Χήρες: Το παρήγορο με το θάνατο των φίλων είναι ότι αφήνουν χήρες. (San Antonio, 1973). Photo Credit: Dominic Clarke/flickr.com

Πτώσεις: Την πέφτουμε σε κάποια, γιατί μας αρέσει τρελά. Κι όπως πάντα, όταν πέφτεις, πονάει. (Francois Weyergans). Photo Credit: Dominic Clarke/flickr.com

[Το παρόν λεξικό δεν έχει σκοπό να προσβάλει, ούτε καν να σατιρίσει. Είναι μια “αιρετική” ανθολόγηση με φιλολογικό, και σε περιπτώσεις ανεκδοτολογικό ενδιαφέρον].

 

Α
Αγγλίδα:
Όταν μια Αγγλίδα είναι ντυμένη, δεν πρόκειται για γυναίκα, αλλά για καθεδρικό ναό. Το θέμα δεν είναι πλέον να τη γοητεύσεις, αλλά να την κατεδαφίσεις. (A. Vignola, 1874).

Αιώνιο θηλυκό: Α, το αιώνιο θηλυκό, όπως έλεγε ο κύριος του οποίου η γυναίκα δεν έπαυε να πεθαίνει (Alphonse Allais, 1854-1905).

Απιστία: Υπάρχουν γυναίκες των οποίων οι απιστίες είναι το μόνο πράγμα που τις συνδέει ακόμα με τον άντρα τους. (Sacha Guitry, 1947).

Αρετή: Οι ενάρετες γυναίκες είναι σπαστικές. Ανοίγουν τα πόδια μόνο για να κάνουν έρωτα. (Wolinsky, 1981)

Αυνανισμός: Κάπου κάπου μια γυναίκα είναι ένα πρόσφορο υποκατάστατο του αυνανισμού. Αλλά, βέβαια, χρειάζεται να διαθέτεις μεγάλη φαντασία. (Karl Kraus, 1874-1936).

Β
Βιζόν: Πολλές γυναίκες παλεύουν για ν’ αποκτήσουν μια γούνα βιζόν. Μέγα σφάλμα! Διότι, για ν’ αποκτήσουν μια γούνα βιζόν, ακριβώς δεν πρέπει να παλεύουν. (Pierre Doris, 1919-2009).

Γ
Γάμος: Όταν μια γυναίκα κι ένας άντρας παντρεύονται, γίνονται πλέον ένα. Απομένει να μάθουμε το ποιο. (Georges Elgozy, 1909-1989).

Γαστρονομία: Αν η σούπα ήταν ζεστή όσο το κρασί, το κρασί παλαιωμένο όσο και η πουλάδα, κι η πουλάδα ψωμωμένη όσο και η οικοδέσποινα, όλα θα ήταν σχεδόν ικανοποιητικά. (Curmonsky, 1872-1956).

Γύρος του κόσμου: Η Ιταλίδα αγαπάει λόγω ταμπεραμέντου. Η Ισπανίδα από ευχαρίστηση. Η Γερμανίδα λόγω αισθησιασμού. Η Ρωσίδα από διαφθορά. Η Ανατολίτισσα από συνήθεια. Η Αυστριακή λόγω καλλιτεχνικού ταλέντου. Η Πολωνή εκ φύσεως. Η Φλαμανδή επειδή διαθέτει αίσθηση του καθήκοντος. Η Αγγλίδα για λόγους υγιεινής. Η Κρεολή από ένστικτο. Η Αμερικάνα από υπολογισμό. Η Γαλλίδα της Προβηγκίας από βαρεμάρα. Η Παριζιάνα από περιέργεια. (Le Carillon lyonnais, 1907).


Διαβάστε ακόμα: Εξομολογήσεις ενός ποδολάγνου


Δ
Διάκριση: Οι άνδρες διακρίνουν ενστικτωδώς τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες: τις καθωσπρέπει και τις όπως πρέπει… (Françoise Parturier, 1919-1995).

Διγαμία: Η διγαμία συνίσταται στο να έχεις μια γυναίκα παραπάνω. Το ίδιο και η μονογαμία, εξάλλου. (Henry-Louis Mencken, 1880-1956).

