«Ομολογώ ότι δεν περίμενα ποτέ να γνωρίσω φιλελεύθερο ταξιτζή που να μιλά ελληνικά», γράφει ο Αριστείδης Χατζής. (Εικονογράφηση: Gabriel Campanario)

Ταξίδι αστραπή στην Κύπρο σήμερα (σημ: Τρίτη 7/11) για να δώσω ομιλία στην πρώτη εκδήλωση του Κέντρου Φιλελευθέρων Κύπρου Hayek. Οι Κύπριοι φιλελεύθεροι δυναμικοί και ενθουσιώδεις. Στο κοινό είχαμε από φοιτήτριες και φοιτητές μέχρι ακαδημαϊκούς και βουλευτές. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο αγώνας τους είναι πολύ δύσκολος. Δεν πιστεύουν ότι η Κύπρος διαφέρει πολύ από την Ελλάδα στη θεσμική παθογένεια.

Εγώ όμως είμαι αισιόδοξος για την Κύπρο γιατί εδώ μου συνέβη κάτι για πρώτη φορά: από το αεροδρόμιο της Λάρνακας μέχρι τη Λευκωσία με έφερε ένας φιλελεύθερος ταξιτζής. Υπέρ των ανοικτών αγορών, της παγκοσμιοποίησης, των μεταναστών, των επενδύσεων, κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του κρατισμού. Ο οποίος μάλιστα σε όλη τη διαδρομή μου έκανε και κήρυγμα για όλα αυτά χωρίς εγώ να κάνω καμία νύξη στον σκοπό του ταξιδιού μου ή στις ιδέες μου. Ομολογώ ότι δεν περίμενα ποτέ να γνωρίσω φιλελεύθερο ταξιτζή που να μιλά ελληνικά.

Είναι περίεργο να βρίσκεσαι σε ελληνικό πανεπιστήμιο που είναι καθαρό, δεν έχει γκραφίτι, δεν έχει αφίσες πολιτικών νεολαίων, τα πάντα λειτουργούν άψογα.

Επισκέφτηκα επίσης τις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου ιδιωτικού πανεπιστημίου. Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα. Είναι περίεργο να βρίσκεσαι σε ελληνικό πανεπιστήμιο που είναι καθαρό, δεν έχει γκραφίτι, δεν έχει αφίσες πολιτικών νεολαίων, τα πάντα λειτουργούν άψογα, οι υπάλληλοι είναι ευγενικοί, κανείς δεν καπνίζει στους διαδρόμους και οι φοιτήτριες και οι φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα και κρατούν σημειώσεις σε φορητούς υπολογιστές. Το 40% των φοιτητών είναι Έλληνες, το 10% Κύπριοι και το 50% από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι φίλοι φιλελεύθεροι εδώ γκρινιάζουν για πολλά και έχουν δίκιο. Άλλωστε οι φιλελεύθεροι ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Όμως οι Κύπριοι φαίνεται να έχουν ξεπεράσει μερικές αρτηριοσκληρώσεις και να έχουν απορρίψει ανόητες ιδεοληψίες που εμάς μας ταλαιπωρούν ακόμα.

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Αριστείδης Χατζής – «Θέλω να δημιουργήσω ενδιαφέρον για τις φιλελεύθερες ιδέες»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top