπικά την εξουσία, προκειμένου ο πρώτος να διατηρήσει “ως φαιά εξοχότης πλέον, τη μερίδα του λέοντος στο σεξ”. Κάπως σαν τον Πρόεδρο Πούτιν – Γιέροεν – Γερούν που είχε βάλει μπροστάρη τον Μεντβέντεφ – Νίκι για μια θητεία, παρακάμπτοντας τις συνταγματικές πρόνοιες.

Ο νους μου πήγε βέβαια στον Πούτιν, λόγω της ντόπιας ρωσολαγνείας των ημερών. Όχι ότι δεν βιώνουμε περίεργες συγκατοικήσεις και στα καθ’ ημάς, πότε με τους μοχθηρούς Σαμαροβενιζέλους και πότε με τους τυχοδιώκτες Τσιπροκαμμένους.

Πίσω στις σελίδες του Ποταμιάνου, η αλαφροϊσκιωτη Ευανθία μοιράζεται με τον μέντορα και εραστή της τον πολύπλευρο και γοητευτικό Γεράσιμο Κλαουδάτο, τα κατορθώματα του Γιέροεν – Γερούν. Εκείνος, θαρρείς οιστρηλατημένος από το λιμπιντικό πνεύμα του χιμπατζή, ορμά στην ερωμένη του:

“Γυμνός, όπως τον είχε κάνει η μάνα του, με ανάστατα τα πλούσια ακόμα μαλλιά του, χοροπηδώντας μπρος-πίσω κι αμέσως μετά κυκλικά, πλησιάζοντας πάντως διαρκώς προς το μέρος της. Χτυπώντας εναλλάξ με τα δυο του χέρια το στήθος και τα μεριά του, Γιέροεν, μεγάλε Γιέροεν! Πού ‘σαι να με δεις να με καμαρώσεις! Είχε αρχίσει να αρχίσει να παραμιλά, αλλά συνέχιζε τώρα να αναφωνεί θριαμβευτικά, καθώς την έπαιρνε πλέον την ξαφνιασμένη κόρη από πίσω κι εξακολουθούσε για ώρα πολλή να μπήγει το αξιοζήλευτα στητό του έμβολο, πότε στη μία και πότε στην άλλη γλυκιά τρύπα…”

Ας μου επιτραπεί ακόμα ένας ανάρμοστος συνειρμός: Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”. Λοιπόν ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού!”

Τότε είχα σκεφτεί ότι είναι απλώς μια κακόγουστη, γηπεδική στιγμή ενός πολιτικού που ξεθάρρεψε από το μεθυσμένο πλήθος. Σήμερα, ελπίζω να μην ήταν μια παραβολή που ήθελε τον Τσίπρα με την “ώθηση” του λαού να οδηγεί τον Γερούν – Γέροεν και τους Ευρωπαίους Υπουργούς των Οικονομικών που εκπροσωπεί σε “απασφάλιση”. Επιφυλάσσοντας, για την φτωχή και αειπάρθενο Ελλάδα, το ρόλο της αθώας Ευανθίας…

 

Διαβάστε ακόμα: Τι ζητάμε από τον Αλέξη Τσίπρα 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top