Μέχρι πού είναι αποφασισμένη να φτάσει η κυβέρνηση; (Φωτογραφία: Sooc).

H Ελλάδα έγινε… Αυστρία. Ακολουθώντας, πλέον, σκληρή γραμμή για να πείσει τους ανεμβολίαστους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα (30/11) την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 και ταυτόχρονα συνόδευσε το οριζόντιο μέτρο επιβάλλοντας και το ανάλογο πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα σε όσους δεν πειστούν.

Ωστόσο, εδώ εγείρονται δύο ζητήματα: το ένα είναι ουσίας και το άλλο καθαρά επικοινωνιακό. Μέχρι και χθες, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διατείνονταν πως η δέσμη μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση επαρκεί για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Πουθενά δεν διαφαινόταν η πρόθεση της κυβέρνησης να πατήσει προκεχωρημένες γραμμές άμυνας.

Το αντεπιχείρημα είναι η μετάλλαξη Όμικρον που αλλάζει δραστικά όλα τα δεδομένα. Πλέον, μιλάμε για έναν ιό που όχι μόνο αντέχει στο χρόνο, αλλά «καταφέρνει» να έρχεται κατά πάνω μας ολοένα και πιο ενδυναμωμένος. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα μπορούσαν τα κορυφαία στελέχη να είχαν ενημερωθεί καταλλήλως και να μην κομπάζουν για τα ισχύοντα μέτρα, αφού έβλεπαν πως θα έρθουν κι άλλα.

Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό; Μπορεί η κεντρική εξουσία να επιβάλλει σε έναν πολίτη να προχωρήσει σε μια ενέργεια, την οποία εκείνος -για δικούς του λόγους- αρνείται να ακολουθήσει; Εδώ θα χρειαστεί να γίνει μια διευκρίνιση από τους συνταγματολόγους της χώρας, καθώς, ως φαίνεται, οι 60ρηδες και άνω μπορεί να είναι η αρχή μιας σειράς άλλων «υποχρεώσεων».

Να πιστέψουμε όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα επιβληθεί lockdown ή κι αυτό ενδέχεται να αλλάξει συν τω χρόνω;

Άλλο ερώτημα: έπρεπε αυτό το μέτρο να συμπληρωθεί με πρόστιμο; Για κάποιους τα 100 ευρώ δεν είναι πολλά, για έναν χαμηλοσυνταξιούχο, όμως, που δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο, είναι πολλά. Ακόμη κι αν αυτά τα χρήματα (αν και όποτε εισπραχθούν) μπουν σε έναν κρατικό κορβανά για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο μέσος -ανεμβολίαστος- πολίτης, βέβαια, δεν το βλέπει έτσι.

Αυτό που ονομάζουμε ατομική ευθύνη, προφανώς, και πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν γίνεται να είναι η μόνη που θα ανασχέσει τον ιό. Αν σε μια δημοκρατία λειτουργούσε μόνο η ατομική ευθύνη, τότε δεν θα χρειάζονταν θεσμοί. Θα αφήναμε την κοινωνία να κάνει μόνη της την αυτορύθμισή της.

Το θέμα αποκτάει, πλέον, και άλλες παραμέτρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα την αρχή μιας άλλης δέσμης μέτρων; Τουτέστιν: μετά τους άνω των 60 ετών, και σε περίπτωση που τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις αυξηθούν δραματικά, θα πρέπει περιμένουμε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες; Μπορούμε να φανταστούμε την κοινωνική έκρηξη σε μια τέτοια περίπτωση;

Επίσης, να πιστέψουμε όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα επιβληθεί lockdown ή κι αυτό ενδέχεται να αλλάξει συν τω χρόνω; Είναι φανερό πως αρχίζει να δημιουργείται μια σχέση κράτους-πολιτών που δεν στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το κράτος αλλάζει τακτική και δεν περιμένει τους πολίτες να αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο και οι πολίτες δεν πιστεύουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες και διατηρούν επιφυλάξεις για την πρόοδο των μέτρων που ισχύουν έως τώρα.

Από την αρχή της πανδημίας έχει φανεί πως μόνο αν υπάρξει ένα ισχυρό μπλοκ κεντρικής εξουσίας και πολιτών, μια συναπόφαση, για να το πούμε αλλιώς, μπορεί να κερδίσουμε κάποιους πόντους στη μάχη του ιού. Κάτι που συνέβη στην πρώτη καραντίνα, αλλά από εκείνη την πρώτη περίοδο πολλά έχουν αλλάξει και σίγουρα όχι προς το καλύτερο.

Τι θα συμβεί αν τα 100 ευρώ δεν μετατραπούν σε φόβητρο για τους αντιεμβολιαστές; Θα αυξηθεί το πρόστιμο;

Να περιμένουμε νέες αρνήσεις για εμβολιασμούς; Τι θα συμβεί αν τα 100 ευρώ δεν μετατραπούν σε φόβητρο για τους αντιεμβολιαστές; Θα αυξηθεί το πρόστιμο; Θα περάσουμε και σε άλλα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα; Ως ποιο σημείο είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να φτάσει; Ναι, να νικήσουμε τον ιό, αλλά να μην ηττηθούμε και μεταξύ μας.

Ήδη, ο διαχωρισμός αυτών που έχουν κάνει το εμβόλιο με εκείνους που δεν θέλουν να το κάνουν αρχίζει να παγιώνεται, κάτι που κανείς δεν το θέλει, αλλά συμβαίνει. Μην φτάσουμε, όμως, στο σημείο να χτίζονται και οχυρώματα μεταξύ αντίπαλων μερών. Δεν χωρούν αντίπαλοι σ’ αυτή τη μάχη.

 

Διαβάστε ακόμα: Αντέχετε 10.000 κρούσματα την ημέρα;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top