Κοιτάζει προς το βάθρο του νικητή (φωτογραφία: Stu Forster).

Οι Άγγλοι μετά το εμφατικό 3-0 επί της Σενεγάλης άρχισαν πάλι να τραγουδούν: «Ιt’s coming home». Πολύ γρήγορα η γαλλική εφημερίδα L’ Equipe σήκωσε το γάντι και ανταπάντησε με τα… όπλα των νησιωτών: «God save notre king». Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της έπειτα από την κατακλυσμιαία εμφάνιση της Εθνικής Γαλλίας κόντρα στην Πολωνία (3-1).

Αναζητείται, άραγε, βασιλιάς που θα επιβληθεί όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου; Τυπικά ναι, άλλωστε γι’ αυτό διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια το Μουντιάλ. Για να βγει ο πρώτος όλης της υφηλίου. Ουσιαστικά, όμως, από το προηγούμενο Μουντιάλ είχε διαφανεί πως το πριγκιπόπουλο με το όνομα Κιλιάν Εμπαπέ έχει βαλθεί να φορέσει το στέμμα του καλύτερου που ως πρόσφατα το κατείχαν ο Ρονάλντο και ο Μέσι.

Είναι τόσο αποφασισμένος για την πρωτιά που δεν χαραμίζει ούτε ένα δράμι δηλώσεων στους δημοσιογράφους.

To 2018 ήταν ακόμη παιδαρέλι. Αυτό, φυσικά, δεν τον απέτρεψε από το να είναι εμφανέστατη η παρουσία του στην πορεία των τρικολόρ προς τον τελικό και την κατάκτηση του Μουντιάλ κόντρα στην Κροατία. Ήταν, άλλωστε, αυτός που με το δικό του γκολ σφράγισε το θρίαμβο στον τελικό (4-2).

Το εξώφυλλο της Équipe.

Τώρα, όμως, ο Κιλιάν εμφανίζεται ώριμος, ουσιαστικός, με ακονισμένο killer instict. Είναι τόσο αποφασισμένος για την πρωτιά που δεν χαραμίζει ούτε ένα δράμι δηλώσεων στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε, δε, πως δεν το κάνει γιατί απέκτησε ξαφνικά χαρακτηριστικά «ντίβας», αλλά γιατί θέλει να μείνει συγκεντρωμένος στο στόχο του.

Για να μην δημιουργήσει θέμα στη γαλλική ομοσπονδία, τα πρόστιμα λόγω του… κλειστού στόματός του (ναι, οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να μιλούν στον Τύπο) αποφάσισε να τα πληρώνει από την τσέπη του. Καλά, δεν θα ζημιωθεί. Τα πετροδόλαρα της Παρί να είναι καλά.

Το θέμα είναι αν αυτός ο «ασκητισμός» έχει αποδώσει. Το Μουντιάλ, φυσικά, δεν έχει τελειώσει και μόνο ο νικητής δικαιούται διά να ομιλεί, εντούτοις έως τώρα ο Εμπαπέ έχει κάνει πράγματα και θαύματα. Ηδη έχει φτιάξει το δικό του legacy, καθώς ο γάλλος άσος μετέχει μόλις στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του και έχει φτάσει ήδη στα 9 γκολ συνολικά αφήνοντας πίσω του στη σχετική λίστα, ονόματα όπως οι Τιερί Ανρί, Νεϊμάρ, Ντιέγκο Μαραντόνα, Λουίς Σουάρες, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ριβάλντο και Κέμπες.

Επιπροσθέτως, κατάφερε να γράψει ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που φτάνει τα πέντε νοκ άουτ γκολ στα Μουντιάλ, μετά τον Πελέ, ενώ έγινε και ο νεότερος ποδοσφαιριστής γενικότερα που φτάνει τα 9 γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Σε μια τόσο γόνιμη ηλικία (μόλις 24 ετών), δείχνει να πηγαίνει πιο μακριά από εκεί που έφτασαν οι σύγχρονοί του βασιλείς (Ρονάλντο και Μέσι).

Είναι γνωστό πως τα ατομικά ρεκόρ σε ένα ομαδικό άθλημα δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν συνδυάζονται με κούπα. Ουδείς θα θυμάται τι έκανε ο Εμπαπέ στα γήπεδα του Κατάρ, αν η Γαλλία δεν ανέβει στο πρώτο σκαλί. Αδικο θα πει κανείς για έναν παίκτη που σε μια τόσο γόνιμη ηλικία (μόλις 24 ετών), δείχνει να πηγαίνει πιο μακριά από εκεί που έφτασαν οι σύγχρονοί του εστεμμένοι (Ρονάλντο και Μέσι).

Ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός του (φωτογραφία: Reuters).

Δεν χωράει αμφιβολία πως αυτή τη στιγμή είναι η πιο «καυτή» μετοχή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο του πλανήτη. Η Παρί τον κρατάει με νύχια και με δόντια, ενώ όλοι ποντάρουν ότι πολύ σύντομα θα γίνει Μαδριλένος. Η Ρεάλ, άλλωστε, έχει την ικανότητα να υποδέχεται όλα τα μεγάλα άστρα του ποδοσφαιρικού Γαλαξία.

Η σύγκριση με τον Μέσι και τον Ρονάλντο είναι σαφώς υπέρ του.

Ολα αυτά, όμως, θα αποδειχθούν ή όχι αφού ολοκληρωθεί το Μουντιάλ και ίσως στο προσεχές καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή ο Εμπαπέ έχει τη μέγιστη ευκαιρία να κάνει ένα μεγαλοπρεπές νταμπλ στις κατακτήσεις Μουντιάλ. Επίτευγμα που δεν το προσπερνάς.

Παίζει σαν να έχει βγει από το λογισμικό του Playstation. Κάνει πράγματα που φαίνονται εύκολα με τη μόνη διαφορά ότι μπορεί να τα κάνει μόνο αυτός.

Αυτή τη στιγμή, η παρουσία του στην Εθνική Γαλλίας είναι καταλυτική. Και μάλιστα σε μια ομάδα που όχι μόνο δεν στερείται αστέρων πρώτης γραμμής, αλλά που δουλεύει μέσα στο γήπεδο σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο Εμπαπέ δεν είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω, έχει δίπλα του άξιους συμπαραστάτες. Ακόμη κι έτσι, όμως, η λάμψη του είναι εντονότερη, διαυγέστερη, πιο τρανταχτή.

Παίζει σαν να έχει βγει από το λογισμικό του Playstation. Κάνει πράγματα που φαίνονται εύκολα με τη μόνη διαφορά ότι μπορεί να τα κάνει μόνο αυτός. Άρα, όχι και τόσο εύκολα. Είναι φουλ σε φόρμα, έχει ταλαιπωρήσει όλες τις άμυνες των ομάδων που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα η Γαλλία στο τουρνουά και στο βάθος περιμένει τους Άγγλους (αν αμφότεροι περάσουν στα ημιτελικά) για ένα καλό -και ιστορικό- ξεκαθάρισμα. Η ώρα της στέψης ή της καθαίρεσης πλησιάζει.

 

Διαβάστε ακόμα: Mουντιάλ. We’re singing for England.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top