To καταλαβαίνεις από το πρόσωπό και το ύφος τους. Δεν θα σε αφήσουν να πεις ποτέ την τελευταία λέξη. Ο Τζιμ Κάρεϊ τους αναπαριστά εύγλωττα.

Εντάξει, όλοι μας έχουμε πέσει κάποια στιγμή πάνω σ’ αυτούς τους τύπους που, λυσσασμένα, ανεξάρτητα από το θέμα συζήτησης, ανεξάρτητα από τους συνομιλητές τους, θέλουν να έχουν οπωσδήποτε την τελευταία λέξη. Έκφραση που πρωτοέκανε την εμφάνισή της το 15ο αι. στην Εσπερία.

Μπορεί να μιλάνε με φίλους, με συναδέλφους, με αδελφούς και αδελφές, θέλουν πάντα η δικιά τους γνώμη να είναι η σωστή. Και αν, όλως τυχαίως, δεν έχετε γνωρίσει τέτοια άτομα, είναι γιατί είσαστε εσείς εκείνος που θέλει να έχει την τελευταία λέξη.

Αλήθεια τώρα, ο τελευταίος που μίλησε έχει και δίκιο; Όχι βέβαια. Όχι αναγκαστικά. Ωστόσο, ορισμένοι επιμένουν, εμμένουν και στο προσυπογράφουν. Ακόμα κι όταν πρόκειται για κάτι ασήμαντο κι επουσιώδες. Θέλουν να έχουν πάντα, ντε και καλά, το πάνω χέρι.

Οι τύποι αυτοί ακούνε μόνον τον εαυτό τους, δεν δίνουν προσοχή στα επιχειρήματα του άλλου. Η αλήθεια δεν έχει σημασία εδώ.

Πράγμα πολύ σπαστικό. Όμως, είναι δύσκολο να καταλάβεις τον πραγματικό λόγο για τον οποίο θέλουν να είναι εκείνοι που κλείνουν τη συζήτηση ή πώς να συμπεριφερθείς όταν ο άλλος δεν λέει ν’ αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Αυτό δεν έχει να κάνει με την επιδίωξη να φανείς πειστικός.

Κάποιος ψυχολόγος θα πει πως όλοι είμαστε έτσι, ιδίως όταν πρόκειται για κάτι σημαντικό για μας. Είναι κάτι που μας δομεί, μας ορίζει. Και θέλουμε να βρεθούμε από τη σωστή πλευρά, εκείνη των έξυπνων ανθρώπων που δεν μασάνε. Σιχαινόμαστε να φανούμε ευάλωτοι, τρωτοί, ανόητοι, να μας πάρουν με κακό μάτι.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να κάνεις ν’ ακουστεί η γνώμη σου. Γιατί οι τύποι αυτοί ακούνε μόνον τον εαυτό τους, δεν δίνουν προσοχή στα επιχειρήματα του άλλου. Η αλήθεια δεν έχει σημασία εδώ, αυτό που προέχει είναι το ποιος θα υπερισχύσει του άλλου, θα νικήσει στην κόντρα. Ένα μπρα ντε φερ.

Οπότε η συζήτηση μετατρέπεται σε πεδίο λεκτικής διαμάχης. Θέλεις να ξεχωρίσεις, υψώνεις τη φωνή. Όπως γίνεται και στο FB, θέλεις να επιβάλλεις τη δική σου άποψη. Eιδάλλως, νιώθεις πως πέφτεις στην αφάνεια, πως δεν μετράς.

Κάποιες φορές, το διακύβευμα είναι να κρύψεις μια χαμηλή αυτοεκτίμηση πίσω από μια επίδειξη ανωτερότητας.

Οπότε, σαν το σκυλί, δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου ν’ αφήσει το κόκαλο, να τα παρατήσει. Στην τελική, όλοι αυτοί δεν είναι τίποτα υπερόπτες. Μόνον πληγωμένα παιδιά. Που μικρά δεν κατάφεραν να κάνουν σεβαστά τα θέλω τους. Που δεν τα άφηναν να μιλάνε στο τραπέζι. Οπότε ταυτίζονται με τον ενήλικα που περιφέρει βάναυσα την εξουσία του. Απλώς δεν θέλουν να υποταχθούν πάλι όπως τότε.

Δεν πρόκειται όμως πάντα για παιχνίδι επιβολής. Κάποιες φορές, το διακύβευμα είναι να κρύψεις μια χαμηλή αυτοεκτίμηση πίσω από μια επίδειξη ανωτερότητας. Να καλύψεις τις αδυναμίες σου, να μη φανερώσεις τις αμφιβολίες σου. Από φόβο μήπως πάψουν να σε αγαπούν. Προβάλλοντας μόνο βεβαιότητες.

Το κρίμα είναι πώς όσοι θέλουν να έχουν την τελευταία λέξη ποτέ δεν διακρίνονται για το χιούμορ τους.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απρόβλεπτο από το λόγο του άλλου. Αν επιτρέψεις ο δικός σου να ανασταλεί, αντιμετωπίζεις το κενό, αν όχι το θάνατο. Ενώ, αν είσαι εσύ που έχεις τον τελευταίο λόγο, επιζείς. Έστω κι αν το επιβάλεις με τη βία.

Το κρίμα είναι πώς όσοι θέλουν να έχουν την τελευταία λέξη ποτέ δεν διακρίνονται για το χιούμορ τους. Για παράδειγμα, θα ήμουν ευτυχής αν έκλεινε μια συζήτηση περί σεξ ο Κλεμανσώ λέγοντας «η καλύτερη στιγμή στον έρωτα είναι όταν ανεβαίνεις τη σκάλα».

Και μια διδακτική ιστορία: Η Ήρα ήξερε ότι ο ερωτιάρης σύζυγός της Δίας διατηρούσε σχέση με μια από τις ακολούθους της Άρτεμης. Μην ξέροντας ποια, επέλεξε να κατηγορήσει την πιο φλύαρη μεταξύ αυτών, τη νύμφη Ηχώ. Η τιμωρία σου είναι η εξής της είπε: «Πάντα θα έχεις τον τελευταίο λόγο, αλλά ποτέ ξανά δεν θα μιλήσεις πρώτη». Αργότερα η Ηχώ ερωτεύτηκε, αλλά ο εκλεκτός της καρδιάς της, βλέποντας ότι μια ζωή δεν θα είχε ποτέ τον τελευταίο λόγο, την παράτησε.

 

Διαβάστε ακόμα: Πόσες φορές έχετε πει, «Έτσι είμαι εγώ και σ’ όποιον αρέσω»;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top