Εκ πρώτης όψεως ο θάνατος του Κωνσταντίνου Β’ και το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι είναι δύο γεγονότα άσχετα μεταξύ τους, εντούτοις στο βάθος προστίθενται στις δύσκολες στιγμές που διάγουν οι βασιλικές οικογένειες στην Ευρώπη.

Λονδίνο, Ιανουάριος, νέα χρονιά. Προσπαθώντας ακόμη να συνέλθεις από τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα πάρτι, επιχειρώντας να πείσεις τον εαυτό σου πως θα κάνεις dry January (χωρίς αλκοόλ), σου έρχονται ειδήσεις.

Διότι, η Βρετανική βασιλική οικογένεια είχε να αντιμετωπίσει δύο γεγονότα, εχθές, στο Λονδίνο. Αφενός την έκδοση του βιβλίου του Δούκα του Sussex, Χάρι και αφετέρου τον θάνατο του εξαδέλφου του Βασιλέα Καρόλου Γ’, Βασιλέα Κωνσταντίνου Β’, τέως Βασιλέα της Ελλάδας.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου αποτελεί ένα μείζον γεγονός για τους βασιλικούς και αριστοκρατικούς κύκλους στην Ευρώπη.

Τα δύο γεγονότα μοιάζουν μεταξύ τους ιδιαίτερα ασύνδετα, στην πραγματικότητα, όμως, αντικατοπτρίζουν πλευρές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες εναπομείνασες βασιλικές οικογένειες στην Ευρώπη.

Ξεκινώντας από τον θάνατο του τέως Βασιλέα Κωνσταντίνου: Ανεξαρτήτως των ιστορικών και πολιτικών αποτιμήσεων της θητείας του αλλά και της στάσης του από τον Δεκέμβριο του 1974 και εντεύθεν, ο θάνατός του αποτελεί ένα μείζον γεγονός για τους βασιλικούς και αριστοκρατικούς κύκλους στην Ευρώπη.

Όχι μόνο διότι ήταν ο τελευταίος βασιλέας της Ελλάδας αλλά και γιατί ανήκει στην Δανική βασιλική οικογένεια και εν επεκτάσει και στην βρετανική, ως εξάδελφος του Καρόλου Γ΄ και νονός του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ. Μάλιστα, είναι πιθανόν ο Βασιλέας Κάρολος να επισκεφτεί την Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου.

Βεβαίως, η αμφιλεγόμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη ο εκλιπών μονάρχης καθιστά λίγο δυσκολότερη την παρουσία του Βρετανικού στέμματος στην Αθήνα. Για άλλη μία φορά οι εξ Ευρώπης επισκέπτες θα καταλάβουν πως «εδώ τα πράγματα γίνονται διαφορετικά».

Μην ανησυχείτε, πάντως, my Republican friends, η βασιλεία δεν θα έλθει από την πίσω πόρτα, ούτε η Μαρί Σαντάλ θα χριστεί Βασίλισσα.

Όπως και να έχει, επ’ αφορμής αυτού του θλιβερού γεγονότος είναι καλό να υπενθυμιστεί πως μία γέφυρα Ελλάδας και Βρετανίας υφίσταται στο πρόσωπο του Καρόλου Γ΄, του οποίου ο ρόλος σε ζητήματα πολιτιστικής και μη διπλωματίας είναι καίριος.

Έχει σε κάθε περίπτωση μεγάλο ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς τα κείμενα που δημοσιεύονται στον βρετανικό και στον ελληνικό Τύπο αντίστοιχα για τον Κωνσταντίνο, για να διαπιστώσει τις χειροπιαστές πολιτιστικές διαφορές αλλά και την εντελώς διαφορετική ανάγνωση των ίδιων ιστορικών γεγονότων. Μην ανησυχείτε, πάντως, my Republican friends, η βασιλεία δεν θα έλθει από την πίσω πόρτα, ούτε η Μαρί Σαντάλ θα χριστεί Βασίλισσα.

Πολύ διαφορετικό είναι το θέμα της έκδοσης του βιβλίου του Χάρι. Συμπάσχουμε, βέβαια, με τις προσπάθειες βιοπορισμού του έκπτωτου βασιλικού τέκνου, ο οποίος άνευ άλλου εισοδήματος αναγκάζεται να διατρέχει τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτιθέμενος στην οικογένειά του. Αν το θέαμα δεν ήταν στη βάση του θλιβερό, θα ήταν, σίγουρα κωμικό.

Το BBC αναφέρεται στο βιβλίο Spare ως το πλέον περίεργο βιβλίο που έχει γραφτεί από μέλος βασιλικής οικογένειας.

Το BBC αναφέρεται στο βιβλίο Spare ως το πλέον περίεργο βιβλίο που έχει γραφτεί από μέλος βασιλικής οικογένειας. Βέβαια, το σεβαστό BBC ξεχνά πως η συγγραφή βιβλίων δεν αποτελεί συχνό χόμπι των βασιλικών οικογενειών και πως αφετέρου ο Ιάκωβος Α΄ είχε εκδώσει στις αρχές του 17ου αιώνα το σίγουρα πιο περίεργο έργο Daemonologie, in forme of a dialogue.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί στην Αμερική να υποδέχονται τον Χάρι και την Μέγκαν ως αδικημένα και κακοποιημένα παιδιά (το ίδιο δεν έκαναν και για τον Δούκα και την Δούκισσα του Windsor τον περασμένο αιώνα), στην Βρετανία πάντως η μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι ευθέως αντίθετη, έως και εχθρική προς το ζευγάρι.

Ίσως, όμως, να είναι αχρείαστη μία τέτοια εχθρότητα. Διότι, στο τέλος της ημέρας, τι σημασία έχει το τι ισχυρίζεται, καθ’ υπόδειξη ή όχι (άγνωστο), ο πέμπτος κατά σειρά στην διαδοχή του βασιλικού θρόνου; Μπορούν απλά να το εκλάβουν ως βασιλικό φολκλόρ, από το πικραμένο εκείνο μέλος της οικογένειας που πρέπει να βρει έναν ρόλο για τον εαυτό του.

Πάντως, οι βασιλικές οικογένειες δεν σε αφήνουν ποτέ να βαρεθείς και το Λονδίνο βρίσκει πάντα έναν τρόπο για να ασχολείται μαζί τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα επεισόδια τα οποία θα σας μεταδώσουμε με ξεχωριστή χαρά.

 

Διαβάστε ακόμα: «Spare». Επιτέλους ας αποφασίσει ο Πρίγκιπας Χάρι τι θέλει να είναι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top