H Κάμαλα Χάρις αρχικά διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά τελικά αποχώρησε από τη διεκδίκηση (USA Today).

Αν έχεις ζήσει τη λαίλαπα της προεδρίας  Τραμπ, οποιοσδήποτε άλλος θα σου φανεί παιδί για υιοθεσία. Όμως η εκλογή του καλοσυνάτου αν και γηραιού Μπάιντεν, κρύβει και μια ιδιαίτερη έκπληξη που μπορεί να αποδειχθεί δώρο για την Αμερική και για τη δημοκρατία. Σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές υπήρξε ένας παράγοντας, του οποίου η εμφάνιση έδωσε έναν διαφορετικό τόνο στην αντιπαράθεση. Ορθά κοφτά: αν δεν ήταν η Κάμαλα Χάρις στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε άνετα να καταχωρηθεί στη μνήμη μας ως η χειρότερη των τελευταίων είκοσι (και βάλε) ετών.

Το ότι η Κάμαλα γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένα θετικό κρατούμενο. Το ότι θα είναι η πρώτη αφρο-αμερικανή και νοτιοασιατικής (ινδικής) καταγωγής αντιπρόεδρος είναι το δεύτερο. Το τρίτο είναι ακόμη καλύτερο: είναι cool, είναι άφθαρτο πρόσωπο, δείχνει να έχει μια ευρεία γκάμα ικανοτήτων και τίποτα δεν προμηνύει ότι ο ρόλος της θα είναι απλά διακοσμητικός.

Άλλωστε, ακόμα και αν ο Τζο Μπάιντεν εξαντλήσει επιτυχώς τη θητεία του (πολιτικά και… βιολογικά), σε τέσσερα χρόνια θα είναι πια 82 ετών και το πιθανότερο είναι η κυρία Χάρις να διεκδικήσει φαρδιά πλατιά την προεδρία των ΗΠΑ. Αλλά ας μείνουμε στο σήμερα.

Στην πρώτη της ομιλία ως αντιπρόεδρος άγγιξε το θυμικό των ανθρώπων που ήρθαν στις ΗΠΑ για να πιάσουν το δικό τους όνειρο.

Το βίντεο που έχει κυκλοφορήσει με την Κάμαλα να φοράει αθλητική περιβολή -προφανώς έμαθε τα καλά νέα της εκλογής του Μπάιντεν εν ώρα τζόγκινγκ- και να συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δείχνει πολλά για τη δημόσια εικόνα που επιθυμεί να περάσει. Κοινώς: ανεπεξέργαστη, χαλαρή, δίχως φτιασίδια. Είναι κι αυτός ένας αμερικανικός τρόπος.

Το νέο δίδυμο στην προεδρία των ΗΠΑ (chicagotribune.com).

Στην πρώτη της ομιλία ως αντιπρόεδρος (τυπικά όχι ακόμη, αλλά επίκειται από τις 20/01/21) άγγιξε το θυμικό των ανθρώπων που ήρθαν στις ΗΠΑ για να πιάσουν το δικό τους όνειρο, ενώ έκλεισε το μάτι και στις ίσες ευκαιρίες που οφείλουν να έχουν πρόσβαση οι γυναίκες: «Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ το ’19 από την Ινδία, δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό».

Πιτσιρίκα στο Οκλαντ (Courtesy of Kamala Harris).

«Για τους κόπους αυτών των γυναικών  είμαι αυτή τη στιγμή εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Αυτές άνοιξαν τον δρόμο για να έρθει αυτή η ημέρα. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας! Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» είπε εν μέσω αποθεωτικών επευφημιών.

Η Κάμαλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία.

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ο πατέρας της, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός  οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford με κύριο ακαδημαϊκό πεδίο την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά (ένας σοσιαλδημοκράτης, με την ευρεία έννοια, οικονομολόγος).

Στα χέρια του πατέρα της (Courtesy of Kamala Harris).

Η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, ήταν βιολόγος ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η οποία κατάγονταν από την Ινδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1960. Η Κάμαλα μεγάλωσε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια, η οποία σήμερα εργάζεται ως πολιτική αναλύτρια στο καλωδιακό κανάλι MSNBC.

Η Κάμαλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους. Η νέα αντιπρόεδρος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για αφροαμερικανούς και προβάλλει ως ρητό του το σλόγκαν Veritas et Utilitas (Αλήθεια και Χρησιμότητα)  και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ από το 2014. Ο Έμχοφ έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του.

Την ακολουθεί η φήμη της «σκληρής». Προφίλ που έχτισε την περίοδο που ήταν εισαγγελέας.

Τον Φεβρουάριο του 1998, ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο Τέρενς Χάλιναν ο οποίος υπήρξε και μέντοράς της, την πρότεινε ως βοηθό εισαγγελέα. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε από το 2002 να στραφεί εναντίον του και τελικά να αναδειχθεί στη θέση του εφόσον στην Αμερική οι γενικοί εισαγγελείς εκλέγονται από τους πολίτες.

Την ακολουθεί η φήμη της «σκληρής». Προφίλ που έχτισε την περίοδο που ήταν εισαγγελέας. Ήταν το πρώτο σκαλοπάτι μιας πορείας προς τα πάνω. Αρχισε να αποκτάει υποστηρικτές μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και αρνητές που της χρέωναν το γεγονός ότι η περιουσία της ανέρχεται στα 6,3 εκατ. δολάρια, άρα ανήκει στους έχοντες του συστήματος.

Η ίδια δεν πτοείται. Στις 21 Ιανουαρίου του 2019 ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για τη θέση της προέδρου των ΗΠΑ ζητώντας το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς. Τότε, συνέβη κάτι που δεν το συναντάς πολύ συχνά: στις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, έσπασε το ρεκόρ του Σάντερς απ’ το 2016 για τις περισσότερες δωρεές. Δείγμα ότι είχε ρεύμα.

Παρ΄όλα αυτά όπως ανακοίνωσε η ίδια περίπου ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, η έλλειψη κεφαλαίων την ανάγκασαν να αποχωρήσει από την κούρσα για το χρίσμα, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020 εκδήλωσε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν.

Τελικά στις 11 Αυγούστου του 2020, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκε η Χάρις ως συνυποψήφια του. Η επιλογή της δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Η Χάρις, η οποία έγινε η δεύτερη μαύρη γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος όταν εξελέγη το 2016, βρισκόταν πάντα ψηλά στον κατάλογο με τους φερέλπιδες πολιτικούς του 21ου αιώνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Η πρωτότυπη ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη για τις αμερικανικές εκλογές.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top