maximou

Ακόμα κι αν στο τέλος θα γίνει ό,τι φανταζόμαστε, από το Μαξίμου έχουν μεσολαβήσει πολλές διαψεύσεις κι ανατροπές στο ενδιάμεσο.

Σήμερα είμαστε σε φάση επιστροφής στην “κανονικότητα” της αναζήτησης της συμφωνίας, όποτε ας κάνω αρχικά μια ανακεφαλαίωση των τελευταίων ημερών, χωρίς να συμπεριλάβουμε σ’ αυτή δηλώσεις στελεχών, υπουργών και βουλευτών, οι οποίες απλώς μπερδεύουν πολύ το πράγμα:

Το Μαξίμου, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοινώνει ότι προτίθεται να πάει σε συμφωνία πακέτο με τους εταίρους, αυτήν που προβλεπόταν για τον Ιούνιο δηλαδή, χωρίς γέφυρες και άλλα ενδιάμεσα στάδια (τα οποία θα χρειάζονταν το καθένα κι από μια δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή…).

Αρκετές ώρες μετά, το Μαξίμου, με non paper, προαναγγέλλει σύγκρουση, κάνοντας λόγο για διαφωνίες μεταξύ των εταίρων που δεν συμβιβάζονται με τις δικές μας, αμετακίνητες, κόκκινες γραμμές.

Την ίδια μέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιγράφει μία τελείως διαφορετική εικόνα, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία είναι και εφικτή και ορατή.

Χθες, η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ εκδίδουν ανακοίνωση στην οποία λένε πως έχουν κοινή γραμμή για την Ελλάδα. Και λίγη ώρα αργότερα, εκδίδεται κοινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην οποία κάνουν λόγο για συμφωνία ακόμα και στα εργασιακά και το ασφαλιστικό (Προσοχή: με πολυ γενικόλογες διατυπώσεις).

Εκεί αναφέρονται ρητώς στην επιθυμία επιτυχούς ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης – η οποία συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά είχε αμφισβητηθεί εντόνως από δηλώσεις μελών της κυβέρνησης κι από τη μάλλον προβληματική συνεργασία που είχε το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια.

Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις στην Οικονομία όλου αυτού του χρόνου που ξοδεύτηκε έχουν αρχίσει να καταγράφονται στους δείκτες και στις προβλέψεις οικονομικών οίκων και θεσμών, με σημαντικότερη την πρόβλεψη των εταίρων μας για πρωτογενές έλλειμμα 1,7-2,1% μέσα στο 2015.

Δεν φτάνει ο ΕΝΦΙΑ να καλύψει το κενό. Θα χρειαστούν μέτρα €4-5 δις τουλάχιστον, ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών – η οποία δεν είναι και εχθρικό μέσο απέναντι στην κυβέρνηση – κάνει λόγο για €14 δις τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Η επιστροφή στα ελλείμματα σημαίνει πάντα μέτρα. Κι αν οι προβλέψεις αυτές δικαιωθούν, δεν φτάνει ο ΕΝΦΙΑ του 2015 για να καλύψει το κενό. Θα χρειαστούν μέτρα ύψους €4-5 δις τουλάχιστον, ενώ ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών – η οποία δεν είναι και εχθρικό μέσο απέναντι στην κυβέρνηση – κάνει λόγο για μέτρα ύψους €14 δις μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Αν, με το καλό, η συμφωνία κλείσει, θα μπορούμε και να αξιολογήσουμε τα μέτρα που θα έρθουν και να αναλύσουμε με σχετική ψυχραιμία τις αιτίες και τις συνέπειες των μηνών που μεσολάβησαν – αν και έχουμε ήδη μια καλή εικόνα και για τα δύο, με την παταγώδη αποτυχία της μεγαλειώδους ιδέας της “δημιουργικής ασάφειας” και της άποψης πως όλη η Ευρώπη θα αλλάξει ή έστω θα λυγίσει στα τσαλίμια μας.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο, ένα παχύ ΑΛΛΑ: Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα πρέπει επίσης (με τον ίδιο τρόπο που επικαλείτο τις δημοσκοπήσεις όταν τη συνέφερε), να ακούσει τώρα καi την πλειοψηφία που τους ζητά να μη διακινδυνεύσουν επί της ουσίας τη σχέση τους με την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα.

Και βεβαίως, ακόμα περισσότερο, πρέπει, εκτός από το να ψηφιστεί, να εφαρμοστεί κιόλας. Όχι μόνο στο μέρος που θα διασφαλίζει την επίτευξη εσόδων, αλλά και στο μέρος που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πήγαν πίσω τα προηγούμενα χρονια.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν τους εσωτερικούς συσχετισμούς, έχουμε λόγους να κρατάμε μικρό καλάθι για την παραπάνω ανάλυση. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σε εκείνο το σημείο που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει όσα έλεγε προεκλογικά, καταφέρνοντας να διαχειριστεί τις πιθανές επιπτώσεις τους, ή αν θα έρθει σε μια συμφωνία που αρχικά θα δυσαρεστήσει πολλούς και θα ανακουφίσει περισσότερους.

Μέρος αυτών των πολλών, όμως, αν και επιθυμεί συμβιβασμό, θα ενοχληθεί από τις επιπτώσεις στην τσέπη του. Κοινώς, ρήξη ή συμφωνία με μέτρα. Όποιος είναι πολύ βέβαιος να τις τσεκάρει τις βεβαιότητες του, γιατί, ακόμα κι αν στο τέλος θα γίνει ό,τι φανταζόμασταν, μεσολάβησαν πολλές διαψεύσεις κι ανατροπές στο ενδιάμεσο.

Κι η κυβέρνηση αυτή έχει πολύ χρόνο μπροστά της, όχι για να διαπραγματεύεται πια, αλλά για να μας εκπλήσσει.

 

Διαβάστε ακόμα: Ζώντας στη Σουηδία κατάλαβα τι σημαίνει «Είμαι Πολίτης»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top