Δικαιώματα: Μια γυναίκα που θεωρεί τον εαυτό της ευφυή απαιτεί ίσα δικαιώματα με τον άντρα. Μια γυναίκα που είναι ευφυής, τα παραχωρεί (Colette, 1873-1954).

Ευφυΐα: Μια έξυπνη γυναίκα είναι μια γυναίκα με την οποία μπορούμε να είμαστε όσο βλάκες θέλουμε (Paul Valéry, 1871-1945).

Ε
Ελέφαντες: Οι γυναίκες μού κάνουν την ίδια αίσθηση με τους ελέφαντες: M’ αρέσει να τους κοιτάω, αλλά δεν θα τους ήθελα μες στο σπίτι. (W. C. Fields, 1880-1946).

Εραστής: Το δυσκολότερο για μια γυναίκα δεν είναι να αποκτήσει τον πρώτο της εραστή, αλλά να βρει τον τελευταίο. (Edmond Jaloux, 1993).

Εργένης: Οι εύποροι εργένηδες θα έπρεπε να επιβληθούν διά νόμου. Δεν είναι δίκαιο ορισμένοι άνθρωποι να είναι πιο ευτυχείς από άλλους. (Oscar Wilde, 1854-1900).

Ευφυΐα: Μια έξυπνη γυναίκα είναι μια γυναίκα με την οποία μπορούμε να είμαστε όσο βλάκες θέλουμε (Paul Valéry, 1871-1945).

Ζ
Ζήλεια: Οι γυναίκες ζηλεύουν τα πάντα. Ακόμα και τη δυστυχία. (André Suarès, 1868-1948)

Η
Ηλικία: Το δυσκολότερο για μια γυναίκα δεν είναι να αποκτήσει τον πρώτο της εραστή, αλλά να βρει τον τελευταίο. (Edmond Jaloux, 1993).

Θ
Θέση: Πρέπει να βελτιώσουμε τη θέση της γυναίκας. Οι κουζίνες είναι πολύ μικρές, οι νεροχύτες πολύ χαμηλοί και τα χερούλια στα κατσαρολικά δεν έχουν καλή μόνωση. (Wolinski, 1973).

Ι
Ισότης: Ένα Υπουργείο Γυναικών; Γιατί όχι κι ένα Υφυπουργείο Πλεξίματος; (Charles de Gaulle, 1967).

Νιάτα: Στην εποχή μας, μια παρθένα είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, πολύ άσκημο, και το οποίο τρέχει πολύ πολύ γρήγορα. (Philippe Bouvard).

Κ
Kέρατο: Έχω κατ’ επανάληψη παρατηρήσει ότι οι κερατάδες παντρεύονται κατά προτίμηση τις μοιχαλίδες. (Alphonse Allais, 1854-1905).

Κοινωνικό κράτος: Ό,τι είναι δημόσιο, θα έπρεπε να είναι δωρεάν: το σχολείο, τα μεταφορικά μέσα, τα κορίτσια. (Alphonse Allais, 1854-1905).

Κυβέρνηση: Κάθε άντρας χρειάζεται μια γυναίκα. Μόνο και μόνο γιατί δεν μπορεί συνέχεια να παραπονιέται για την κυβέρνηση. (Robert Bocca, 1984).

Κυνήγι: Το κυνήγι των γυναικών είναι ένα συναρπαστικό άθλημα. Οι φασαρίες αρχίζουν μόλις πιάσεις μια. (Gabriel Timmory, 1928).


Διαβάστε ακόμα: Δεξιό στρινγκ, αριστερό στρινγκ


Λ
Λευκό: Έχω την υπέροχη ιδέα πως οι γυναίκες θα έπρεπε να φορούν μόνο λευκά, όπως και οι υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού. (Bernie Ecclestone, γ. 1930).

Παρομοιάζουμε συχνά το γάμο με λαχείο. Πρόκειται για λάθος, γιατί με το λαχείο μπορεί καμιά φορά να κερδίσεις. (George Bernard Shaw, 1856-1950).

Μ
Μαθηματικά: Η αγάπη ενός εραστή μειώνεται συναρτήσει του κύβου της απόστασης που τον χωρίζει από την ερωμένη του και του τετραγώνου του χρόνου της απουσίας. (Francesco Algarotti, 1737).

