O Τζον Φέτερμαν είναι ένα από τα πρόσωπα των φετινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ (φωτογραφία: kget.com).

Με το παρουσιαστικό που έχει θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ράπερ ή ακόμη και πρώην παίκτης του μπάσκετ ή του μπέιζμπολ που είδε το φως της πολιτικής και μπήκε. Δεν ισχύει. Η εικόνα του Τζον Φέτερμαν δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του καριέρα.

Μπορεί τα τατουάζ του, το καλλιτεχνικό του μουσάκι ή τα hoodies που προτιμάει να φοράει να τον τοποθετούν αρνητικά στη συντηρητική πλευρά των ΗΠΑ (διόλου ευάριθμη, για να λέμε όλη την αλήθεια), εντούτοις ως δήμαρχος της Πενσιλβανία δεν πέρασε απαρατήρητος. Και τώρα, σίγουρα, δεν θα περάσει απαρατήρητος και ως μέλος της Γερουσίας με τους Δημοκρατικούς.

Ο Φέτερμαν ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ (φωτογραφία: cnn.com).

Επειτα από 12 χρόνια η έδρα της Γερουσίας για την Πενσιλβανία πηγαίνει στην πλευρά των Δημοκρατικών που έκαναν δικό τους ένα απόρθητο «κάστρο».

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ έβγαλαν πολλά πολιτικά συμπεράσματα. Οι Δημοκρατικοί παλεύουν με νύχια και με δόντια, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες περί σαρωτικής νίκης τους. Ο εκνευρισμός του Τραμπ, άλλωστε, δείχνει κάτι.

Ανάμεσα στα σημαίνοντα, πάντως, ήταν η εκλογή του Φέτερμαν που επικράτησε του Ρεπουμπλικανού Δρ Μεχμέτ Οζ, τουρκικής καταγωγής τηλεοπτικού αστέρα που έχαιρε της εκτίμησης του Τραμπ και του Ερντογάν.

Ο Φέτερμαν έδωσε δύσκολο αγώνα έναντι ενός σκληροπυρηνικού αντιπάλου που είναι γνωστός για τις αντιδραστικές απόψεις του. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Φέτερμαν κι έτσι έπειτα από 12 χρόνια η έδρα της Γερουσίας για την Πενσιλβανία πηγαίνει στην πλευρά των Δημοκρατικών που έκαναν δικό τους ένα απόρθητο «κάστρο». Να γιατί ο Τζο Μπάιντεν τον θεωρεί ένα από τα αγαπημένα του «παιδιά».

Ο Φέτερμαν ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ. Είχε θέσει υποψηφιότητα το 2016, αλλά έχασε κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Δημοκρατικών. Είναι γέννημα θρέμμα της Πενσιλβανία, μεγάλωσε στο Γιορκ, φοίτησε στο κολέγιο Albright, όπου έπαιξε στην ποδοσφαιρική ομάδα.

Από τα αγαπημένα παιδιά του Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία: Reuters).

Συνέχισε με μεταπτυχιακό στη δημόσια πολιτική από τη Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έως πρόσφατα κατείχε τη θέση του αντικυβερνήτη Πενσιλβανία, ενώ για 13 χρόνια συναπτά χρόνια, είχε υπηρετήσει ως δήμαρχος του Μπράντοκ στην Πενσιλβανία. Τότε ήταν που οι New York Times τον είχαν ονομάσει ως τον πιο cool δήμαρχο της χώρας.  Ο νέος Γερουσιαστής είναι παντρεμένος με τη σύζυγό του, Ζιζέλ, από το 2008 και έχουν τρία παιδιά.

Δεν έχει διστάσει να στηρίξει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επίσημο πόστο.

Αυτό που ανάβει φωτιές στους Ρεπουμπλικανούς και τους νεοσυντηρητικούς είναι οι έντονα προοδευτικές θέσεις του Φέτερμαν. Τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων, ελπίζει να περάσει τον νόμο περί ισότητας και θέλει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Επίσης, δεν έχει διστάσει να στηρίξει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επίσημο πόστο. Ως αντικυβερνήτης στην Πενσιλβανία, κρέμασε σημαίες υπερηφάνειας από το μπαλκόνι του γραφείου του, σύμφωνα με το NBC News.

