Oσο και να θέλεις να κρύψεις τα χρονάκια σου, αυτό κάποια στιγμή θα στο αποκαλύψει το ίδιο σου το σώμα (Φωτογραφία: από την ταινία Anchorman, collider.com).

Πολλά μπορούν να γραφτούν για τους μεσήλικες, από μια μεσήλικα. Πώς καταλαβαίνεις ότι είσαι μεσήλικας; Το καταλαβαίνεις από την ημερομηνία γέννησης στην ταυτότητα αρχικά. Είσαι φύσει μετά τα 40, θέσει δεν ξέρω. Μερικές φορές κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις αλλά τότε έρχεται ο σοφός οργανισμός σου, το κορμάκι σου και σου λέει «εντάξει, σε καταλαβαίνω μεν, δύσκολο να το χωνέψεις, αλλά κόψε τις μαλακίες, δεν είσαι πια (ΤΟΣΟ) νέος».

Γυμναστική

Με εξαίρεση τους λιγοστούς φίλους μας που γυμνάζονται αδιάλειπτα από 20 ετών, και τους κοροϊδεύαμε και καλά κάναμε, αλλά τώρα μας βγήκαν από πάνω, οι υπόλοιποι, το εξελίξαμε πιο ομαλά το κομμάτι της γυμναστικής και του αθλητισμού. Έτσι μεταξύ 25 και 40 περίπου ο αθλητισμός εξαντλούταν σε μια φορά την εβδομάδα μουντιαλίτο, ή μπάσκετ, ή καποέιρα, ή σερφ, ή ιστιοπλοΐα, ή σκι, αλλά ως γνωστόν μια ίσον καμία οπότε δεν το προσμετράμε στα γυμναστικά ένσημα της ζωής.

Ψιλοεκβιάζεσαι εκ των συνθηκών να σου αρέσει το ταχίνι, αντί να σου αρέσει η μερέντα.

Ο μεσήλικας είναι μεσήλικας όταν νιώσει κάτι τσιμπηματάκια στην μέση και σταματήσει την μπάλα. Ή όταν δει παλιές φωτογραφίες και μετά δει πρόσφατες, όπου η μπάκα δεν είναι προϊόν ατυχούς φωτοσκίασης αλλά μια πραγματικότητα, καθόλου καλά κρυμμένη πίσω από το ρούχο. Αμέσως ξεκινά να παίζει πιο χαλαρά μπαλίτσα, να μην τα δίνει όλα, ας τρέξουν οι νεότεροι, και ξεκινά με θέρμη και αφοσίωση (δις εβδομαδιαίως τουλάχιστον) κολύμβηση, ποδήλατο η/και χαλαρό τρεξιματάκι. Το χαλαρό τρεξιματάκι αρχίζει από 2-3 χλμ, με τη γλώσσα να σκουπίζει το πάτωμα και την καρδιά να θέλει να σηκωθεί να φύγει από το στέρνο, δειλά δειλά πάει στα 5, μετά στα 10χλμ, οπότε και έχουμε την κορύφωση, καραμπινάτη καλπάζουσα μεσηλικίαση, και ενίοτε καταλήγει σε μαραθώνιο ή τρίαθλο.

Στο γυμναστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν.

Κάπνισμα

Εννοείται ότι ο μεσήλικας μπούμερ έχει κόψει το κάπνισμα γύρω στα 35 με μεγάλη αποφασιστικότητα και πολύ καλά έκανε να πούμε εδώ, και έχει γίνει αντικαπνιστής, το τσιγάρο του βρωμάει από χιλιόμετρα και νιώθει τα πνευμόνια του να τον ευγνωμονούν. Εξάλλου κάπνισμα και αθλητισμός συνδυάζονταν με μερική επιτυχία μόνο κατά την δεκαετία του 80, από σοβαρούς επαγγελματίες καπνιστές που παράλληλα ήταν ασόβαροι επαγγελματίες αθλητές. Βέβαια, μεσολαβούσης της καραντίνας και όλων αυτών που ακολούθησαν, κάποιοι μεσήλικες, ολίγοι, ξανάρχισαν λίγο το καπνισματάκι… αλλά όχι, οι μεσήλικες δεν καπνίζουν πια.

Ο κόσμος αλλάζει και εσύ έχεις μείνει στο facebook, όπως ο θείος που οδηγεί Τογιότα Κορόλα.

Διατροφή

Ξέρεις ότι είσαι μεσήλικας όταν βγεις για φαγητό το Σάββατο βράδυ και θα αποφύγεις τα τηγανιτά γιατί ίσως σε πειράξουν, επίσης να μην φάμε πολύ αργά παιδιά μη μας κάτσει το φαγητό, δεν τρώω πια παιδάκια, μη φας άλλο λάχανο Βασίλη μου, θα κλάνεις όλο το βράδυ, το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται με γλουτένη, λακτόζη, ψιλοεκβιάζεσαι εκ των συνθηκών να σου αρέσει το ταχίνι, αντί να σου αρέσει η μερέντα, το ραφάκι του ψυγείου έχει σοκολάτα υγείας αντί να έχει λάκτα κλπ. Κόβεις φαγητά επειδή δεν πρέπει και όχι επειδή δεν θέλεις να τα φας. Μεθάς ΠΑΡΑ πολύ εύκολα, (καλό αυτό, οικονομικότερο) και την άλλη μέρα νομίζεις ότι ζεις μέσα σε ένα ζελέ και πασχίζεις να κουνηθείς και να λειτουργήσεις. Α, επίσης όταν είσαι μεσήλικας αρχίζεις να φτιάχνεις δική σου μπύρα, είναι μονόδρομος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τεχνολογία