Μητέρα: Οι γιοι πιστεύουν στην αρετή της μητέρας τους. Οι κόρες το ίδιο, αλλά λιγότερο. (Anatole France, 1844-1924).

Ν
Νιάτα: Στην εποχή μας, μια παρθένα είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, πολύ άσκημο, και το οποίο τρέχει πολύ πολύ γρήγορα. (Philippe Bouvard, 1985).

Ξ
Ξανθές: Μια μέρα, μια γυναίκα έλεγε μπροστά μου, για τον εαυτό της, ωσάν να ήταν το φυσικότερο πράγμα του κόσμου: «Δεν σκέφτομαι ποτέ, με κουράζει. Ή, αν σκεφτώ, δεν σκέφτομαι τίποτα». (George Courteline, 1927).

Ξελόγιασμα: Στις μέρες μας, υπάρχουν πολύ περισσότερα αεροπλάνα να καταλάβεις παρά ανήλικες να αποπλανήσεις. (Yvan Audouard, 1991).

Ο
Οικογένεια: Έχουν το θράσος να ρωτούν ποιον, εμένα, που έχει ένα σκύλο, μια γάτα, μια χελώνα, δυο παιδιά, μια σύζυγο και πολλές πεθερές αν αγαπάω τα ζώα! (Yves Audouard, 1991).

Οτοστόπ: Κάποια που κάνει οτοστόπ είναι συνήθως μια κοπέλα ωραία, με κοντή φούστα, που μπαίνει στο δρόμο σας όταν είστε με τη γυναίκα σας. (Woody Allen, γ.1935).

Ορισμοί: 5β οριζοντίως: «Ένα δέρμα που αλλάζει… ζώο». Λύση: «Γούνα». (Σταυρόλεξο αρ. 329 στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 6/6/2010).

Πόδια: Τα πόδια χρησιμεύουν στους άντρες για να περπατάνε και στις γυναίκες για να πορεύονται. (Alphonse Allais).

Π
Παρθένα: Ήταν παρθένα. Αλλά τόσο λίγο, που δεν αξίζει καν να το συζητάς. (Henry de Montherland, 1887).

Πίστωση: Δυστυχώς για μας, φίλοι ράφτες, πάρα πολλές γυναίκες που γδύνονται τοις μετρητοίς ντύνονται επί πιστώσει. (Louis Feraud, 1920-1999).

Πλειοψηφία: Για την πλειονότητα των γυναικών, αγαπώ έναν άνδρα σημαίνει απατώ έναν άλλο. (Etienne Rey, 1925).

Πόδια: Τα πόδια χρησιμεύουν στους άντρες για να περπατάνε και στις γυναίκες για να πορεύονται. (Alphonse Allais, 1854-1905).

Ποδόσφαιρο: Ερώτηση του εβδομαδιαίου περιοδικού «VSD»:
-Στην καθημερινή ζωή, τι είναι αυτό που σας εκνευρίζει περισσότερο σε μια γυναίκα;
-Να ρίξει το ποτήρι με την μπίρα που είχα ακουμπήσει πάνω στο κεφάλι της στην αρχή του ματς.
(Antoine de Caunes, 3 Οκτωβρίου 1991).

Πορνεία: Οι πόρνες είναι γυναίκες σε ακατέργαστη μορφή. (Henri Jeanson, 1900-1970).

Ποστίς: Υπήρχε η υποψία ότι η κυριούλα αυτή είχε βάψει μαύρα τα μαλλιά της. Ήταν, όμως, ήδη μαύρα όταν τα αγόρασε (Gotthold Ephraim Lessing, 1729-1781).

Πτώσεις: Την πέφτουμε σε κάποια, γιατί μας αρέσει τρελά. Κι όπως πάντα, όταν πέφτεις, πονάει. (Francois Weyergans).


Διαβάστε ακόμα: “Γιατί τρέφω (και) φιλικά αισθήματα για τις γυναίκες”


Χήρες: Το παρήγορο με το θάνατο των φίλων είναι ότι αφήνουν χήρες. (San Antonio, 1973).

