Και τώρα οι δύο τους στα… μαρμαρένια αλώνια του ποδοσφαίρου (Sooc).

Το Ασφαλιστικό μπορεί να κλυδωνίσει μια κυβέρνηση, αλλά από μόνο του δεν μπορεί να την ρίξει. Ας θυμηθούμε μόνο τις Συμπληγάδες που χρειάστηκε να περάσει ο Σημίτης με τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Οι Πρέσπες ήταν ικανές να προκαλέσουν φθορά στον Τσίπρα, αλλά, όχι, δεν ήταν αυτές που τον έριξαν. Απλώς, έφεραν πιο νωρίς το τετελεσμένο.

Στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν με εκπαραθύρωση για λόγους ήκιστα σοβαρούς. Η παραδοξότητα αυτής της χώρας στον μέγιστο βαθμό. Κανένα οικονομικό σκάνδαλο δεν μπορεί να προκαλέσει ρήγματα και πληγές ανεπούλωτες. Ίσως διότι από τον Κοσκωτά και εντεύθεν κατανοήσαμε με κυνικό τρόπο πως η σύμπλευση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με τους οικονομικούς παράγοντες -πολλές φορές- μπορεί να γίνει και παράνομα αγαπητική (sic).

H μπάλα, όμως, είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω. Πολλά μπορούν να εκνευρίσουν τον μέσο ψηφοφόρο, αν όμως του πειράξεις την ομάδα του τότε θα αφήσει την άλογη φύση του ανεξέλεγκτη. Το έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές και τώρα είμαστε σε θέση μάχης να το ξαναδούμε.

Λίγους μήνες μετά την πανηγυρική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, η πρώτη δημόσια κατακραυγή κατά του ιδιού και της κυβέρνησής του δεν γίνεται σε κάποια διαδήλωση του ΠΑΜΕ ή μιας ομάδας φοιτητών (λογικό και επόμενο), αλλά από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Ο ρωσοπόντιος παράγοντας βγάζει μπροστά το Open και το Έθνος ως πολιορκητικούς κριούς και τους θέτει στην υπηρεσία μιας προσωπικής αντιπολίτευσης.

Στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας με τον Ολυμπιακό Βόλου αναρτήθηκαν πανό εναντίον του Μητσοτάκη και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Αφορμή ήταν η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που προτείνει τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ στην δεύτερη κατηγορία, καθώς θεώρησε βάσει των στοιχείων που είχε στα χέρια της ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη. Κάτι που αντίκειται στους ποδοσφαιρικούς νόμους.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις των οπαδών της ομάδας ήταν σφοδρές, ενώ οι απειλές ότι θα γίνει «αίμα και άμμος» αν τελικά επικυρωθεί η απόφαση δίνουν και παίρνουν στα social media. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατηγορεί τον Αυγενάκη ότι είναι εντολοδόχος του Μαρινάκη, ενώ οι Πειραιώτες απάντησαν με μιαν -επίσης- επιθετική ανακοίνωση κατά του Ιβάν Σαββίδη.

Στο ερώτημα αν τελικά θα προκριθεί η νομιμότητα (αυτή που θα πρέπει να διατρανώσουν τα μέλη της Δικαιοσύνης) ή θα γίνει προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις με μιαν συμβιβαστική λύση, η απάντηση είναι: «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα (28/1) πως ο ΠΑΟΚ δεν θα πέσει διότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα παρέμβει έτσι ώστε οι ποινές που προτείνει η ΕΕΑ να μην είναι εξοντωτικές.

Λαμπρά. Αν αυτό είναι λύση που προκρίνει ένας πρωθυπουργός, τότε δείχνει ολοκάθαρα πως παρεμβαίνει στους όρους και τους κανόνες ενός πρωταθλήματος και μάλιστα εκ των υστέρων. Δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕΑ; Μήπως στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία ο ΠΑΟΚ σκοπεύει να προσφύγει; Παραπλεύρως, τώρα θα έχει να κάνει με τον Μαρινάκη. Αυτό δεν το σκέφτεται;

Από την άλλη, υπάρχει το θέμα της κοινωνικής αναταραχής σε μια περίοδο που ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά. Είναι πρόδηλο πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παρέμβει για να σβήσει την εσωτερική θράκα. Ομως έτσι είναι σαν να βγάζει εκ προοιμίου «λάδι» τον Σαββίδη.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι σε θέση να δυναμιτίσουν το εσωτερικό πεδίο και να οδηγήσουν τα πράγματα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Φυσικά, το τεκμήριο της αθωότητας βρίσκεται ακόμη στην πλευρά του Σαββίδη, όμως, για να καλύψει τα νώτα του, ο ρωσοπόντιος παράγοντας βγάζει μπροστά το Open και το Έθνος ως πολιορκητικούς κριούς και τους θέτει στην υπηρεσία μιας προσωπικής αντιπολίτευσης. Λες και δεν ξέρουμε πως τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν κι άλλο ρόλο πέραν της ενημέρωσης.

Επίσης, θα πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου αν ο Αυγενάκης θα μακροημερεύσει στη θέση του ή θα χρειαστεί να θυσιαστεί ως άλλη «Ιφιγένεια» για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΥΓ: Η αποπομπή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει πως ο Μητσοτάκης, όντως, φοβήθηκε τις αντιδράσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ. Απλώς χρειαζόταν να θυσιαστεί κάποιος για να φανεί πως ελέγχει το παιχνίδι. Ήταν εύκολο «θύμα» ο ευρωβουλευτής του. Χτυπάει το σαμάρι διότι τρομάζει στην ιδέα να έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον γάιδαρο.

 

(To άρθρο ανανεώθηκε στις 28/01, στη 13:30). 

 

Διαβάστε ακόμα: Mamba Mentality – αυτή είναι η νοοτροπία που οδήγησε τον Κόμπε στην κορυφή.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top