«Το 2013, όταν οι γάμοι ομοφύλων εξακολουθούσαν να ήταν απαγορευμένοι στην Πενσιλβανία, ήμουν ο πρώτος και μοναδικός εκλεγμένος αξιωματούχος στη δυτική Πενσιλβανία που τελούσε γάμους ομοφυλόφιλων», έγραψε ο Φέτερμαν στον ιστότοπό του.

Ο Φέτερμαν επισημαίνει πως η έκτρωση είναι μια επιλογή που πρέπει να συζητιέται μεταξύ των γυναικών και των γιατρών τους.

Επίσης, είναι υπέρ του νόμου για την ισότητα, ο οποίος διασφαλίζει βασικές ελευθερίες, όπως στέγαση και ιατρική περίθαλψη σε όλους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Το ίδιο θετικός είναι για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους. Μάλιστα, ως αντικυβερνήτης έκανε περιοδεία σε όλη την πολιτεία για να εξηγήσει τη στάση του επί του θέματος. Στηρίζει το μέτρο 110 του Όρεγκον, το οποίο αποποινικοποίησε όλα τα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη, σύμφωνα με το NBC News.

Η άποψη του Φέτερμαν για την οικονομία είναι πως οι αυξανόμενοι ρυθμοί του πληθωρισμού είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη, ενώ τάσσεται υπέρ της μείωση των φόρων των εργαζομένων. Επίσης, δίνει ουσιαστική μέριμνα στις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ θεωρώντας πως πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.

Τον περασμένο Μάιο υπέστη εγκεφαλικό (φωτογραφία: Ryan Collerd / Associated Press).

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κατασκευάζουμε περισσότερα πράγματα στην Πενσιλβανία και στην Αμερική», είπε ο Φέτερμαν σε συνέντευξή του στο Philadelphia Inquirer. Όσο για το φλέγον θέμα του φυσικού αερίου, η θέση του είναι ότι πρέπει να ανασταλεί ο ομοσπονδιακός φόρος φυσικού αερίου και να χρησιμοποιηθεί το αμερικανικό πετρέλαιο.

Στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και τις συνεντεύξεις του βασίζεται στους υπότιτλους, καθώς έχει προβλήματα ακοής.

Για το θέμα των εκτρώσεων που έχει διχάσει τις ΗΠΑ, ο Φέτερμαν επισημαίνει πως είναι μια επιλογή που πρέπει να συζητιέται μεταξύ των γυναικών και των γιατρών τους.

Ο Φέτερμαν χρειάστηκε να κάνει προσωπική υπέρβαση για να ακολουθήσει τους κουραστικούς ρυθμούς μιας προεκλογικής εκστρατείας, καθώς τον περασμένο Μάιο υπέστη εγκεφαλικό. Παρέμεινε εννέα ημέρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια έκανε διάλειμμα τριών μηνών από την εκστρατεία για να αναρρώσει.

Oλότελα αντισυμβατικός (φωτογραφία: billypenn.com).

Σύμφωνα με τον New Yorker, συν τοις άλλοις, έχει και προβλήματα ακοής. Έτσι εξηγείται γιατί στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και τις συνεντεύξεις του βασίζεται στους υπότιτλους και την άνεση που έχει να μπορεί χωρίς ταμπού να παραδεχθεί ότι κάποιες λέξεις μετά το εγκεφαλικό που υπέστη τις προφέρει με περισσή δυσκολία.  «Μπορεί να μην αντιλαμβάνομαι κάθε λέξη με τον σωστό τρόπο, αλλά θα κάνω πάντα το σωστό στην Ουάσιγκτον», είπε ο Φέτερμαν, σύμφωνα με το CNN.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς ήταν -για λίγο- η ζωή χωρίς το Instagram;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top