Εντάξει, Ματ Ντέιμον, το καταλάβαμε.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε ένα αστείο post στο facebook για μια φανταστική υποθετική παραλλαγή της πανδημίας: «Είδα ένα όνειρο χθες βράδυ… Είχε έρθει το καλοκαίρι του 2021, δεν υπήρχε κορωνοϊός. Είχε εμφανιστεί μια καινούργια πανδημία που όποιος τη κολλούσε…Είχε εντερικά προβλήματα που μεταφραζόταν σε διάρροια. Φορούσαμε όλοι πάνες και όλοι λέγαμε πόσο καλύτερα ήταν το 2020 που φορούσαμε απλά μια μάσκα».

 

Τί θα γινόνταν αν το εφιαλτικό αυτό σενάριο αποδεικνύονταν πραγματικότητα;

 

«Το υπουργείο υποδομών καθησυχάζει ότι το αποχετευτικό σύστημα της χώρας είναι στιβαρό, και θα αντέξει στην πανδημία…»

Ο ΚΟΛΟΝΟΪΟΣ

Εβδομάδα 1. Ο κολονοϊός, ένας νέος ιός που εμφανίστηκε φέτος, με βασικό σύμπτωμα την επίμονη διάρροια, σαρώνει την Ευρώπη και έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και στη χώρα μας. Το κρούσμα «0» εκδηλώθηκε στην Ελλάδα πριν 1 μήνα, όταν ένας Ελβετός πεζοπόρος κατανάλωσε αυγά γλάρου στην Αλόννησο. Εικάζεται ότι η γλαρίνα που κλωσούσε τα αυγά είχε καταναλώσει-κλέψει σούσι από σκάφος αγκυροβολημένο αρόδου έξω από το λιμάνι της Αλοννήσου. Έκτοτε δεκάδες νέα κρούσματα κολονοϊού ανακοινώνονται καθημερινά από τις αρχές. Το υπουργείο υποδομών καθησυχάζει ότι το αποχετευτικό σύστημα της χώρας είναι στιβαρό, κατασκευάστηκε για ανθρώπους μου κάνουν μεσογειακή διατροφή, επομένως δεν μας φοβίζει η αύξηση των κρουσμάτων, δε χρειάζεται η λήψη μέτρων. Ωστόσο επισημαίνει ότι συνίσταται η χρήση εσώρουχου μιας χρήσης στους πολίτες που περνούν πάνω από μια ώρα εκτός σπιτιού ή μακριά από τουαλέτα.

Η πολιτεία εγκαθιστά χημικές τουαλέτες σε κεντρικά σημεία των πληγεισών πόλεων, ενώ συζητείται η επίταξη των τουαλετών των επιχειρήσεων εστίασης.

Εβδομάδα 2. Βόρειες Σποράδες, Πήλιο, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια στο κόκκινο. Τα κρούσματα είναι μη ελέγξιμα, παρατηρούνται ελλείψεις σε εσώρουχα μιας χρήσεως στην τοπική αγορά, γίνονται εισαγωγές από την Κίνα. Το σύστημα αποχέτευσης στα όριά του. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία. Εκδίδεται υπουργική απόφαση για απαγόρευση απόρριψης χαρτιού τουαλέτας στις λεκάνες. Οι ουρές έξω από τις τουαλέτες των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και ορισμένων τραπεζών καταδεικνύουν την σοβαρότητα του προβλήματος. Η πολιτεία εγκαθιστά χημικές τουαλέτες σε κεντρικά σημεία των πληγεισών πόλεων, ενώ συζητείται η επίταξη των τουαλετών των επιχειρήσεων εστίασης. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ολιγωρία των αρχών, έλλειψη υποδομών, ζητά προσλήψεις τουαλεταρχών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων αποφρακτών και εκκενωτών βόθρων και αντικατάσταση όλων των αστικών λεωφορείων με τουριστικά πούλμαν τα οποία διαθέτουν τουαλέτα. Στους συρμούς του μετρό καταργείται η διάταξη για ποδήλατα μόνο στο τελευταίο βαγόνι και όλα τα τελευταία βαγόνια των συρμών μετατρέπονται σε τουαλέτες επιβατών. Παράγουμε περισσότερο σκατό από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε.

Εβδομάδα 3. Ο κολονοϊός εξαπλώνεται και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της επικράτειας. Το αποχετευτικό σύστημα είναι κοντά στα όρια του κορεσμού. Οι επαγγελματίες αποφράκτες δηλώνουν ανέτοιμοι να καλύψουν την ζήτηση σε αποφράξεις, αρκετοί πολίτες καταφεύγουν σε λύσεις diy και σε μη πιστοποιημένους αποφράκτες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά ζημιές, ρωγμές στις σωληνώσεις και σκατοπλημμύρες σε διαμερίσματα.

Το υπουργείο ανάπτυξης υπόσχεται να επιταχύνει το ΕΣΠΑ για ενίσχυση των νοικοκυριών στα πλαίσια του προγράμματος ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΩ.

