«Το Λονδίνο είναι για όλους. Και γι’ αυτό θέλουν να το χτυπήσουν. Να το ρίξουν χάμω. Δεν θα το επιτρέψουμε» γράφει ο Νίκος Νυφούδης. (Φωτογραφία: Dominic Lipinski / CNN International)

Κάποιες πόλεις πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο. Κάποιες πόλεις πρέπει το χέρι του Θεού, όπου κι αν πιστεύει κανεις, να τις προστατεύει. Ο άνθρωπος, δηλαδή ως κατεξοχήν όργανο στα επί γης πράγματα των Μεγάλων, να μην τις αγγίζει. Να μην τις φθείρει με την μικρότητα της ψυχής του. Αυτό ειναι το Λονδίνο.

Που μας αγκάλιασε όλους. Ινδούς, Αφρικανούς, Κύπριους, Ισπανούς, Ιταλούς, Έλληνες και κάθε καρυδιάς καρύδι, κυριολεκτικά. Στις δύσκολες στιγμές μας να είναι το αποκούμπι και ο φάρος μας. Η ελπίδα και η επανεκκίνησής μας.

Κάποιες πόλεις σε αγκαλιάζουν χωρίς να ρωτήσουν πολλά πολλά. Αν το χρώμα του δέρματός σου είναι πιο σκούρο, αν τα μάτια σου έχουν διαφορετικό σχήμα. Είναι πόλεις που δεν σε ρώτησαν ποτέ σε ποιο Θεό πιστεύεις. Δεν τις νοιάζει.

Ο τρόπος ζωής που κάποιοι αγωνίστηκαν για να πετύχουμε, οι ελευθερίες μας, οι επιλογές μας δεν θα λιγοψυχήσουν. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι σ’ αυτό που λέγεται κακό. Και τωρα πια είναι πιο ύπουλο απο ποτέ.

Αγάπησα το Λονδίνο. Απόλυτα και καθοριστικά. Στα χρόνια αυτά με απογοήτευσε, με πλήγωσε αλλα συνεχίζω να το αγαπώ όπως την πρώτη φορά που ανέβαινα το σταθμό του μετρό στην Oxford street και άρχισα να μυρίζω τον αέρα της. Και να σέβομαι την παγκόσμια μητρόπολη. Όπως ακριβώς είναι.

Συνεργάζομαι τωρα πια με Αλβανούς, Βούλγαρους, Πολωνούς, Έλληνες, Κύπριους και όποιον άλλον βρεθεί στο δρόμο μου. Η μειοψηφία αυτών και Βρετανοί. Το Λονδίνο είναι για όλους. Και γι’ αυτό θέλουν να το χτυπήσουν. Να το ρίξουν χάμω. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ο τρόπος ζωής που κάποιοι αγωνίστηκαν για να πετύχουμε, οι ελευθερίες μας, οι επιλογές μας δεν θα λιγοψυχήσουν. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι σ’ αυτό που λέγεται κακό. Και τωρα πια είναι πιο ύπουλο απο ποτέ.

Να μην ξεχνάμε λοιπόν United we stand, Divided we fall. Το Λονδίνο δεν φοβάται, δεν απειλείται.

 

Διαβάστε ακόμα: Όταν η τρομοκρατία ματώνει τον αθλητισμό

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top