16508634_263986154022209_8692115713769352102_n

Από το 1989 η εφημερίδα The Sun είναι κόκκινο πανί για τους οπαδούς της Λίβερπουλ. (Φωτογραφία από τη σελίδα του γκρουπ «Total eclipse of the S*n» στο Facebook)

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Απριλίου 1989. Η Λίβερπουλ συναντάει τη Νότιγχαμ Φόρεστ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας στο κατάμεστο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ. Όπως αποδείχθηκε πιο… κατάμεστο από ότι έπρεπε. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης, μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου θα γραφόταν: 94 οπαδοί των «reds» χάνουν τη ζωή τους μέσα στο γήπεδο (ένας λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο και ένας ακόμα τέσσερα χρόνια μετά).

Όλοι έψαχναν να βρουν τι είχε συμβεί. Ποιος έφταιγε για αυτή την τραγωδία που βύθισε στο πένθος το Λίβερπουλ; Κι όταν κανείς δεν ήξερε την απάντηση, ήρθε η εφημερίδα The Sun να τη δώσει. Ή για την ακρίβεια να την κατασκευάσει, όπως της την είπε η αγγλική κυβέρνηση, που δεν ήθελε με τίποτα να πάρει πάνω της την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

Κυκλοφορώντας με εξώφυλλο «The Truth» (Η Αλήθεια), η Sun θα κατηγορήσει τους «αλήτες» οπαδούς της Λίβερπουλ ότι προκάλεσαν το μακελειό στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ, ότι με τη συμπεριφορά τους στη συνέχεια εμπόδισαν το έργο των αρχών να βοηθήσουν την κατάσταση, ότι στάθηκαν εμπόδιο στους «γενναίους» αστυνομικούς, μέχρι και οτι κάποιοι μεθυσμένοι οπαδοί έκλεβαν τα πορτοφόλια των θυμάτων, όπως έγραφε το τότε άρθρο.

Οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο έπρεπε να περιμένουν 27 χρόνια για να δικαιωθούν, καθώς τον Απρίλιο του 2016 τα βρετανικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι υπεύθυνες για τον θάνατο των 96 οπαδών ήταν οι αρχές.

Από εκείνη την ημέρα το γυαλί στη σχέση ανάμεσα στην εφημερίδα και την πόλη θα ραγίσει οριστικά. Οι οπαδοί των reds δεν δέχονται ότι οι δικοί τους άνθρωποι προκάλεσαν την τραγωδία. Οι κάτοικοι του Λίβερπουλ θα ξεκινήσουν μποϊκοτάζ κατά της εφημερίδας, πολλά μαγαζιά της πόλης θα αρνηθούν να την έχουν στα ράφια τους και να την πουλάνε, παίκτες και προπονητές της ομάδας θα σταματήσουν τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους της Sun, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων θα στραφούν στη δικαιοσύνη για να βρουν την αλήθεια. Για να δικαιωθούν αυτοί, οι άνθρωποί τους και η Λίβερπουλ.

Η πρώτη αλήθεια έπρεπε να περιμένει 23 χρόνια. Το βήμα το έκανε η ίδια η εφημερίδα, όταν και κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδα «The Real Truth» (Η Πραγματική Αλήθεια), με το άρθρο να ρίχνει τις ευθύνες στην αστυνομία για τις ψεύτικες πληροφορίες και να ζητάει συγγνώμη από τις οικογένειες των 96 θυμάτων. Μάλιστα το ρεπορτάζ έλεγε ότι 41 οπαδοί θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν οι αρχές είχαν αντιμετωπίσει το γεγονός πιο γρήγορα.

the-sun-hillsborough

Αριστερά το εξώφυλλο της Sun, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία. Δεξιά το εξώφυλλο της εφημερίδας το 2012, με το οποίο ζητάει συγγνώμη.

Η δεύτερη αλήθεια-δικαίωση ήρθε 27 χρόνια μετά από εκείνο το ανοιξιάτικο μεσημέρι του ’89. Τον Απρίλιο του 2016, πριν από μερικούς μήνες δηλαδή, τα βρετανικά δικαστήρια έβγαλαν την τελική τους απόφαση: υπεύθυνη για την τραγωδία στο «Χίλσμπορο» ήταν οι αρχές και όχι οι «αλήτες» και οι «μεθυσμένοι χούλιγκαν» της Λίβερπουλ. Οι συγγενείς των θυμάτων τραγούδησαν το You Never Walk Alone έξω από το δικαστήριο, κρατώντας κασκόλ της Λίβερπουλ που έγραφαν πάνω Justice (δικαιωσύνη).

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε πριν από μερικές ημέρες. Η Λίβερπουλ αποφάσισε να «ρίξει πόρτα» στη Sun. Η αρχή έγινε στη συνέντευξη Τύπου του προπονητή της ομάδας Jurgen Klopp, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήση στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Sun. Και έδειξε, ουσιαστικά, το τι θα ακολουθήσει: η Λίβερπουλ θα αποκλείσει την εφημερίδα The Sun από τα παιχνίδια στο Άνφιλντ και τις προπονήσεις στο κέντρο του Μέλγουντ. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από συζητήσεις που είχε η διοίκηση της ομάδας με τις οικογένειες των θυμάτων.

Μια απόφαση που δεν άρεσε στην εφημερίδα. «Η απαγόρευση εισόδου σε δημοσιογράφους είναι κακό για τους οπαδούς και το ποδόσφαιρο» έλεγε η ανακοίνωσή της, που ωστόσο ανέφερε: «Η Sun μετανιώνει βαθιά για τον τρόπο που κάλυψε τα τραγικά γεγονότα του Χίλσμπορο και αντιλαμβάνεται τις ζημιές που προκάλεσαν αυτά τα δημοσιεύματα σε πολλούς στην πόλη. Αν και δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τη ζημιά που κάναμε, θα θέλαμε να ανοίξουμε ένα περαιτέρω διάλογο με την πόλη και να δείξουμε ότι η εφημερίδα τρέφει σεβασμό για τους ανθρώπους του Λίβερπουλ».

Συγγνώμη που ωστόσο δεν δείχνει να αγγίζει και να πείθει τους συγγενείς των θυμάτων και τους οπαδούς των reds. Για αυτούς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα εδώ και 29 χρόνια: η εφημερίδα The Sun είναι ανεπιθύμητη στο Λίβερπουλ. Δικαίως.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ένας γεννημένος All-Star παίκτης

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top