O Bασιλέας Κάρολος υποδέχθηκε στο Κάστρο του Ουίνσδορ τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία: primeminister.gr).

Από το βροχερό και χειμερινό Λονδίνο. Ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Κράτησε μόλις ένα διήμερο περιλαμβάνοντας τα καθιερωμένα αλλά και ορισμένες εκπλήξεις. Πάντως, μπορεί να κοιμηθείτε ήσυχοι, ο Μητσοτάκης δεν θα φέρει εκ νέου την Μοναρχία στην Ελλάδα από την «πίσω πόρτα». Τώρα, τον βρετανό βασιλέα για επίσκεψη…ίσως.

Το «μενού» του ταξιδιού τυπικά βρετανικό και λονδρέζικο: συναντήσεις με επιχειρηματίες και επενδυτές στο Σίτυ (προφανώς), πηγαδάκια με Έλληνες του εξωτερικού (έχει πολλούς στο Λονδίνο), συζήτηση στο LSE και…συνάντηση στο Ουίνσδορ με τον νέο κάτοχο του βρετανικού θρόνου. Αλλά και μία απουσία στο πρόγραμμα: δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης επισκεπτόταν τον μονάρχη, άναβε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο Νο.10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ρίσι Σούνακ δεν ήθελε να βρεθεί στην άβολη θέση να ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Γι’ αυτό -ίσως- δεν συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις ως έχουν αυτή τη στιγμή συμπυκνώνονται, λίγο πολύ, στην εικόνα αυτού του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο: Επενδυτικό και χρηματοοικονομικό ενδιαφέρον, μία ενεργή και επιτυχημένη τάξη ελλήνων επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών που ζει και εργάζεται πέριξ του Τάμεση και κάποια σχετική προσέγγιση σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Ίσως, ο βρετανός πρωθυπουργός να μην ήθελε να βρεθεί στην άβολη θέση που βρέθηκε ο προκάτοχός του Μπόρις Τζόνσον, ένα περίπου χρόνο νωρίτερα, όταν τέθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους το ακανθώδες ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ίσως πάλι -πληροφορίες επίσημα δεν υπάρχουν- να μην ταυτίστηκαν τα κενά στις ατζέντες των δύο πρωθυπουργών. Όπως και να έχει, υπήρξε μία πολύ σημαντική συνάντηση με τον Βασιλέα Κάρολο Γ΄ στο Κάστρο του Ουίνσδορ, εκεί που πραγματοποιούνται οι ιδιωτικές συναντήσεις και όχι στο Ανάκτορο του Μπάκινγκχαμ.

Ο «Παράγων Κάρολος», κατά ένα τέταρτο ελληνικής καταγωγής από τη πλευρά του πατέρα του, είναι κρίσιμος για την προώθηση και άνθιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου. Η αγάπη του για την χώρα μας είναι αποδεδειγμένη, ενώ δεν έχει παραλείψει να την επισκεφτεί πολλές φορές, και ιδιωτικά (συνήθως στο Άγιο Όρος) αλλά και σε επίσημη επίσκεψη (με πιο πρόσφατη το 2021).

Με τον Κάρολο μπορεί να αναπτυχθεί η λεγόμενη soft diplomacy σε θέματα όπως το περιβάλλον και η ανάπλαση του κτήματος Τατοΐου κατά το πρότυπο του σκωτσέζικου Ντάμφρις Χάουζ.

Η λεγόμενη soft diplomacy που μπορεί να ασκηθεί σε μία σειρά ζητημάτων, όπως το περιβάλλον και η ανάπλαση του κτήματος Τατοΐου κατά το πρότυπο του σκωτσέζικου Ντάμφρις Χάουζ, δύναται να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά. Στο επίπεδο των συμβολισμών ιδιαίτερη αξία θα είχε και ένα ενδεχόμενο επίσημο ταξίδι του Καρόλου, όχι ως διαδόχου πλέον, αλλά ως Βασιλέα της Βρετανίας στην Αθήνα. Αυτό «κρατήστε το».

Αφήσαμε για τελευταίο το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όμως δεν θα το αποφύγουμε. Φιλική συμβουλή: μην κρατάτε την ανάσα σας, οι εξελίξεις δεν πρόκειται να είναι ραγδαίες. Μπορεί μεν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης να αναφέρθηκε σε «μια win-win λύση μπορεί να βρεθεί για τα Γλυπτά, ώστε να γίνει πραγματικότητα η επανένωσή τους», αλλά όποιος γνωρίζει το πώς κινούνται οι Καταπιστευματούχοι (Trustees) του Βρετανικού Μουσείου -οι οποίοι δεν λογοδοτούν ούτε στον Πρόεδρό του-, δεν θρέφει ιδιαίτερες ελπίδες για δραματικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον.

Τελικά το στοίχημα είναι ένα και επηρεάζει θετικά τα συμφέροντα και των δύο χωρών, αφορά, δε, το μέλλον και όχι το παρελθόν: η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με βάση το υπάρχον ελληνοβρετανικό στρατηγικό πλαίσιο σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, το μεταναστευτικό και οι επενδύσεις. Αν οι όποιες πρωτοβουλίες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, τότε οι διμερείς συζητήσεις θα είναι πολύ δημιουργικές.

 

Διαβάστε ακόμα: The Andro list. Οι 10 πιο στυλάτοι ηγέτες διεθνώς.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top