Credit: Stefan/Flickr

«Ο λαθρομετανάστης με τα ροδαλά μάγουλα, εκτός από ”παχουλός”, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ”εκκεντρικός”, καθώς το ντύσιμό του ήταν αρκετά εξεζητημένο… Επίσης είχε άσπρα μαλλιά και μακριά άσπρη γενειάδα, σαν κάτι άστεγους που βλέπουμε στους δρόμους…» Credit: Stefan/Flickr

Του απεσταλμένου μας από τον Έβρο:

Μόλις προχτές το βράδυ, συνοριοφύλακές μας, που περιπολούσαν στην περιοχή του Έβρου, εντόπισαν και συνέλαβαν έναν ακόμη από τους μυριάδες τριτοκοσμικούς που τα τελευταία χρόνια κάνουν ασταμάτητα κανονική απόβαση και κατάληψη στη χώρα μας. Το προχθεσινό γεγονός, ίσως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, καθώς είναι γνωστό ότι δυστυχώς η Ελλάδα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο κάθε ξένος εγκληματίας όποτε γουστάρει μας επισκέπτεται παράνομα. Όμως είναι είδηση ο τρόπος που διάλεξε ο συγκεκριμένος λαθρομετανάστης να περάσει στην ταλαίπωρη πατρίδα μας. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο λαθρομετανάστης, που πιάστηκε στα πράσα μόλις παραβίασε τα σύνορά μας, χρησιμοποίησε για το παράνομο ταξίδι του ένα έλκηθρο που το οδηγούσαν τάρανδοι! Έλεος! Τι άλλο θα σκεφτούν πια;

«Βασικά δεν θα τον είχαμε αντιληφθεί μέσα στο σκοτάδι, αλλά τον πρόδωσε ένας από τους ταράνδους του…», δήλωσε κατ’ αποκλειστικότητα στην «Πατριδάρα», την εφημερίδα μας, ο Βρασίδας Φιλοξενίδης, ένας εκ των δύο συνοριοφυλάκων που εντόπισαν και έπιασαν τον λαθρομετανάστη και συνεχίζει: «Δεν θα το πιστέψετε, αλλά η μύτη του τάρανδου έλαμπε στο σκοτάδι σαν κόκκινο φωτάκι. Με τον συνάδελφο, τον Μάκη τον Προσφυγάκη, που είχαμε μαζί περιπολία, στην αρχή τρομάξαμε! Δεν ήταν μόνο ο τάρανδος που ήταν περίεργος. Και ο λαθρομετανάστης, με το που μας είδε, άρχιζε να γελά με ένα τρανταχτό γέλιο, που ακουγόταν κάπως έτσι: Χο-Χο-Χο».

«Στην κατοχή του βρέθηκε ένας μεγάλος σάκος. Τον κατασχέσαμε. Υποπτευόμαστε ότι τα παιχνίδια που είχε μέσα αποτελούν προϊόντα παραεμπορίου, καθώς δεν είχε κανένα παραστατικό πάνω του».

Ο λαθρομετανάστης, που με θρασύτητα γελούσε, προφανώς γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την εθνική μας κυριαρχία, φαινόταν ιδιαίτερα καλοζωισμένος, κάτι που καταρρίπτει με πάταγο τον μύθο που μας σερβίρουν διάφοροι «ανθρωπιστές» περί δήθεν «ταλαιπωρημένων και απελπισμένων ανθρώπων, που προσπαθούν να γλιτώσουν από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φτώχεια κλπ και ψάχνουν σωτηρία στην Ευρώπη».

«Ναι, δεν θα τον έλεγα με τίποτα “ταλαιπωρημένο”», μας επιβεβαιώνει ο Βρασίδας Φιλοξενίδης. «Εντάξει, τα είχε τα χρονάκια του και επίσης είχε άσπρα μαλλιά και μακριά άσπρη γενειάδα, σαν κάτι άστεγους που βλέπουμε στους δρόμους. Όμως ήταν πολύ πιο καθαρός από τους άστεγους, τα μάγουλά του ήταν ροδαλά και είχε κατά τη γνώμη μου και αρκετά παραπανίσια κιλά. Εύσωμο έως και παχουλό θα τον χαρακτήριζα…»

Ο λαθρομετανάστης με τα ροδαλά μάγουλα, εκτός από «παχουλός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «εκκεντρικός», καθώς το ντύσιμό του ήταν αρκετά εξεζητημένο.

