tatoi1

Το υπασπιστήριο. (Όλες οι φωτογραφίες είναι από το tatoi.org)

Δυστυχώς φαίνεται ότι βιώνουμε πλέον το αποκορύφωμα της κρατικής αδιαφορίας απέναντι στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Εχθές επισκέφθηκα το κτήμα και έφριξα από την κατάσταση ασυδοσίας που επικρατεί σε όλη την έκταση του κτήματος. Κτίρια εξαφανίζονται από το χάρτη, έχουν σπάσει όλα τα προστατευτικά που είχαν μπει πριν από δύο χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού στα ανοίγματα κτιρίων, έχουν παραβιάσει την πόρτα του ιστορικού ξενοδοχείου Τατόιον και κλέβουν ανενόχλητοι έπιπλα και άλλα χρηστικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί. Έγινε μάλιστα και προσπάθεια να κλαπεί ο δείκτης χιλιομετρικών αποστάσεων, όπως μας πληροφορεί φίλος παρακάτω.

Ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος έχει μετατραπεί σε στούντιο φωτογραφήσεων γάμων με νύφες να φωτογραφιζόνται σε όλες τις πόζες μέσα στα ερείπια. Δεν έχουμε δει ακόμα νύφες και μοντέλα να φωτογραφίζονται γυμνές πάνω στους τάφους των μελών της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Πριν μια εβδομάδα έπεσε η λεύκα στην πάνω είσοδο και για λίγα χιλιοστά θα ισοπέδωνε το φυλλάκιο της πύλης. Η λεύκα έκοψε το μοναδικό δρόμο προς το κέντρο του κτήματος με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να ρίχνουν κάτω τα σύρματα για να μπούν.

Στον αστυνομικό σταθμό έχουν αφήσει μόνο έναν αστυνόμο χωρίς περιπολικό που σημαίνει ότι δεν γίνονται πια περιπολίες τακτικές σε όλα τα κτίρια. Τα γκαράζ έχουν γκρεμιστεί πάνω από το Ανάκτορο από πέρυσι με αποτέλεσμα να έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε εδώ κι ένα χρόνο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, παρόλο που έχουμε ενημερώσει πολλές φορές το Υπουργείο Πολιτισμού.

tatoi2

Το φυλάκιο της εσωτερικής πύλης.

Η στέγη του Ιπποστασίου χάσκει ανοιχτή ένα χρόνο τώρα, από την πτώση της λεύκας που ο Σύλλογός μας απομάκρυνε με τους εθελοντές πολιτικής προστασίας Κρυονερίου. Έχουν ρημάξει το οινοποιείο και κλέβουν ανενόχλητοι όσα μπουκάλια έχουν απομείνει στο εμφιαλωτήριο. Έχουν σπάσει το παράθυρο στο διευθυντήριο και είναι ζήτημα χρόνου πότε θα μπουκάρουν μέσα για να κλέψουν ότι έχει απομείνει από το αρχείο του κτήματος. Οι μηχανές Enduro είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο σε όλο τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.

Παραβιασμένα κτίρια, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κόσμος να μπαινοβγαίνει και να παίρνει ό,τι θέλει. Ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Αττικής γης αργοπεθαίνει και κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Σήμερα Κυριακή ανενόχλητοι άναψαν φωτιές στο μεγάλο λιβάδι και έψηναν μπριζόλες. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω με λύπη μου σας ενημερώνω ότι από το καλοκαίρι το κτήμα έχει μείνει χωρίς νερό και με άδειους πυροσβεστικούς κρουνούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ιστορικού πυρήνα. Αποφύγαμε να θίξουμε το θέμα αυτό το καλοκαίρι, γιατί πιστεύαμε ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα και δεν θέλαμε να βάλουμε ιδέες σε κανέναν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το κτήμα παραμένει χωρίς νερό και κανείς δεν ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δεν υπάρχει καμία απολύτως επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές και είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δώσουμε όλα τα παραπάνω στην δημοσιότητα. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί δελτίο τύπου ενημέρωσης του δημοσιογραφικού κόσμου και θα ακολουθήσει ξενάγηση δημοσιογράφων στο Τατόι. Θα πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναλάβουν όσοι πρέπει τις ευθύνες τους. Δυστυχώς μένει πια ελάχιστος χρόνος προτού η όλη κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Ζούμε τις τελευταίες μέρες αυτού του στολιδιού της Αττικής γης.

tatoi3

To ξενοδοχείο Τατόιον.

 

Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Κουτσαβλής – «To Tατόι είναι εθνικός σκοπός!»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top