6123193807_4c53c62bc4_b

Όσοι πανηγυρίζουν που κλείνει το Mega έχουν σκεφτεί τι θα γίνουν οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί; (Φωτό από τον χρήστη του Flickr Rob Milsom)

Αν δεν κάνω λάθος, αυτό το σενάριο παίζει τουλάχιστον ένα χρόνο – το σενάριο ότι κλείνει το Mega. Πρέπει να το έχω ακούσει τουλάχιστον 6-7 φορές, όσες δηλαδή έχω διαβάσει και στα social media «ευχές» με #psofo.

Ας τα βάλουμε όμως λίγο κάτω τα πράγματα, για να μην το χάσουμε εντελώς. Ας πάρουμε τα δεδομένα για αρχή. Είμαι fan της άποψης ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Ή τουλάχιστον θα υπάρξει. Το σίγουρο είναι ότι το Mega δεν πάει καλά. Οι φήμες (γιατί, sorry, αν δεν είσαι μέσα, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι) λένε ότι έχει πάρει τρελά δάνεια τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες του πλέον δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, οι μισθοί αργούν να καταβληθούν και όλα αυτά που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση όταν οδεύει προς το λουκέτο. Και χθες, για μια ακόμη φορά, έπαιξε πολύ δυνατά το σενάριο «κλείνει το Mega».

Μεταξύ μας, ούτε η πρώτη -και δυστυχώς ούτε η τελευταία- επιχείρηση είναι που θα κατεβάσει ρολά στην Ελλάδα της κρίσης. Όπως έχουν κάνει πολλές άλλες τα τελευταία χρόνια, μην ξεχνιόμαστε. Αυτά είναι τα δεδομένα και τέλος.

Δεν είναι ωραίο να πανηγυρίζεις επειδή κλείνει το Mega ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που δεν είναι του γούστου σου, γιατί πίσω από την ταμπέλα με το όνομα της επιχείρησης υπάρχουν άνθρωποι. Δεν είναι αντρίκιο.

Τώρα, το πώς φτάσαμε να πανηγυρίζουν διάφοροι (και πολλοί εδώ που τα λέμε) στα social media για το κλείσιμο μιας επιχείρησης είναι κάτι που δεν θα καταλάβω. Το βασικό επιχείρημά τους είναι πως το Mega ήταν διαπλεκόμενο και «καλά να πάθει». Επιχείρημα 3ης δημοτικού δηλαδή. Ας δούμε τώρα λίγο ξεκάθαρα το πράγμα: πόσο διαπλεκόμενοι είναι οι 200, 300, 500 άνθρωποι που θα μείνουν στον δρόμο; «Για να δουλεύουν γι’ αυτούς προφανώς και είναι» έρχεται η απάντηση, επίσης 3ης δημοτικού. Άρα; Άρα, με αυτήν τη λογική, όσοι δουλεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές, από τους θυρωρούς και τις καθαρίστριες μέχρι το IT και τους τηλεφωνητές, είναι διαπλεκόμενοι; Δεν νομίζω. Για αυτό, θα ήθελα να χαλαρώσουμε λίγο.

mega

Πολύ σύντομα αυτό το σήμα ίσως να μην υπάρχει στις ελληνικές τηλεοράσεις.

Και να σου πω και κάτι άλλο. Το να είσαι στον καναπέ σου, πίσω από ένα υπολογιστή και να στέλνεις «ευχές και αγάπες» δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ cool. Ούτε επανάσταση είναι, λυπάμαι που στο χαλάω. Γιατί γέμισε αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια με «επαναστάτες» και «τιμωρούς» του καναπέ και βολεμένους, που ξέρουν μόνο να κριτικάρουν και να βγάζουν χολή, χωρίς οι ίδιοι να έχουν προσφέρει και κάνει τίποτα. Τύπους, που στα «χρυσά χρόνια» της Ελλάδας, έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο Δημόσιο, δεν τους ενδιέφερε γιατί τους έδιναν 1.500 ευρώ το χρόνο για να πατάνε σφραγίδες και αδιαφορούσαν για το διαπλεκόμενο αφεντικό τους, γιατί τότε ήταν μάγκας, αφού μπορεί και το κάνει. Μπράβο του. Α, ναι και έβλεπαν Mega.

Για να μη χάσουμε την μπάλα, λοιπόν. Δεν είναι ωραίο να πανηγυρίζεις επειδή κλείνει το Mega ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που δεν είναι του γούστου σου, γιατί πίσω από την ταμπέλα με το όνομα της επιχείρησης υπάρχουν άνθρωποι. Ξέρεις, ίδιοι με σένα, που είχαν σχέδια, όνειρα και καμιά δεκαριά λογαριασμούς να πληρώσουν το μήνα. Δεν είναι ωραίο να πανηγυρίζεις που 200, 300, 500 άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι.

Αυτή είναι η ουσία στο τέλος της ημέρας. Όχι ότι έκλεισε το Mega, αλλά ότι 200,300,500 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά. Όλα τα άλλα περί διαπλοκής και #psofo είναι για τους κομπλεξικούς ψευτοεπαναστάτες. Και λυπάμαι αν είσαι ένας από αυτούς.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο θάνατος του Έλληνα εμποράκου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top