«Φορούσε κόκκινο παντελόνι, κόκκινο παλτό και κόκκινο σκούφο», λέει ο Φιλοξενίδης και συμπληρώνει: «Και μαύρη χοντρή ζώνη, και καλογυαλισμένες μπότες ιδίου χρώματος. Βασικά, νομίζω ότι όλη η ενδυμασία του δεν ταίριαζε καθόλου με τον τρόπο που ντύνονται οι άνθρωποι σήμερα, αλλά ούτε και με την ηλικία του. Αν έβλεπα τον παππού μου με τέτοια ρούχα θα έλεγα ότι φταίει το αλτσχάιμερ. Βέβαια, ξέρω κι εγώ τι γούστα έχουν και πώς ντύνονται όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες στις χώρες τους;»

Ποια ήταν όμως η χώρα του λαθρομετανάστη;

«Η χώρα του είναι η Κεσυρία, νομίζω», λέει ο Φιλοξενίδης. «Έτσι δεν τη λένε αυτή τη χώρα, που λέει και στις ειδήσεις καμιά φορά ότι γίνεται πόλεμος; Τέλος πάντων, δεν καθήσαμε να ανοίξουμε κουβέντες με τον γέρο, αλλά όταν του είπαμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ και να γυρίσει από εκεί που ήρθε, νομίζω ότι μου είπε: “Που; Στην Κεσυρία; “. Ο συνάδελφος όμως, ο Προσφυγάκης, μου είπε ότι άκουσα λάθος και ότι ο γέρος είπε: “Καισαρία”. Δεν πιστεύω όμως, γιατί δεν έχω ακούσει ξανά τέτοια χώρα, “Καισαρία”. Βέβαια, είναι γνωστό ότι δεν βγάζεις άκρη με τους λαθρομετανάστες, άσε που πολλές φορές μας λένε και ψέματα για τις χώρες καταγωγής τους…»

Στην κατοχή του ψεύτη λαθρομετανάστη βρέθηκε και ένας μεγάλος σάκος που, μετά από έρευνα των συνοριοφυλάκων, διαπιστώθηκε ότι περιείχε παιχνίδια.

«Όσο για τον παχουλό λαθρομετανάστη, οι συνοριοφύλακές μας τον οδήγησαν από μονοπάτι πίσω στην Τουρκία, εφαρμόζοντας το ανθρωπιστικό μέτρο της ‘’επαναπροώθησης’’».

«Αμέσως κατασχέσαμε το σάκο. Υποπτευόμαστε ότι τα παιχνίδια που είχε μέσα αποτελούν προϊόντα παραεμπορίου, καθώς ο γέρος δεν είχε κανένα παραστατικό πάνω του. Μόνο κάτι δαγκωμένα μπισκότα βρήκαμε στις τσέπες του, τα οποία ισχυρίστηκε ότι του τα άφησαν παιδιά σαν κέρασμα για τα παιχνίδια. Δεν κατάλαβα τι είναι αυτά τα κεράσματα, αλλά πιστεύω ότι ο γέρος θα προωθούσε το σάκο με τα παιχνίδια στα γνωστά κυκλώματα των μαύρων, που πουλούν την πραμάτεια τους στο δρόμο…» –και έχουν καταστρέψει τον εμπορικό κόσμο, θα συμπληρώναμε εμείς.

