12122657_10153293189582725_9132947817194785262_n

Η νέα εποχή στην οποία ελπίζει η κοινωνία και ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης απαιτεί να «σπάσεις αβγά». Αλλιώς ομελέτα δεν θα γίνει…( photo credit: https://el-gr.facebook.com/kyriakosmitsotakis )


 

Τέσσερα χρόνια περίπου πέρασαν από τότε που η χώρα μπήκε πραγματικά σε ένα κρεσέντο πολιτικής κατρακύλας. Από τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά μέχρι τον «θα κάνω τις αγορές να χορέψουν πεντοζάλη» σημερινό πρωθυπουργό.

Τι κι αν δεν έχουμε και πολλά ιδεολογικά κοινά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ίσως έχουμε, όμως, ένα μεγάλο: την αντιμετώπιση της πολιτικής ως κάτι που έχει σημασία. Κάτι σοβαρό, βρε αδερφέ. Όχι κάτι τυχοδιωκτικό, αλλά ούτε και κάτι που θα βασίζεται σε εσωκομματικές ισορροπίες. Η πολιτική και οι πολιτικοί κρίνονται από αποφάσεις και δράσεις. Ήρθε ο καιρός να το καταλάβουμε.

Είναι, όμως, αυτό αρκετό; Χρειάζεται και συνέχεια. Βαθιές τομές. Ουσιαστικές αλλαγές, ώστε να μη χρειαστεί να μεγαλώσω τα παιδιά μου στο Λονδίνο. Αλλαγές που δεν θα κάνουν και μένα τον ίδιο, που βασανίζομαι μεταξύ βρετανικής πρωτεύουσας και Νύφης του Θερμαϊκού, να γεράσω στο Λονδίνο. Που λείπω από τα παιδιά μου, τους δικούς μου ανθρώπους 15 μέρες το μήνα. Και πόσους χιλιάδες νέους και μη που τα μάζεψαν με βαριά καρδιά και πήραν το δρόμο για τα ξένα.

Είμαστε πολύ καχύποπτοι. Δεν είναι λογικό; Από τον μεταρρυθμιστή Σημίτη που δεν κατάφερε να πετάξει από πάνω του και από από πάνω μας τον Άκη Τσοχατζόπουλο και κυβέρνησε μαζί του για 2,5 θητείες ως τον «θα τα βάλω με τους νταβατζήδες» Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εκτόξευσε το χρέος και το κόστος του Δημοσίου σε επίπεδα που κι η Ζιμπάμπουε θα ζήλευε, έχουμε ακούσει πολλά.

Είναι βαριά η φανέλα, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θα δούμε νέα πρόσωπα άραγε; Μην ξεχνάμε πως ένας νέος προπονητής δεν αρκεί για να κερδίσει η ομάδα, τα γκολ μπαίνουν από τους παίκτες…

Αρκετοί απ’ αυτούς το παλέψανε για λίγο. Αν κρίνεις τον Σημίτη από τις δικές του πρωτοβουλίες, δεν τα πήγε άσχημα. Το ότι ο ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τη χώρα σε δημοσιοοικονομικό έλεγχο ακόμα και υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, δεν ήταν από μόνο του καταστροφικό. Καταστροφικό είναι να προσπαθείς να κάνεις βαθιές τομές και να κρατάς τις ισορροπίες σε μικροπολιτικό επίπεδο. Είτε αυτό λέγετα Άκης είτε Βατοπέδι είτε Σκουρλέτης. Η νέα εποχή στην οποία ελπίζει η κοινωνία και ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης απαιτεί να «σπάσεις αβγά». Αλλιώς ομελέτα δεν θα γίνει…

Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει ο όγδοος κατά σειρά Πρόεδρος της ΝΔ να συγκρουστεί με όλους αυτούς που θεωρούν τη συντηρητική παράταξη πολύ δυσκίνητη για να αλλάξει. Με ποιους θα διοικήσει και ποιους θα καλέσει σ’ αυτήν τη συστράτευση. Είναι σίγουρα βαριά η φανέλα, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θα δούμε νέα πρόσωπα άραγε; Μην ξεχνάμε πως ένας νέος προπονητής δεν αρκεί για να κερδίσει η ομάδα, τα γκολ μπαίνουν από τους παίκτες…

Θα ήθελα λοιπόν να δω και τις προτάσεις του για τα εξής: Την πρότασή του για να μειωθεί το Κράτος, όχι αριθμητικά αλλά θεσμικά. Θα επαναφέρει το Νόμο της Διαμαντοπούλου γα τα Πανεπιστήμια; Τι θα προτείνει για την αξιολόγηση; Τι πιστεύει για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και περιμένω τις προτάσεις του για τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος, τον ελεύθερο επαγγελματία και μαζί τη δημιουργία μια χάρτας με κίνητρα παραγωγικότητας και αύξησης της απασχόλησης.

Για να γίνουν όμως αυτά, θα πρέπει να κάνει ένα βασικό. Να αναμορφώσει τη ΝΔ σε ένα κεντρώο κόμμα που θα ακολουθήσει όχι τα χνάρια του βρετανικού συντηρητισμού, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα ελιτίστικο κόμμα των εχόντων και κατεχόντων. Έτσι, όλοι εμείς που δεν ανήκουμε στις τάξεις της ίσως να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προτιμήσουμε το δικό του θετικό πρόσημο για το μέλλον σε σχέση με την οδυνηρή για τη χώρα ιδιότυπη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι 111 μέρες ξεκίνησαν…

Διαβάστε ακόμα: Μόνον τύποις ανήκουμε πλέον στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top