Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σ’ αυτές τις καρέκλες κάθονται άνθρωποι ( Nikos Libertas / SOOC).

Κρατώντας ρομφαία στο ένα χέρι, μια ζυγαριά στο άλλο και μ’ ένα πέπλο να καλύπτει τα μάτια της. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε από την Θέμιδα, τη θεά της Δικαιοσύνης. Ορθοτόμηση και αμεροληψία εν ταυτώ, αν πρέπει να εξηγήσουμε τη σημειολογία του αγάλματος.

Η απονομή της Δικαιοσύνης στις μέρες μας εμπεριέχει αρκετή δόση προβληματικής όχι μόνο για την αργοπορία της (χαρακτηριστικό -αρνητικό- γνώρισμα του ελληνικού συστήματος), αλλά και για την απομάκρυνση των δικαστών από το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Τείνουμε να καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι δικαστές είναι κάποιοι πεφωτισμένοι που κατοικούν σε ένα δικό τους Όρος των Δικαίων, μακριά από την τύρβη του πλήθους, ολότελα ξεκομμένοι από τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και, τελικά, ευνουχισμένοι από το συναίσθημα που περικλείει κάθε απόφασή τους.

Αυτό που έκανε η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα ήταν να μιλήσει με τη φωνή του απλού ανθρώπου.

Προφανώς και η απόφαση ενός δικαστή δεν πρέπει να αφορμάται από τον συναισθηματικό του κόσμο, αλλά να πατάει γερά στα δεδομένα της δικογραφίας και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν στην ακροαματική διαδικασία. Ο δικαστής δεν είναι παπάς να δώσει συγχωροχάρτι σε κάποιον που απίστησε προς στιγμήν. Δεν είναι πατέρας για να χτυπήσει στην πλάτη τον κατηγορούμενο για να τον συνετίσει.

Κατέχει αυτή τη θέση ευθύνης για να δίνει τον τόνο στην κοινωνία γύρω από το τι είναι δίκαιο και τι όχι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεριζώνει από μέσα του την ανθρώπινη φύση του. Η εισαγγελέας στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, Αριστοτελία Δόγκα, μάς υπενθύμισε πως η Δικαιοσύνη υπάρχει για το καλό των ανθρώπων και όχι του ψυχρού κατάστιχου του Νομικού Κώδικα.

Εδώ, βεβαίως, ας υπενθυμίσουμε ότι ο ρόλος του εισαγγελέα είναι διακριτός, σε κάθε υπόθεση. Έχει τη θέση του δημόσιου κατήγορου. Ως εκ τούτου, οφείλει να πάρει θέση κι αυτή να είναι ξεκάθαρη ως προς την εξεταζόμενη υπόθεση. Δεν είναι ένας ψυχρός «ρήτορας» της έδρας. Το τι θα πει και το πώς θα το πει προσμετράται στην ακροαματική διαδικασία δίχως, φυσικά, να δεσμεύει τους δικαστές. Πόσες φορές, όμως, έχουμε ακούσει την αγόρευση ενός εισαγγελέα και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ήταν σαν να βρέθηκε σε… άλλη αίθουσα;

«Ο κόσμος όλος, ας γκρεμιστεί, αλλά ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη», τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.

Τι συνέβη, λοιπόν, με την αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα και δέχθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης ένα βροντόφωνο «μπράβο»; Αυτό που έκανε ήταν να μιλήσει με τη φωνή του απλού ανθρώπου που ναι μεν  δεν ξέρει όλες τις αποχρώσεις της υπόθεσης Τοπαλούδη, αλλά μέσα του τον «πνίγει το δίκιο».

Η εισαγγελέας, απευθυνόμενη στους γονείς της άτυχης κοπέλας, τους είπε επί λέξει: «Το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέα της έδρας. Δεν με ενδιαφέρει όσο και αν πιέζανε – αν πιέζανε-, ας χαλάσει ο κόσμος όλος, ας γκρεμιστεί, αλλά ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη». Η φράση μοιάζει βγαλμένει από την πένα του Βίκτωρος Ουγκό.

Ναι, η εισαγγελέας μίλησε με προσωπικό τόνο, όπως δεν οφείλουν απαραίτητα να κάνουν οι εισαγγελείς, αλλά ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που ό,τι είπε απηχεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να ταχθεί ενάντια σε όσα είπε η κυρία Δόγκα.

Αναμφίβολα, το τεκμήριο της αθωότητας οφείλει να υπάρχει ως την ύστατη στιγμή για έναν κατηγορούμενο. Είναι το ύστατο οχυρό της Δικαιοσύνης, άρα και της Δημοκρατίας. Είναι αυτό που αποτρέπει τη λογική της αυτοδικίας και παραδίδει τη σκυτάλη της ορθής κρίσης στους δικαστές. Το ποια θα είναι η απόφαση δεν το γνωρίζουμε. Ούτε καν το σκεπτικό στο οποίο θα στηριχθεί.

Ωστόσο, χθες στο δικαστήριο ακούστηκαν λόγια ανθρώπινα απέναντι στην απανθρωπιά του εγκλήματος, και αυτά έδρασαν ως βάλσαμο στα αυτιά πολλών. Όχι από χαιρεκακία, αλλά αντιθέτως από μια κοινή αίσθηση ανθρωπιάς που ευτυχώς δεν έχουμε απωλέσει.

Πειθαρχική δίωξη

Πάντως, για να δούμε και την άλλη πλευρά αυτή η αγόρευση σήκωσε αρκετή «σκόνη». Συγκεκριμένα, να κινηθεί άμεσα πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα της δίκης για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ζήτησε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Ο κ. Βερβεσός κατηγόρησε την εισαγγελέα της δίκης για υπέρβαση των καθηκόντων της και παραβίαση των διατάξεων του ΚΠΔ. Στην αγόρευσή της, που συγκλόνισε, η εισαγγελέας έκανε αναφορά στους δικηγόρους λέγοντας μεταξύ άλλων «Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας».

Επίσης, σήμερα (14/5) προκλήθηκε ένταση στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και η διαδικασία διεκόπη προσωρινά, ενώ η εισαγγελέας δήλωσε την πρόθεσή της να απέχει.

Η ένταση προκλήθηκε έπειτα από την έντονη αντίδραση των δικηγόρων σε κάποιες αναφορές που έκανε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της. Στην αίθουσα που συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη προσήλθε ο σύμβουλος του ΔΣΑ, Γιώργος Κλεφτοδήμος, ο οποίος ζήτησε τον λόγο να διαμαρτυρηθεί εκ μέρους όλων των δικηγόρων. Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους».

Στη συνέχεια προκλήθηκε ένταση στο ακροατήριο και κάποιοι παρευρισκόμενοι- ανάμεσά τους ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη- διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του κ. Κλεφτοδήμου. Η πρόεδρος ζήτησε να αποχωρήσουν όσοι διαμαρτυρήθηκαν και διέκοψε προσωρινά τη δίκη. Ο κ. Κλεφτοδήμος μπήκε στην αίθουσα την ώρα που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης.

 

Διαβάστε ακόμα: Από τα «μπράβο» στα υπαίθρια πάρτι – γιατί να είμαστε του ύψους ή του βάθους;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top