Η Βουλή απέκτησε πάλι χρώμα και άρωμα όπως παλιά.

Ήταν το 1932 όταν αποκαλύφθηκε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί τριγύρω υπήρχαν πάγκοι με λουλούδια για να αγοράζουν οι διερχόμενοι και να τα αποθέτουν στο μνημείο. Συγκεκριμένα εκεί που σήμερα βρίσκεται το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκεί βρίσκονταν τότε κι άλλα κυβερνητικά κτίρια όπως η Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Μαζευόταν καθημερινά πολύς κόσμος. Τότε ήταν που έγινε η σκέψη να δημιουργηθούν στο πλάι της Βουλής που ως πρότινος ήταν ανάκτορα τα ανθοπωλεία που γνωρίσαμε στη συνέχεια. Μάλιστα, λέγεται πως ο ίδιος ο Βενιζέλος επιθεωρούσε τις εργασίες.

Για δεκαετίες αποτέλεσαν ένα από τα βασικά τοπόσημα της πόλης και πόλος έλξης των τουριστών που περνούσαν από τη Βουλή.

Πολύ γρήγορα τα ανθοπωλεία απέκτησαν «όνομα» και πελατεία. Από τον απλό κόσμο έως το Παλάτι, όλοι από εκεί αγόραζαν τα λουλούδια τους. Με τον καιρό έγιναν «προστατευόμενο είδος» και να μάλιστα για να επικυρωθεί η «ασφάλειά» τους διά νόμου αποφασίστηκε να μην μπορεί να αλλάξει η χρήση των καταστημάτων.

Για δεκαετίες αποτέλεσαν ένα από τα βασικά τοπόσημα της πόλης και πόλος έλξης των τουριστών που περνούσαν από τη Βουλή. Τα πράγματα άρχισαν να γίνονταν δύσκολα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα συνεχόμενα επεισόδια στη Βουλή, αλλά και ο γενικός οικονομικός μαρασμός έθεσε εν αμφιβόλλω την παρουσία τους.

Εκτός από λουλούδια βρίσκεται πλέον και αντικείμενα τέχνης.

Ηδη, βέβαια, τα πρώτα «χτυπήματα» είχαν έρθει τη δεκαετία του ’80 οπότε και στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν πολλά ανθοπωλεία με αποτέλεσμα η πελατεία να διαμοιραστεί.

Μάλιστα, κάποια στιγμή έγινε η σκέψη να μετατραπούν σε ΚΕΠ ή πωλητήρια του Ιδρύματος της Βουλής. Ιδέες που όμως απορρίφθηκαν αμέσως. Κάποια στιγμή είχαν μείνει μόνο δύο ανθοπωλεία να λειτουργούν έως τη στιγμή που τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να επαναλειτουργήσουν και μάλιστα με νέα μοντέρνα όψη.

Η πλήρης ανακαίνιση των λουλουδάδικων είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε

Χθες (26/10) εγκαινιάστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του και του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Η πλήρης ανακαίνιση των λουλουδάδικων είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από 11 καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα, κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα, στις δύο άκρες.

Τα εκθετήρια ενοποιήθηκαν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων.

Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων των ανθοπωλείων της Βουλής, που εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΤΑΔ με την έγκριση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων, οι υφιστάμενες χρήσεις των καταστημάτων αναβαθμίστηκαν λειτουργικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων–καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Τα εκθετήρια ενοποιήθηκαν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων επιτρέπουν την είσοδο – μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα. Παράλληλα στους χώρους αυτούς θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Όπως προέβλεπε η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρέθηκαν οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοίωναν το χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίστηκε η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας κατά μήκος των καταστημάτων.

 

Διαβάστε ακόμα: Για όλα φταίει η αγία ελληνική οικογένεια;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top