To “Κέντρο” με φόντο το Kaohsiung.

To “Κέντρο” με φόντο το Kaohsiung.

Η “ιδέα” του σχεδιασμού διαπραγματεύεται τη μακρόχρονη ναυτική παράδοση του Kaohsiung στην Ταϊβάν. Παράλληλα, παραπέμπει στην ηλεκτρισμένη ενέργεια των ντεσιμπέλ της ποπ μουσικής. Μια ατέλειωτη ποικιλία εικόνων και ακουσμάτων ξεχύνεται μέσα από τη δυναμική μορφή της πρότασης και επιδρά σε όλη την κλίμακα του λιμανιού, εμπλουτίζοντας την αστική εμπειρία.

Τοποθετημένο στο όριο όπου η θάλασσα συναντάει τις εκβολές του ποταμού Love – κοντά στο κέντρο της πόλης, μιας περιοχής μεγάλης αστικής έντασης με χρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών και αναψυχής – το εμβληματικό αυτό “Κέντρο Θαλάσσιου Πολιτισμού και Ποπ Μουσικής” λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, ως σύμβολο της ναυτικής κουλτούρας της, αλλά και του μέλλοντος της μουσικής της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και πύλη του Kaohsiung από τη θάλασσα.

Λεπτομέρεια πτυχωτού στεγάστρου

Λεπτομέρεια πτυχωτού στεγάστρου.

Το κτίριο προσφέρει ένα ονειρικό περιβάλλον, το οποίο διαθέτει σχεδόν τα πάντα: εντυπωσιακούς όγκους, κατασκευές που αιωρούνται φαινομενικά στο κενό, τολμηρά γραμμικά στοιχεία και κυματιστές επιφάνειες που μοιάζουν άυλες. Οι επιμέρους λειτουργίες αναπτύσσονται βάσει της λογικής μιας τρισδιάστατης διάταξης που είναι προϊόν πολλών γεωμετριών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα ζωτικό χώρο δράσεων, κίνησης, στάσης, αλλά και χώρο θεατρικό, αφηγηματικό.

Συντελώντας σε ένα ρευστό βίωμα διαδοχικών χωρικών σχέσεων, η κινητικότητα όλων αυτών των δράσεων διαμορφώνει τα όρια και μαζί το χαρακτήρα του αρχιτεκτονικού χώρου, καθώς φαίνεται να τον μετασχηματίζει συνεχώς. Ο επισκέπτης τον αντιλαμβάνεται νοερά μέσω των εν δυνάμει εμπειριών, οι οποίες μοιάζει να διαχέονται, να υπάρχουν και στις μη ορατές γι’ αυτόν περιοχές, παρακάμπτοντας την υλική υπόσταση του κτίσματος.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η φιγούρα του Κέντρου προσφέρει μια οπτική ένταση κατά μήκος της ακτογραμμής του αστικού ιστού, με φόντο τον ορίζοντα, ενώ τη νύχτα θυμίζει λαμπερό γλυπτό.

Ο σχεδιασμός στόχευσε στη δημιουργία ενός ευέλικτου δημόσιου κτιρίου πολλαπλών λειτουργιών, χωρητικότητας 17.000 θέσεων, για την εξυπηρέτηση ποικίλων εκδηλώσεων και παραστάσεων, ενόσω παράλληλα πλωτές σκηνές και εξέδρες επιτρέπουν τη διοργάνωση θαλάσσιων events. Τo “Marine Culture Exhibit Center” και το “Pop Music Center” συνθέτουν τις δύο κύριες προγραμματικές ενότητες, όπου η δεύτερη δίνει την εντύπωση ότι ρυμουλκείται από την πρώτη, καθώς τις ενώνει μία επιμήκης γραμμική γέφυρα.

Νυχτερινή Άποψη

Νυχτερινή άποψη ενός συναρπαστικού γλυπτού.

Η συγκεκριμένη χωροθέτηση-σχέση επιτρέπει στο υπόλοιπο, σχεδόν 90% της έκτασης που αποδίδεται στο κτίριο, να αξιοποιηθεί ως δημόσιο πάρκο. Συνδεδεμένη προς τα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά με τα υπάρχοντα γειτονικά πάρκα, η πράσινη αυτή ζώνη προσφέρει μια δροσερή εκτόνωση για τους κατοίκους της πόλης κατά μήκος της παραποτάμιας περιοχής.

Στον αντίποδα του πυκνοδομημένου κέντρου του Kaohsiung, το “απο-αστικοποιημένο” τοπίο που παράγουν το “Κέντρο Θαλάσσιου Πολιτισμού και Ποπ Μουσικής” και οι υπαίθριες λειτουργίες του μορφοποιείται από μια σειρά χειρονομιών διαφορετικού χαρακτήρα και ιεράρχησης στο σημείο τομής του “νέου” με το “παλιό”, της πόλης με τη θάλασσα.

Δυτική Όψη

Δυτική όψη. Ο σχεδιασμός στόχευσε στη δημιουργία ενός ευέλικτου δημόσιου κτιρίου πολλαπλών λειτουργιών, χωρητικότητας 17.000 θέσεων,

Καθώς η λειτουργία του Κέντρου είναι 24ωρη, κατά τη διάρκεια της ημέρας η φιγούρα του προσφέρει μια οπτική ένταση κατά μήκος της ακτογραμμής του αστικού ιστού, με φόντο τον ορίζοντα, ενώ τη νύχτα θυμίζει λαμπερό γλυπτό που σε καλεί να το παρατηρήσεις.

Σχολιάζοντας την τολμηρότητα της πρότασης, μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι υποβάλλοντας έναν τέτοιο σχεδιασμό σε διαγωνισμό που διενεργείται στη χώρα μας θα κινδύνευε να αποκλειστεί. Καθώς σύνηθες είναι να προκρίνονται λύσεις που υιοθετούν περισσότερο συντηρητικά εκφραστικά μέσα, είτε γιατί ο κύριος του έργου το “επιβάλλει” είτε επειδή ο αρχιτέκτονας το επιλέγει.

Βόρεια Όψη

Βόρεια όψη. Το “Κέντρο” λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, αλλά και ως σύμβολο του μέλλοντος της μουσικής βιομηχανίας του Kaohsiung. Ταυτόχρονα, αποτελεί και πύλη του από τη θάλασσα.

Βέβαια, οι συντηρητικοί και τυπολάτρες σπεύδουν πάντα να “επιχειρηματολογήσουν” για την ορθότητα της σκέψης τους. Επιτρέψτε μου, όμως, να προβάλω τον αντίλογο ότι τέτοιου είδους προτάσεις ξεσηκώνουν αντιδράσεις από τους “υγιώς σκεπτόμενους” θεματοφύλακες, διότι ακριβώς παραείναι τολμηρές για τα γούστα τους

 

Διαβάστε ακόμα: Το μείζον ζητούμενο στη σύγχρονη πόλη είναι η αμείλικτη ανάγκη της για αλλαγή.

Ανατολική όψη του “Κέντρου Θαλάσσιου Πολιτισμού και Ποπ Μουσικής”.

Ανατολική όψη του “Κέντρου Θαλάσσιου Πολιτισμού και Ποπ Μουσικής”.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top