Πού πας χωρίς το smartwatch σου ρε ταλαίπωρε προ-γέροντα; Ξέρεις ότι είσαι μεσήλικας όταν νομίζεις ότι χρειάζεσαι και τελικά το χρειάζεσαι, ένα smartwatch να σε παρακολουθεί. Έναν ψηφιακό μπάτλερ-νοσοκόμο, να σου λέει πως κοιμήθηκες, αν ενεργήθηκες, την πίεσή σου, τους σφυγμούς σου, τον ύπνο σου, την θερμοκρασία σου, το πόση μπαταρία έχει το σώμα σου, το πόσες θερμίδες έκαψες, πόσους ορόφους ανέβηκες, το αν είσαι ενυδατωμένος και άλλες πριβέ και αχρείαστες έως άχρηστες μέχρι πρότινος για σένα πληροφορίες, τις οποίες όταν δεν γνώριζες, ένιωθες πιθανότατα πιο υγιής, διότι μακάριοι οι πτωχοί των ωρολογίων. Ξέρεις ότι είσαι μεσήλικας όταν τα παιδιά σου σου πουν μια λέξη ή μια εφαρμογή που δεν θα καταλάβεις τι σημαίνει, και αυτό θα είναι η απαρχή μιας ολοένα αυξανόμενης γνωστικής γύμνιας στον τομέα της τεχνολογίας. Ο κόσμος αλλάζει και εσύ έχεις μείνει στο facebook, όπως ο θείος που οδηγεί Τογιότα Κορόλα 20ετίας γιατί είναι σκυλί, δεν παθαίνει τίποτα. Κοροϊδεύεις τους γονείς σου που την οθόνη touch screen την έχουν κάνει press screen και ζουλάνε με δύναμη, αλλά πλησιάζει και η σειρά σου καημένε.

Ξέρεις ότι είσαι μεσήλιξ όταν νιώθεις ότι η υπεραξία σου αποτιμάται τελείως λανθασμένα και την εισπράττει ένας άλλος καριόλης.

Ιατρική

Ξέρεις ότι είσαι μεσήλικας όταν ξεκινούν τα πακέτα ετησίων προληπτικών εξετάσεων και μαθαίνεις (δηλαδή γκουγκλάρεις κυρίως) δείκτες και μετρήσεις πραγμάτων που καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν σε είχαν απασχολήσει έως τότε.

Ομορφιά

Ξέρεις ότι είσαι μεσήλικας (μεσηλικίνα – συγνώμη κ. Μπαμπινιώτη) όταν οι ρυτίδες του προσώπου δεν απεικονίζουν για σένα την πατίνα του χρόνου που σε κάνει σοφότερη αλλά απεικονίζουν τον εχθρό. Όταν ξέρεις τι είναι, πόσο στοιχίζει, πόσο διαρκεί, το μπότοξ, η μεσοθεραπεία, τα νήματα, το microneedling, το υαλουρονικό, το χημικό peeling, η λιποέγχυση κλπ. Όταν οι κρέμες προσώπου που επιλέγεις ακριβαίνουν και όχι λόγω πληθωρισμού αλλά λόγω ηλικιακού target group.

Kαι όχι πολλά ποτά και ξενύχτια (Photo by Sean Gallup).

Εργασία

Ξέρεις ότι είσαι μεσήλιξ όταν νιώθεις ότι η υπεραξία σου αποτιμάται τελείως λανθασμένα και την εισπράττει ένας άλλος καριόλης και αυτό πρέπει να σταματήσει και να την εισπράττεις εσύ από δω και μπρος. Και στο εύχομαι δηλαδή γιατί δίκιο έχεις. Ξέρεις ότι είσαι μεσήλιξ όταν έχεις χρόνο για να κάνεις αυτό που γουστάρεις πραγματικά κάποιες ώρες της εβδομάδας και όταν αυτό αρχίζει να σου αποφέρει κέρδη. Αυτό κι αν είναι γαμάτο.

Ένα ξενύχτι κάθε 4 εβδομάδες. Τόσο αντέχουμε πια.

Οικογένεια

Σίγουρα είσαι μεσήλικας αν αποφασίσεις ότι αντέχεις λίγο ακόμα, και παίρνεις διαζύγιο, και μετά σκαρώνεις καινούργια οικογένεια.

Διασκέδαση

Ένα ξενύχτι κάθε 4 εβδομάδες. Τόσο αντέχουμε πια. Επίσης το ξενύχτι λογίζεται σαν 3ημερο γλέντι γιατί στην πραγματικότητα συνερχόμαστε πλήρως στο τέλος της 3ης ημέρας.

Τέλος, αλλά πολύ sos, είσαι και παραείσαι μεσήλικας όταν πας να διαβάσεις ένα κείμενο (π.χ. δοσολογία φαρμάκου στο χαρτάκι των οδηγιών) αλλά κάτι σε ενοχλεί και σε δυσκολεύει, και μόλις πας λίγο πιο πίσω το χαρτάκι τίποτα δε σε ενοχλεί πια. Είσαι και λίγο πρεσβύωψ.

Και μην κοροϊδεύετε οι νέοι γιατί εκεί που είσαι ήμουν και εκεί που είμαι θα ‘ρθεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Βρες χρόνο, ακόμη κι αν σου τον τρώνε…

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top