kouroublis-mixelogiannakis

Έκτακτο παράρτημα! Το AIDS μεταδίδεται με το σάλιο. Η Αγία Βαρβάρα κάνει και πάλι θαύματα. Ελλάδα 2015 μ.Χ.

Πριν από μερικές μέρες έγραφα ακριβώς αυτά: ότι η συμφωνία μάλλον θα κλείσει, γιατί η ρήξη είναι μη διαχειρίσιμη, ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας ενέχει κινδύνους και ο χρόνος που περνάει έχει κόστος, ότι οι διάφορες απειλές προς τους εταίρους προδίδουν έναν ανεξήγητο με όρους στενής λογικής μικρομεγαλισμό, ενώ αυτοί συσπειρώνονται απέναντι μας, και ότι η ιστορία δεν τελειώνει με μια συμφωνία, αλλά εκεί ακριβώς αρχίζει.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, λοιπόν, είχε ένα μέτριο αποτέλεσμα. Παρότι είχε προηγηθεί τετ-α-τετ του Βαρουφάκη με τον Σόιμπλε, η πολύ σύντομη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα είναι αξιοσημείωτη, όπως κι η ομοφωνία όλων των Ευρωπαίων παραγόντων στο “υπερόπλο” της ελληνικής διαπραγμάτευσης, το δημοψήφισμα: εμείς δεν συζητάμε τέτοια εδώ, αλλά, ναι, κάντε το, ρε παιδιά!

Οι τόνοι του Βαρουφάκη ήταν εντυπωσιακά χαμηλοί για τα δεδομένα του, οι εταίροι μας έμοιαζαν απίθανα ψύχραιμοι, τα χρήματα τελειώνουν σε περίπου δυο εβδομάδες και μοιάζουν να θεωρούν βέβαιο ότι προς το τέλος τους θα γίνει μια κάποια συμφωνία, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα πάρει μπρος η διαδικασία της εκταμίευσης της δόσης. Αν η πρόβλεψη αυτή δικαιωθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να “κουμπώσει” τα μέτρα που θα προκύψουν από τη συμφωνία στο αφήγημά της περί σκληρής διαπραγμάτευσης.

H κυβέρνηση της Αριστεράς χάνει πόντους στο γήπεδό της, σε θέματα που γι’ αυτήν ήταν πάντοτε προνομιακά: παρουσιάζεται πιο πρόθυμη να συγκλίνει με τον Καμμένο παρά με τους πολίτες που περίμεναν από αυτήν πολιτικές χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. 

Εντωμεταξύ, η κατασκευή εχθρών καλά κρατεί. Στις κατηγορίες για την ύπαρξη μιας “πέμπτης φάλαγγας” (κατά τη γνωστή φράση ενός στρατηγού του Φράνκο) προστέθηκε η κατηγορία της “τρόικας εσωτερικού”, όπως ανερυθρίαστα ονόμασε ένας υπουργός, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τους πολιτικούς του αντιπάλους, επειδή τόλμησαν και του επεσήμαναν κάτι ψιλά περί του τι συνιστά μονομερή ενέργεια στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Που είχε υπογράψει ένας συνάδελφός του υπουργός, υπενθυμίζω, κι η οποία αποτελεί ακόμη πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Eurogroup.

Και, επίσης, η κυβέρνηση της Αριστεράς χάνει πόντους στο γήπεδό της, σε θέματα που γι’ αυτήν ήταν πάντοτε προνομιακά: δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο επιτρέπει, αλλά θα συνοδεύσει κιόλας την περιφορά λειψάνων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δεν έχουμε ακόμα καμιά αντίδραση για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρό, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος είπε ότι το AIDS κολλάει με το σάλιο, εκτός αν σε σώσει η Θεία Κοινωνία ή το προσκύνημα λειψάνου. Δεν έχουμε αντιδράσεις ούτε για την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη μη καταδίκη του τραμπουκισμού της Κανέλλη από τον Λαγό. Ή για την πρόσκληση των χρυσαυγιτών στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικης Πολιτικής.

Είναι ενδιαφέρον πως, ενώ δεν επιδιώκονται συναινέσεις στην Οικονομία – αλλά, αντιθέτως, η κυβέρνηση επιδιώκει συνεχή πόλωση και ένταση – δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να δράσει παραδειγματικά σε ζητήματα που παραδοσιακά ένωναν την Ανανεωτική Αριστερά με τον υπόλοιπο δημοκρατικό χώρο.

Φαίνεται πως από τότε που βάφτισε τις πολιτικές δυνάμεις του κέντρου “ακραίο κέντρο”, ενώ τους ΑΝΕΛ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους τοποθετεί στην “κεντροδεξιά”, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται πιο πρόθυμη να συγκλίνει με τον Καμμένο παρά με τους πολίτες που περίμεναν από αυτόν πολιτικές χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και διασφάλισης δικαιωμάτων για όλους χωρίς το φόβο της διατήρησης μιας συντηρητικής εκλογικής πελατείας.

 

Διαβάστε ακόμα: Tα συμπεράσματα από το Eurogroup – Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top