Εκτός από το σάκο, κατασχέθηκαν οι τάρανδοι και το έλκηθρο του ροδομάγουλου λαθρομετανάστη. Το έλκηθρο, μετά από εντολή του τοπικού αστυνομικού διευθυντή, θα μετατραπεί σε καυσόξυλα. Επίσης, σε συνεργασία με τον τοπικό χασάπη και κατόπιν υγειονομικού ελέγχου, οι τάρανδοι θα κοπούν σε μπριζόλες. Στη συνέχεια, καυσόξυλα και μπριζόλες θα μοιραστούν σε οικογένειες συμπολιτών μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Όσο για τον παχουλό λαθρομετανάστη, οι συνοριοφύλακές μας τον οδήγησαν από μονοπάτι πίσω στην Τουρκία εφαρμόζοντας το ανθρωπιστικό μέτρο της «επαναπροώθησης». «Κανονικά», δηλώνει ο Φιλοξενίδης, «θα έπρεπε να τον συλλάβουμε, να τον κρατήσουμε και να του κάνουμε τον βίο αβίωτο –όπως λέει και ο αρχηγός μας–, για να πάρουν ένα μάθημα και οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες και να σταματήσουν να έρχονται. Όμως είπαμε να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία της σύλληψης..»

Δεν ήταν όμως μόνο αυτός ο λόγος της μη σύλληψης. Υπήρξε κι άλλος, και τον εξηγεί ο Φιλοξενίδης με τα παρακάτω λόγια του, που κρατάμε ως επίλογο λόγω του βαθιά ανθρωπιστικού μηνύματός τους: «Ναι, είπαμε με τον Προσφυγάκη να μην συλλάβουμε το γέρο, αλλά να τον επαναπροωθήσουμε: Όπως μας ήρθε παράνομα από την Τουρκία τον στείλαμε πάλι εκεί. Άλλωστε, έτσι χοντρούλης που είναι, δεν θα χωρούσε με τίποτα στα κρατητήρια, που τους στριμώχνουμε όλους αυτούς. Κι ύστερα, όπως και να το κάνεις, Χριστούγεννα έχουμε! Ξέρω ότι αυτοί οι λαθραίοι –όπως και κάποιοι Έλληνες δυστυχώς– δεν πιστεύουν στο Χριστό μας και τον Άγιο Βασίλη, και γι’ αυτό έχει εκλείψει η αθωότητα και η αγάπη από τον κόσμο. Δεν πειράζει όμως, ακόμη κι αν δεν πιστεύει αυτός ο γέρος, η επαναπροώθησή του είναι αγιοβασιλιάτικο δώρο από εμάς!»

 

* Το παραπάνω φανταστικό κείμενο είναι εμπνευσμένο από τη Χριστουγεννιάτικη κάρτα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Οποιαδήποτε ομοιότητα με αληθινές καταστάσεις θα θέλαμε να μην υφίσταται. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα έχει καταγγελθεί ότι εφαρμόζει παράτυπες τακτικές επαναπροώθησης υπηκόων τρίτων χωρών στην Τουρκία.
Χωρίς να αμφισβητείται το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας (συνεπώς και της Ελλάδας) να ελέγχει ή και να απογορεύει την είσοδο ή τη διαμονή προσώπων στο έδαφός της, το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να ασκείται χωρίς να ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες και διαδικασίες και χωρίς να γίνονται σεβαστές οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας (στις οποίες περιλαμβάνεται και η παροχή προστασίας σε πρόσωπα των οποίων η ζωή και ελευθερία κινδυνεύει). Το Ελληνικό κράτος, που χρησιμοποιεί κατά κόρρον τον όρο «παράνομος» όταν χαρακτηρίζει μετανάστες, στην πράξη παρανομεί το ίδιο όταν ακολουθεί τη μη νόμιμη διαδικασία της επαναπροώθησης. Εξαναγκάζοντας ανθρώπους να επιστρέψουν από μη επίσημα σημεία εισόδου-εξόδου στην Τουρκία (σε μια χώρα που δεν εγγυάται την προστασία τους) και χωρίς πρώτα να έχει διερευνηθεί η περίπτωσή τους, αλλά και χωρίς γενικότερα να ακολουθείται καμία νόμιμη διαδικασία και διατύπωση, καταργείται κάθε βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και εκτίθεται η ζωή και η ελευθερία των «επαναπροωθούμενων» σε βέβαιο κίνδυνο.
Δείτε τη χριστουγεννιάτικη κάρτα του ΕΣΠ εδώ και υποστηρίξτε την προσπάθειά του να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Καλή νέα χρονιά!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top