H εθνική ομάδα της Αγγλίας στο Μουντιάλ του ’90 (φωτογραφία: dailystar.co.uk).

Από πολύ μικρός μια τάση «ανυποταγής» και διαχωρισμού από τη μάζα, με είχε απομακρύνει από το διαχρονικό trend των Μουντιάλ που ήταν η λατρεία της Βραζιλίας. Όχι ότι δεν μου άρεσαν ο Ζίκο, ο Σόκρατες και ο Φαλκάο. Έπρεπε όμως να υπάρχει και κόντρα με τα φιλαράκια στο σχολείο, έτσι επέλεξα Αγγλία και Ιταλία. Η δεύτερη με δικαίωσε άμεσα με τα «όργια» του Πάολο Ρόσι το 1982, όμως εφέτος δεν μας έκανε τη χάρη. Έτσι, θα ασχοληθούμε με την πρώτη.

Η συμπάθεια για την ομάδα αυτή έγινε έρωτας το 1990 όταν υπό τους ήχους των New Order η Αγγλία του Μπόμπι Ρόμπσον κάλπαζε ολοταχώς για το τρόπαιο της FIFA.

Αγγλία, η χώρα που «γέννησε» το ποδόσφαιρο. Τα «Τρία Λιοντάρια». Οι ασυναγώνιστες φανέλες της Admiral, ο Τέρι ο Μπούτσερ με μια ματωμένη μπαντάνα στο κεφάλι και μετά ήλθε ο «Γκάζα». Η συμπάθεια για την ομάδα αυτή έγινε έρωτας το 1990 όταν υπό τους ήχους των New Order η Αγγλία του Μπόμπι Ρόμπσον κάλπαζε ολοταχώς για το τρόπαιο της FIFA.

We ain’t no hooligans
This ain’t a football song
Three lions on my chest
I know we can’t go wrong

H αποβολή του Ντέιβιντ Μπέκαμ το ’98 κόντρα στην Αργεντινή (φωτογραφία: gq.com).

O Τζον Μπαρνς ραπάρει σαν προπομπός του Έμινεμ, ο Πολ Γκασκόιν θυσιάζεται στον ημιτελικό με τη (μισητή) Δυτική Γερμανία και δέχεται κίτρινη κάρτα. Δεν θα έπαιζε στον τελικό. Ούτε η Αγγλία, όμως, που γνώρισε την ήττα στα πέναλτι, παρότι ο 40χρονος Πίτερ Σίλτον έπεσε σε όλα στη σωστή γωνία. Όμως ο Κρις Γουόντλ σούταρε στα περιστέρια που είχαν στήσει φωλιά στο σκέπαστρο του (πάλαι ποτέ) «Ντέλε Άλπι».

Ο βρυχηθμός των «Τριών Λιονταριών» θα ακουστεί από τα βάθη της Ντόχα έως τις όχθες του Τάμεση.

Από τότε η Αγγλία μια κατάρα έχει βαριά που μέσα της θα ζει. Το ΄98 ήταν η αποβολή του Μπέκαμ στον «θεατρινισμό» του Σιμεόνε με την Αργεντινή, το 2002 το λάθος του Σίμαν εναντίον της Βραζιλίας, το 2006 η νέα ήττα στα πέναλτι από την Πορτογαλία, το 2010 το «έγκλημα» στο ματς με τη Γερμανία όταν δεν μέτρησε γκολ του Λάμπαρντ παρότι η μπάλα είχε περάσει ένα μέτρο τη γραμμή (έτσι ξεκίνησε η Goal Line Technology) και το 2018 η ήττα από την Κροατία στην παράταση του ημιτελικού.

Το γκολ ο Μάντζουκιτς στο 109΄ κι αφού νωρίτερα ο Βρσάλκο είχε αποκρούσει στη γραμμή την κεφαλιά του Στόουνς.

Θα βρυχηθούν τα «Λιοντάρια» στο Κατάρ; (φωτογραφία: skysports.com).

Όμως οι «millenials» της Αγγλίας είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό παλκοσένικο. Στο EURO 2020 τα «Τρία Λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έφτασαν στον τελικό όπου ηττήθηκαν (ναι! Στα πέναλτι!) από την Ιταλία και τώρα, στην πιο ώριμη φάση τους, ο βρυχηθμός τους θα ακουστεί από τα βάθη της Ντόχα έως τις όχθες του Τάμεση.

 

Διαβάστε ακόμα: Μουντιάλ. «Όταν έκλαψα για την Ολλανδία στον τελικό του ’78».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top