Τα μέλη της διοργάνωσης μοιράζουν τα flyers για το Architecture Design Film Festival που έτρεξε παράλληλα στο Μουσείο Μπενάκη. (Φωτογραφίες: Maria Pachou for ARCHISEARCH.gr & Design Ambassador)

Μπορεί ένα συνέδριο αρχιτεκτονικής και τουρισμού να συγκινεί έναν απλό θεατή; Η απάντηση είναι καταφατική. Ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν στο πρώτο event/ συνέδριο της δράσης The Architect Show, συγκαταλέγεται και η άποψη πως «η αρχιτεκτονική μας αφορά όλους και θα πρέπει να διδάσκεται ήδη από το Δημοτικό». Παρακάτω συνοψίζω τα πέντε πράγματα που δε θα ξεχάσω, αφότου παρακολούθησα το συνέδριο Leisure & Resorts Architecture.

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.

1. Είδα από κοντά τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα
Ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά ζωντανό μέρος της πραγματικότητας. Στα 90+ χρόνια του, παραμένει πιο νέος από τους νέους, τόσο στην οξυδέρκειά του όσο και στην κορμοστασιά του, για την οποία ανέκαθεν φημιζόταν. Μεταξύ άλλων, έχει δουλέψει την ανοικοδόμηση της Σαντορίνης – στην οποία όπως είπε δε θέλει πια να πατήσει ούτε γι΄ αστείο – και τον Αστέρα Γλυφάδας. « Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει την πολιτική της χούντας. Αγαπάμε τον πολιτισμό ως ερείπια χωρίς αναστήλωση και περιμένουμε τα μάρμαρα να γυρίσουν. Αντίθετα οι Ιάπωνες ανακαινίζουν κάθε 20 χρόνια τους αρχαίους ναούς shindo. Στην Ελλάδα τέτοια περίπτωση αποτελεί η Στοά του Αττάλου», είπε μεταξύ άλλων. Σε ερώτηση για τις εμπνεύσεις του, ξεχώρισε τα προσφυγικά σπίτια στην κοίτη του Ιλισού – ως υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και τον τρόπου στέγασης από το μηδέν, την αρχιτεκτονική της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον μπρουταλισμό του ζεύγους Smithson στην Αγγλία, αλλά και όλο το μοντερνιστικό έργο αρχιτεκτόνων όπως οι Le Corbusier, Mies Van der Rohe και του Pier Luigi Nervi.

Βασίλης Μπαρτζώκας, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας.

2. Η ιαχή «Που είναι το κράτος;» δε θα σιγήσει ποτέ
Εν έτει 2018 και εν μέσω της πιο νεοφιλελεύθερης ίσως περιόδου στην Ελλάδα, όλοι ανεξαιρέτως συνεχίζουν να ψάχνουν το κράτος. Οι μεν αρχιτέκτονες το ζητούν όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει το σχεδιασμό. Όλοι θέλουν να κερδίσουν περισσότερη ελευθερία στο σχέδιο -ακόμα κι αν αυτή έγκειται στις λεπτομέρειες- αλλά και χρόνο στην υλοποίηση. Όπως άλλωστε είπε ο Γιάννης Δουρίδας της R.C.Tech. οι διεθνείς πελάτες θέλουν να τους παραδοθεί έτοιμη η βίλα τους, με το κλειδί στο χέρι, στο χρόνο ρεκόρ των δύο ετών. Οι developers, ξενοδόχοι και real estate επενδυτές ζητούν άψογες υποδομές όπως σύγχρονα αεροδρόμια και οδικό δίκτυο, αλλά και υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και αποκομιδή σκουπιδιών, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο σκοπός, να ενταχθούν στον τουριστικό χάρτη περισσότερες παρθένες περιοχές της Ελλάδας.

«Ο σύγχρονος ταξιδιώτης θέλει πάνω απ’ όλα να ζήσει κι όχι να δει τα αξιοθέατα», είπε Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

3. Με το σωστό πλάνο μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά
O Andre Chelhot της DNC holdings εξήγησε γιατί σήμερα η Αντίπαρος είναι το πιο hot εξοχικό σημείο στην Ελλάδα για να επενδύσει κανείς στον κλάδο του real estate. Όπως κάποτε -όχι πια- συνέβαινε στη Μύκονο, έτσι τώρα στην Αντίπαρο μπορείς να χτίσεις μία βίλα και να την πουλήσεις στην τριπλάσια τιμή, σε χρόνο ρεκόρ. Το ίδιο συμβαίνει με τα ρετιρέ στο αστικό κέντρο της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι και το Λυκαβηττό. Success story αποτελεί και η δουλειά του Σωτήρη Ανυφαντή των Α2 Αrchitects στην Φοινικιά της Σαντορίνης. Εν μέσω της κρίσης θέλησε με το γραφείο του να συλλάβει ένα πολύ δυνατό project, προορισμένο για την επιτυχία, το κέρδος και το σεβασμό στην καλή αρχιτεκτονική με τοπικό χαρακτήρα. Έτσι επένδυσε στην αναξιοποίητη ακόμα τότε Φοινικιά στη Σαντορίνη, εντοπίζοντας και ανακαινίζοντας κτίσματα ιστορικής σημασίας. Σήμερα η Φοινικιά έχει μπει στον τουριστικό χάρτη και οι αντικειμενικές αξίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη ενώ αρκετές μεταγενέστερες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις δεν σεβάστηκαν το ύφος της περιοχής.

