Screen Shot 2015-01-14 at 8.10.15 PM

Όλα θα πάνε καλά. Ή μήπως όχι;

Στο πρώτο της σποτ, η Νέα Δημοκρατία υπενθύμισε ότι το αξιακό της σύστημα παραμένει πατριαρχικό: Μπάλα παίζουν τα γαλανομάτικα παλικαράκια, και ο πατερούλης που τους φτιάχνει γήπεδο, τους ζητά να καθίσουν να τα πουν, δηλαδή να ακούσουν το διδακτικό μονόλογό του που καταλήγει “πες το στον πατέρα σου”, τον ανθυποπατερούλη που αποφασίζει τι θα ψηφίσει η φαμίλια.

Πιστή στο δόγμα Πατρίς – Θρησκεία – Μπάλα – Οικογένεια, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε σήμερα δύο ακόμη σποτ που θωπεύουν το προσφιλές ένστικτο των νοικοκυραίων: το φόβο. Έτσι η νοικοκυρά της πρώτης διαφήμισης, μια γυναίκα που διαβάζεις στο πρόσωπό της ότι άλλα όνειρα είχε για τη ζωή κι αλλιώς τα έφερε η μοίρα, μονολογεί ότι δεν θα πάρει το ρίσκο, γιατί αυτό θα φέρει την καταστροφή.

Πιστή στο δόγμα Πατρίς – Θρησκεία – Μπάλα – Οικογένεια, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε σήμερα δύο ακόμη σποτ που θωπεύουν το αγαπημένο ένστικτο των νοικοκυραίων: το φόβο.

Η καλή αυτή γυναίκα, η οποία όπως προείπαμε έμοιαζε πως θά ‘ταν ποθητή στα νιάτα της και άξιζε κάτι καλύτερο, σφίγγει στο στήθος τη σχολική σάκα της κορούλας της. Μπορεί να χάθηκε η νιότη που έλεγε πως θα γινόταν άλλη, μα -έστω- τώρα έχει τα παιδιά της για παρηγοριά και τον αρσενικό εγγυητή Αντώνη Σαμαρά που θα της επιτρέψει να ζει υποφερτά τη συμβιβασμένη της ζωή.

 

 

Στο τρίτο σποτ μεταφερόμαστε στην κουζίνα μιας καλόγουστης οικίας όπου μια μικροαστική οικογένεια έχει μαζευτεί γύρω από τον πρωθυπουργό. Ο Σαμαράς, αφού απέλυσε τον στυλίστα του πρώτου κλιπ που του φόρεσε μοκασίνι Boxer και γραβάτα-σαλιάρα που κρεμόταν κάτω απ’ το παγκάκι, εδώ βγάζει ένα πιο σοφιστικέ λουκ, αυτό του συνταξιούχου αστού, με γκρί ψαροκόκκαλο και μπλε καζάκα, για να μην πουντιάσει.

Aφού απέλυσε τον στυλίστα του πρώτου κλιπ που του φόρεσε μοκασίνι Boxer και γραβάτα-σαλιάρα που κρεμόταν κάτω απ’ το παγκάκι, o Αντώνης Σαμαράς βγάζει ένα πιο σοφιστικέ λουκ, με γκρί ψαροκόκκαλο και μπλε καζάκα.

Η φαμίλια τον υποδέχεται με το ίδιο μίζερο ύφος που έχει η γυναίκα στην προηγούμενη διαφήμιση, παρότι τα οικονομικά της μοιάζουν κάπως καλύτερα, αν κρίνουμε από το μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας με τον ντιζάιν απορροφητήρα. Σε μια κορύφωση του συγκλονιστικού “Ο μπαμπάς μου λέει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα” του μικρού Νικόλα, η γυναίκα ψελλίζει “Εμείς που έχουμε κουραστεί να δίνουμε, δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε”.

 

 

Εξίσου άτονες και πληκτικές είναι οι παρεμβάσεις του πατέρα και του γιου, ενώ ο παππούς κοιτάζει αμίλητος τον πρωθυπουργό με περίλυπο ύφος. Είναι απλές πάσες για να συνεχίσει ο Σαμαράς το γνωστό αφήγημα του σοφού ηγέτη-πατερούλη που ξέρει πόσο υποφέρει ο κάθε υπήκοός του ξεχωριστά, μα έχει την υπομονή και τη νοικοκυροσύνη να προετοιμάζει απερίσπαστος τη γη της επαγγελίας. “Ό,τι υπόσχομαι εγώ, το δίνω” λέει ο Πατερούλης. “Και είναι για πάντα”, συμπληρώνει μεσσιανικά.

Παρατηρήστε ότι ο πρωθυπουργός απευθύνεται στους συνομιλητές του στον ενικό. Όχι για να δείξει ότι είναι απλός και ζεστός. Αν ήταν έτσι θα του μιλούσαν και κείνοι στον ενικό. Αλλά γιατί είναι Πατερούλης.

 

Διαβάστε ακόμα: Πάμε να ψηφίσουμε γιατί γουστάρουμε εύκολες λύσεις ή σκεπτόμενοι το μέλλον;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top