Η Μέγκαν, πλέον, είναι υποχρεωμένη να διαμένει συνεχώς στο Ηνωμένο Βασίλειο για 5 χρόνια και δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός της χώρας για περισσότερες από 90 ημέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου προεπιλογής. (Φωτογραφία: Photo by Max Mumby / Indigo / Getty Images / Ideal Image)

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το να παντρευτεί μια γυναίκα σήμερα με έναν πρίγκιπα δεν είναι εύκολο πράγμα. Και δεν έχουν άδικο. Αυτό βέβαια που ίσως να μην γνωρίζουν είναι πώς στην Αγγλία τελικά είναι πιο εύκολο να παντρευτείς έναν πρίγκιπα παρά να πάρεις βίζα μόνιμης παραμονής στη χώρα. Καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι η Μέγκαν Μαρκλ.

Η 36χρονη Αμερικανίδα το περασμένο Σάββατο παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Χάρι σε μια εντυπωσιακή και άκρως βασιλική τελετή, πήρε και τον τίτλο «Δούκισσα του Σάσεξ», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσει από τους πάρα πολύ αυστηρούς νόμους της Βρετανίας για έκδοση βίζας. Και η αλήθεια είναι πώς η βασιλική οικογένεια δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να το αποτρέψει αυτό.

Το 2012 η τότε Υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι με τους νέους νόμους μετανάστευσης που ψήφισε, δυσκόλεψε πολύ το γάμο ανάμεσα σε έναν Βρετανό και σε έναν πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο πολύ που η Μέγκαν Μαρκλ πρέπει να περάσει όλη τη δύσκολη διαδικασία για έκδοση βίζας, όπως υποστηρίζει το περιοδικό Economist.

Για να κάνεις αίτηση πρέπει να πληρώσεις περίπου 7.000 ευρώ Όμως, από το 2015 που ο Χάρι άφησε τη θέση του στο Ναυτικό, είναι τυπικά άνεργος. Και η Μέγκαν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στα νέα της καθήκοντα.

Πριν το γάμο της με τον Πρίγκιπα Χάρι, η Μέγκαν έβγαλε «fiancee VISA» (σαν να λέμε «βίζα μνηστής»), προκειμένου να είναι με τον Χάρι στην Αγγλία και να οργανώσουν τον γάμο τους. Τώρα, αφού η τελετή έγινε, πρέπει να βγάλει «marriage VISA» («βίζα γάμου» ένα πράγμα) που θα τις δώσει τη δυνατότητα να μείνει με τον Χάρι στην Αγγλία για τα επόμενα 5 χρόνια, ώστε στο τέλος να διεκδικήσει βίζα μόνιμης παραμονής.

Βέβαια πριν από αυτό, θα πρέπει να δώσει και το τεστ που προβλέπει ο νόμος σχετικά με τον αγγλικό τρόπο ζωής – ένα τεστ που περιλαμβάνει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη βασιλική οικογένεια, όπως ποιος είναι ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Αν περάσει το τεστ, μόνο τότε θα είναι επιλέξιμη για να πάρει την βίζα.

Για να την αποκτήσει βέβαια, η Μέγκαν είναι υποχρεωμένη να διαμένει συνεχώς στο Ηνωμένο Βασίλειο για 5 χρόνια και δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός της χώρας για περισσότερες από 90 ημέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου προεπιλογής.

Μπορεί ο Χάρι να οδήγησε την Jaguar E-Type Concept Zero αξίας 350.000 λιρών για να πάει στο πάρτι του γάμου, αλλά σύμφωνα με τους νόμους μετανάστευσης δεν πιάνει το όριο του ελάχιστου εισοδήματος που απαιτείται να έχει ένας Βρετανός ώστε να ζήσει στη χώρα του με ένα άτομο εκτός ΕΕ. (Φωτογραφία: Steve Parsons – WPA Pool / Getty Images / Ideal Image)

Και οι δυσκολίες δεν σταματάνε εδώ. Για να κάνεις αίτηση πρέπει να πληρώσεις περίπου 7.000 ευρώ – τα διπλάσια χρήματα από ότι χρειαζόταν κάποιος το 2004. Ένα ποσό που σίγουρα ο Χάρι δεν θα δυσκολευτεί να πληρώσει. Άλλο όμως είναι το πρόβλημα: το ελάχιστο εισόδημα που απαιτείται να έχει ένας Βρετανός ώστε να ζήσει στη χώρα του με ένα άτομο εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τους νόμους, πρέπει το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα να είναι περίπου 17.500 ευρώ. Όμως, όπως αναφέρει ο Guardian, από το 2015 που ο Χάρι άφησε τη θέση του στο Ναυτικό, ασχολείται μόνο με φιλανθρωπίες και το εισόδημά του έχει μειωθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα να μην πιάνει το όριο. Ενώ και η Μέγκαν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στα νέα της καθήκοντα

Δεν είναι τυχαίο πώς από τα 40.000 ζευγάρια που έπαιρναν βίζα το 2010, σήμερα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στα 26.000, καθώς σύμφωνα με τους νέους νόμους πολλά ζευγάρια δεν καλύπτουν τα κριτήρια που απαιτούνται. Καλή τύχη, Μέγκαν!

 

Διαβάστε ακόμα: Όταν η Μέγκαν σουλούπωσε τον Χάρι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top