Μιχάλης Μαυρολέων, Γιάννης Δουρίδας, Δημήτρης Ποτηρόπουλος και Θωμάς Δοξιάδης συζητούν υπό τον συντονισμό της Μάγδας Σγουρίδη, στο τρίτο μέρος του συνεδρίου.

4. Μπορείς να δείξεις πως είσαι Έλληνας με πολύ σοφιστικέ τρόπο
«Ο σύγχρονος ταξιδιώτης θέλει πάνω απ’ όλα να ζήσει κι όχι να δει τα αξιοθέατα», είπε Δημήτρης Ποτηρόπουλος του γραφείου Potiropoulos+Partners. Στην ομιλία του ξεκίνησε με την αναφορά της οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, όταν ο Άρης Κωνστατινίδης και η ομάδα του δημιουργούσαν για λογαριασμό του κράτους τα αριστουργηματικά ξενοδοχεία Ξενία, ενώ ο Γιάννης Μώραλης φιλοτεχνούσε τις αφίσες του ΕΟΤ. Έκλεισε επαναφέροντας το αίτημα για αυτήν την ελληνικότητα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο μας ως αρχιτέκτονες. Μέσα από το διάλογο έχουμε πολλά να μάθουμε ή να θυμίσουμε στον πελάτη, για το απλό σπίτι που έχτισε ο αγρότης, χωρίς να έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, για να προστατευθεί από το βοριά. Για το Αιγαίο αλλά και τις ορεινές περιοχές», είπαν οι Vois Architects. Οι δύο αρχιτεκτόνισσες έχουν περπατήσει πολλά μέρη της Ελλάδας για να γνωρίσουν αυτό που αποκαλούν «θεόκτιστα» σπίτια. Ο Θωμάς Δοξιάδης της Doxiadis +, μέσω της αρχιτεκτονικής τοπίου, πολλαπλασιάζει φυτά που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού παρά μόνο στη γη που δουλεύει. Τέλος, ο Μιχάλης Μαυρολέων από το τεράστιο γραφείο A&M Architects «πάντρεψε» τις σύγχρονες τάσεις του hoteling με το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο, που γίνεται μπουτίκ και το ελληνικό πάθος που δε θα κατορθώσει να υπερκεράσει η λογική των πολυεθνικών.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιάσει τον τρόπο που η αρχιτεκτονική αναβαθμίζει τη βιομηχανία του τουρισμού και να αναδείξει τις τάσεις στην εξοχική κατοικία, το hoteling και το real estate, υπό το πρίσμα της ελληνικής αυθεντικότητας.

5. Στην Ελλάδα δεν τηρούμε τους χρόνους μας αλλά τεχνολογικά είμαστε πολύ μπροστά
Ο σκοπός για τις καθυστερήσεις είναι ωστόσο καλός. Οι ομιλίες και τα sessions συζήτησης κράτησαν περισσότερο γιατί είχαν ενδιαφέρον. Ένα παράδειγμα που πείθει, είναι πως οι αρχιτέκτονες εξέφρασαν τη θέλησή τους να συνεργάζονται, ακόμα κι όταν κατεβαίνουν «ανταγωνιστικά» σε διαγωνισμούς, προκειμένου να γλιτώσουν χρόνο σε θέματα κανονιστικών περιορισμών. Όμως αυτά συνετέλεσαν στο να «τρέξει» την παρουσίασή του ο Πάνος Παρθένιος, η οποία ήταν η τελευταία στο πρόγραμμα. Ο βραβευμένος από το Harvard αρχιτέκτονας και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης εντυπωσίασε σε μία δύσκολη ώρα το κοινό με τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την προσομοίωση μίας πλήρους αρχιτεκτονικής εμπειρίας του χώρου πριν την υλοποίηση αλλά και τις τεχνολογίες που καθιστούν 100% ρεαλιστική και πρακτικά εύκολη τη συνεργασία των αρχιτεκτόνων από απόσταση.

Τo συνέδριο LEISURE ARCHITECTURE & RESORTS οργανώθηκε στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο των εκθέσεων DOMOTEC & MEDWOOD. Σκοπός του, να παρουσιάσει τον τρόπο που η αρχιτεκτονική αναβαθμίζει τη βιομηχανία του τουρισμού και να αναδείξει τις τάσεις στην εξοχική κατοικία, το hoteling και το real estate, υπό το πρίσμα της ελληνικής αυθεντικότητας. To συνέδριο αποτέλεσε μία πρωτοβουλία του Βασίλη Μπαρτζώκα και της Design Ambassador σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο εκθεσιακό όμιλο στην Ελλάδα, την εταιρία ROTA και τις εκθέσεις Domotec Expo και Medwood και ήταν η πρώτη δράση από μία σειρά events, υπό την ομπρέλα του ονόματος The Architect Show.

 

Διαβάστε ακόμα: Θαύμα! Το Βατικανό συμμετέχει στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top