Μαρίν Λε Πεν, Εμμανουέλ Μακρόν, Ζαν-Λυκ Μελανσόν: Δύο από τα τρία αυτά πρόσωπα θα βρεθούν όπως φαίνεται αντιμέτωπα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα κρίνει την Προεδρία της Γαλλίας. Φωτό: lci.fr

Στη Γαλλία βλέπουμε εικόνες απο το μέλλον της Ευρώπης: Με φόντο την οικονομική κρίση και την τζιχαντική τρομοκρατία, τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα υποχωρούν καθώς αποκρυσταλλώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στους φιλελεύθερους δημοκράτες οπαδούς της ανοικτής κοινωνίας από τη μία, και στους φοβικούς λαϊκιστές, “νατιβιστές” απο την άλλη.

Έτσι, βλέπουμε την παραδοσιακή Χριστιανοδημοκρατική δεξιά να υποχωρεί και τον υποψήφιο της Φρανσουά Φιγιόν να βαρύνεται με σκάνδαλα, παρότι πολλές δημοσκοπήσεις τον θέλουν να τερματίζει τρίτος με ένα ποσοστό που θα περισώσει την αξιοπρέπεια του. 

Και την παραδοσιακή κεντροαριστερά των Γάλλων σοσιαλιστών να εξαερώνεται και να “Πασοκοποιείται”, με τον υποψήφιο της Μπενουά Αμόν -μια κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατη επιλογή- να μένει σε μονοψήφια ποσοστά.

Eίναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην ανατραπεί η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να μπει φρένο στους δημαγωγούς της άκρας δεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα σε τρία πρόσωπα, από τη ριζοσπαστική αριστερά, το φιλελεύθερο κεντρο και την άκρα δεξιά. 

Για την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν που έχει απ’ότι φαίνεται εξασφαλίσει τη θέση της στο δεύτερο γύρο, δεν τίθεται θέμα. Θα μας βρει απέναντι της με όποιον αναμετρηθεί. Ασφαλώς και θα υποστηρίξουμε και τον Μελανσόν απέναντι στη Λε Πεν, αν είναι αυτό το δίδυμο του Β´ Γύρου. 

Ως προσωπικότητα, ο νεοκομμουνιστής Ζαν-Λυκ μας είναι συμπαθής, σχεδόν όσο και ο τρελο-Μπέρνι Σάντερς που θα προτιμούσαμε να έχει βρεθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Όμως διαφωνούμε με την πολιτική του Μελανσόν που θεωρούμε λανθασμένη για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Σε έναν παγκοσιοποιημένο και διασενδεδεμένο πλανήτη που αλλάζει με πρωτόγνορη ταχύτητα η προσκόλληση σε παρωχημένες ιδεολογίες υπόσχεται μονάχα περισσότερες αγκυλώσεις και εν τέλει λιγότερη ευημερία. 

Εκτιμούμε πως είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην ανατραπεί η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά να μπει φρένο στους δημαγωγούς της άκρας δεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς που έχουν καταταλαιπωρήσει και τη χώρα μας.

Στη σύγκρουση μεταξύ των φιλελεύθερων οπαδών της ανοικτής κοινωνίας και εκείνων που θέλουν να υψώσουν τείχη προστατευτισμού και ιδεολογικού πατερναλισμού, είμαστε με τους πρώτους. Γι αυτό υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του φιλελεύθερου κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν.

 

Διαβάστε ακόμα – Κίμων Φραγκάκης: Γιατί πρωταγωνιστούν οι μπουφόνοι στον εν Ελλάδι δημόσιο βίο 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top