Ρ
Ραντεβού: Το χειροφίλημα είναι μια καλή αρχή. Σου επιτρέπει να οσμιστείς την ποιότητα του κρέατος. (Olivier de Kersauson, γ. 1944).

Ρητορεία: Ήταν μια μοναδική γυναίκα: προτού μιλήσει, ήξερε τι ήθελε να πει. (Thomas Hardy, 1902).

Σ
Σαββατοκύριακο: Μην κάνετε ποτέ έρωτα Σάββατο βράδυ. Διότι, αν βρέχει την Κυριακή, δεν θα ξέρετε με τι ν’ ασχοληθείτε. (Sacha Guitry, 1885-1957).

Σεβασμός: Όλες οι γυναίκες θέλουν να τις εκτιμάνε. Τις ενδιαφέρει πολύ λιγότερο να τις σέβονται. (Alexandre Dumas, 1802-1870).

Σκηνή: Υπάρχουν τρία πράγματα με τα οποία μια γυναίκα είναι ικανή να φτιάξει με οτιδήποτε: ένα καπέλο, μια σαλάτα και μια σκηνή. (Mark Twain, 1835-1910).

Στήθη: Άλλοτε χρησίμευαν για να θρέψουν τα παιδιά, σήμερα χρησιμεύουν για να θρέψουν τους σκηνοθέτες. (Jules Romains, 1885-1972).

Συνουσία: Ο μόνος τρόπος να φερθείς σε μια γυναίκα είναι να κάνεις έρωτα μαζί της αν είναι όμορφη, και με μια άλλη αν δεν είναι. (Oscar Wilde, 1881).

Τ
Τακούνι: Το ψηλό τακούνι επινοήθηκε από μια γυναίκα που είχε βαρεθεί να τη φιλάνε στο μέτωπο. (Sacha Guitry, 1885-1957).

Υ
Υγιεινή: Μύριζε ευκρινώς και μονίμως σαπούνι. Στον αγύριστο. Καλύτερα να κοιμηθείς μ’ ένα πλυντήριο. (Boris Vian, 1920-1959).

Ύπνος: Δεν μπορώ να πεθάνω από αγάπη: πάντα με παίρνει ο ύπνος πριν. (Wolinski, 1992).

Μας λένε ότι δεν πρέπει να κοιμάσαι με τη γυναίκα του φίλου σου. Ναι, αλλά τότε με ποιαν; (Lucien Guitry, 1860-1925).

Φ
Φαλλοκράτης: Όνομα που οι ανίκανοι δίνουν στους κανονικούς ανθρώπους. (George Elgozy, 1981).

Φασιανός: Υπάρχουν γυναίκες που όσο μεγαλώνουν τόσο πιο τρυφερές γίνονται. Υπάρχουν επίσης οι φασιανοί. (Paul-Jean Toulet, 1867-1920).

Φίλος: Μας λένε ότι δεν πρέπει να κοιμάσαι με τη γυναίκα του φίλου σου. Ναι, αλλά τότε με ποιαν; (Lucien Guitry, 1860-1925).

Φόνος: Και ο Ζαν σκότωσε τη Μαντλέν. Τότε ήταν περίπου που η Μαντλέν έχασε τη συνήθεια να απατάει τον Ζαν. (Alphonse Allais, 1854-1905).

Χ
Χήρες: Το παρήγορο με το θάνατο των φίλων είναι ότι αφήνουν χήρες. (San Antonio, 1973).

Χρήμα: Στο Βοτανικό Κήπο, δυο κοπέλες χαζεύουν τους πιθήκους. Η μια λέει στην άλλη: Είναι εκπληκτικοί, δεν βρίσκεις; Το μόνο που τους λείπει είναι τα λεφτά (Λεζάντα σ’ ένα σκίτσο του Forain, 1911).

Ψ
Ψυχρότητα: Στη ζωή, τρία πράγματα δεν υποφέρω: τον καυτό καφέ, τη χλιαρή σαμπάνια και τις ψυχρές γυναίκες. (Orson Welles, 1915-1985).

Ω
Ώρα: Υπάρχει στη μοιχεία μια εξαίσια στιγμή: η ώρα που αρχίζεις να προτιμάς τον σύζυγο από τη γυναίκα του. (Albert Grinon).

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top