Αυτό θα πει full face.

Αν κάτι θα πάει στραβά, μπορεί να πάει ακόμη πιο στραβά. Προς τι ο ψόγος; Ο αθάνατος κρατικός-κυβερνητικός τομέας στην Ελλάδα έχει να μας προσφέρει εικόνες απείρου κάλλους όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε ο Νόμος του Μέρφι δεν μπορεί να τον προλάβει.

Ακόμη και μέσα στην πανδημία, η φαιδρά πορτοκαλέα έχει ανεξάντλητες δυνάμεις να μας διανείμει πηγαίο γέλωτα. Για να μπούμε στο προκείμενο: το υπουργείο Παιδείας και η προϊσταμένη του, Νίκη Κεραμέως, ξαναχτύπησαν. Οι περιβόητες μάσκες που θα κάλυπταν τις ανάγκες προφύλαξης των παιδιών από τον κορωνοϊό έφτασαν στα σχολεία. Την τελευταία στιγμή, φυσικά, και ασθμαίνοντας, αλλά, τέλος πάντων, έφτασαν.

O κατασκευαστής των μασκών σκέφτηκε πως τα παιδιά ψηλώνουν γρήγορα και έδωσε ένα τράτο παραπάνω. Μόνο που το παράκανε.

Και ω του θαύματος αποδείχθηκε πως ήταν αερόστατα. Μπορούσαν να χωρέσουν το πρόσωπο του Κινγκ Κονγκ και του Γκοτζίλα (ανέτως), αλλά στα παιδιά έπεφταν κομματάκι μεγάλες. Προφανώς, ο κατασκευαστής σκέφτηκε πως τα παιδιά ψηλώνουν γρήγορα και έδωσε ένα τράτο παραπάνω. Μόνο που το παράκανε.

Στο μεταξύ, βέβαια, το κονδύλι είχε βγει από τα ταμεία του κράτους (ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για δαπάνη ύψους πάνω από έξι εκατ. ευρώ). Σαν να λέμε: πεταμένα χρήματα. Και από εκείνο το σημείο ξεκινάει το γνωστό γαϊτανάκι αποφυγής κάθε ευθύνης. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αναφέρει πως το λάθος έγινε στη συρραφή και τέλος δεν έχει η κοροϊδία.

Τα περιβόητα παγουρίνο είναι κατάλληλα για να πίνεις σφηνάκι, αλλά σίγουρα όχι νερό.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως το λάθος το έκανε η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή των μασκών. Δεν βρέθηκε ένας χριστιανός της κυβέρνησης να τις δει και να τις ελέγξει; Αλλά όταν είσαι στην τούρλα του Σαββάτου και σε ενδιαφέρουν μόνο οι εντυπώσεις (ιδού σας φέραμε μάσκες), λίγη σημασία δίνεις στην ουσία του πράγματος. Η κυβέρνηση προσπάθησε να την βγει από τα… δεξιά και έπεσε σε χαντάκι.

Κυκλοφορεί, δε, μια φωτογραφία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να ελέγχει τις εν λόγω μάσκες παίρνοντας μια στα χέρια του. Προφανώς και δεν είναι δική του ευθύνη, αλλά, αλήθεια τώρα, κι εκείνος τις βρήκε σωστές; Όπως τον Μεγάλο Περίπατό του, σαν να λέμε;

Οι λοιδορίες, τα ανέκδοτα και τα memes που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με αφορμή τις μάσκες δείχνουν πόσο εύκολα το ελληνικό κράτος μπορεί να γίνει φτηνός θίασος στο Δελφινάριο. Ω ναι, τα κατάφερε άλλη μια φορά.

Όσο για τα περιβόητα παγουρίνο, για να υπάρχει συμμετρία στα λάθη, είναι κατάλληλα για να πίνεις σφηνάκι, αλλά σίγουρα όχι νερό. Εκτός αν πιστεύουν στο υπουργείο Παιδείας  ότι στα σχολεία φιλοξενούνται σπουργίτια και όχι παιδιά που τρέχουν, παίζουν, ιδρώνουν, άρα πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Κάπου υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση σε όλο αυτό: μεγάλες μάσκες, μικρά παγουρίνο, μικρομέγαλη ανικανότητα και παχιά λόγια. Προφανώς δε είναι αυτό που θα ήθελε από την κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν δεν το θέλει τότε ας στο διορθώσει κατά τόπους. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή υπουργοί που αποδεδειγμένα δεν κάνουν για να διαχειρίζονται σοβαρές υποθέσεις. Χωλαίνουν στα εύκολα, πνίγονται στα ρηχά. Ας τους δώσει μια μάσκα-αερόστατο να κάνουν βόλτες πάνω από την πόλη. Είναι κι αυτό μια λύσις.

 

Διαβάστε ακόμα: Το επόμενο βήμα θα είναι μη μιλάμε για να μη διαχέονται τα σταγονίδια;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top