Αποφασίζεται ο περιορισμού της πώλησης ρολών τουαλέτας σε ένα ρολό ημερησίως ανά 2 άτομα, Όπως τότε, με τα αντισηπτικά και τη μαγιά…

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι προχωρούν σε δωρεές δεκάδων χημικών τουαλετών σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Το υπουργείο ανάπτυξης υπόσχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, για ενίσχυση των νοικοκυριών στα πλαίσια του προγράμματος ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΩ, το οποίο θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 80% την κατασκευή επιπλέον τουαλέτας στα σπίτια.
Αποφασίζεται ο περιορισμού της πώλησης ρολών τουαλέτας σε ένα ρολό ημερησίως ανά 2 άτομα. Ο κόσμος καταφεύγει στις χαρτοπετσέτες, στο χαρτί κουζίνας και στο βαμβάκι, τα οποία επίσης εξαφανίζονται από τα ράφια των σουπερμάρκετ ενώ από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έχουν αδειάσει τα ράφια των σουπερμάρκετ και των pet shop, από άμμο για γάτες.

Η χρήση πάνας μιας χρήσεως σε εξωτερικούς χώρους καθίσταται υποχρεωτική.

Εβδομάδα 4. Δεδομένης της κατάστασης, το Υπουργείο υποδομών προβαίνει σε νέα μέτρα. Η χρήση πάνας μιας χρήσεως σε εξωτερικούς χώρους καθίσταται υποχρεωτική ενώ το Υπουργείο Διατροφής απαγορεύει ρητώς με μήνυμα στο 112 την κατανάλωση ακτινιδίου, σύκου (ξερού ή φρέσκου) και δαμάσκηνου (ξερού η φρέσκου) στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο. Εξαιρούνται από την απαγόρευση οι δυσκοίλιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στις μετακινήσεις τους αποδεικτικό δυσκοιλιότητας.

Εβδομάδα 5. Η χρήση των χημικών τουαλετών παρουσιάζει κάποια προβλήματα, λόγω της κατάχρησης χρόνου από ορισμένους χρήστες, η οποία φέρνει σε απόγνωση τους επόμενους στην σειρά αναμονής πολίτες. Αναφέρθηκε περίπτωση σε μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου, που εξοργισμένοι πολίτες που περίμεναν τη σειρά τους για αρκετή ώρα, έριξαν κάτω την χημική τουαλέτα μαζί με τον άνθρωπο που την χρησιμοποιούσε, και την μετέφεραν με τα χέρια στο μέσον παρακείμενης διασταύρωσης κεντρικών οδών της πόλης. Η πολιτεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά δεδομένα, επέβαλε μέγιστο χρόνο παραμονής εντός της τουαλέτας τα 6 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα, με δυνατότητα μιας παράτασης 2 λεπτών εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, ενώ γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο τηλεπικοινωνιών να διακόπτεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο για όποιον εισέρχεται σε χημική ή δημόσια τουαλέτα.

Αποφασίζεται σε πρώτη φάση τις μονές μέρες του μήνα να πωλείται μίλκο και φραπές και τις ζυγές ημέρες να επιτρέπεται η πώληση τσιγάρων και τυρόπιτας.

Εβδομάδα 6. Το υπουργείο διατροφής, μετά από σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίζει την απαγόρευση κατανάλωσης και πώλησης τσιγάρων μαζί με φραπέ και τυρόπιτας μαζί με μίλκο. Η απαγόρευση ισχύει από τις 05.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Για να εξασφαλιστεί η ευλαβική τήρηση του μέτρου, αποφασίζεται σε πρώτη φάση τις μονές μέρες του μήνα να πωλείται μίλκο και φραπές και τις ζυγές ημέρες να επιτρέπεται η πώληση τσιγάρων και τυρόπιτας. Στην κατηγορία «τυρόπιτα» εντάσσεται και η «ζαμπονοτυρόπιτα», καθώς οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι έχουν παρόμοια ολέθρια αποτελέσματα και τα 2 προϊόντα.

Την σημασία της τήρησης των μέτρων αναδεικνύουν οι καθημερινοί εντατικοί έλεγχοι των οργάνων της τάξης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας. Μόνο χθες, στα διόδια των Αφιδνών βεβαιώθηκαν 2,335 παραβάσεις για μη χρήση εσωρούχου μιας χρήσεως. Όπως πάντα, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι οι οποίοι έχουν κόψει το κάτω μέρος της και φορούν μόνο μια λωρίδα πάνας, η οποία εξέχει από το παντελόνι και μπορεί να ξεγελάσει. Δεν λείπουν επίσης οι αρνητές πάνας, οι οποίοι κυκλοφορούν χεσμένοι και οι επαναστάτες οι οποίοι φορούν την πάνα έξω από το παντελόνι.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 ελληνικές «άστα να πάνε» φυλές του κορωνοϊού.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top