Εικονογράφηση από το εγκυκοπαιδικό λεξικό Brockhaus and Efron της ύστερης Τσαρικής Ρωσίας.

Αξιοπρέπεια: Το να βασίζεσαι στις δυνάμεις σου, να συμπεριφέρεσαι με υπευθυνότητα, να μην κλαίγεσαι, να μην εκτοξεύεις κούφιες απειλές, να μην εξευτελίζεσαι. Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και να αναγνωρίζεις το λάθος σου. Να ξέρεις πότε πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη. Να τηρείς το λόγο σου. Αν δεν μπορείς, να παραιτείσαι.

Αριστεία: Το να είσαι καλύτερος σε κάποιον τομέα και αυτό να σου αναγνωρίζεται, σαν παράδειγμα προς μίμηση, όχι προς αποφυγή.

Αριστερά: Ο πολιτικός χώρος όσων υποστηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη κόντρα στα προνόμια των ολίγων. (Είτε οι προνομιούχοι παρασιτοζωούν καταλαβάνοντας αργομισθίες, είτε τους ανατίθενται δημόσια έργα χωρίς να το δικαιούνται). Ο χώρος των ιδεολόγων που εναντιώνονται στη συντήρηση και εργάζονται για την πρόοδο, απέναντι στην αναχρονιστική επιρροή της εκκλησίας, στη μισαλλοδοξία της άκρας δεξιάς και στο μηδενισμό των δήθεν αναρχικών χούλιγκαν. Ο χώρος των διεθνιστών που προσβλέπουν σε ανοικτούς πνευματικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, στη διεθνή καταλλαγή, στις υπερεθνικές δομές, στη φιλία και στη συνεργασία με άλλους λαούς.

Τα τάγματα ασφαλείας ήταν στρατιωτικές ομάδες Ελλήνων που υποστήριζαν τους Γερμανούς εισβολείς στην Κατοχή. Μονάχα ένας μικρόψυχος και ανιστόρητος νους θα μπορούσε να μεταφέρει τον όρο στο 2015.

Γερμανοτσολιάς: Συνώνυμο του ταγματασφαλίτη. Τα τάγματα ασφαλείας ήταν στρατιωτικές ομάδες Ελλήνων που υποστήριζαν τους Γερμανούς εισβολείς στην Κατοχή. Μονάχα ένας μικρόψυχος και ανιστόρητος νους θα μπορούσε να μεταφέρει τον όρο στο 2015 για να χαρακτηρίσει το 40% των Ελλήνων που ψήφισαν υπέρ μιας δανειακής πρότασης για την παραμονή της χώρας σε μια νομισματική ένωση.

Δημοκρατία: To πολίτευμα όπου κυβερνά δια εκλεγμένων αντιπροσώπων ή πλειοψηφία αλλά γίνεται σεβαστή η γνώμη κάθε μειοψηφίας.

Δημοψήφισμα: Ψηφοφορία του συνόλου του εκλογικού σώματος επί συγκεκριμένης πρότασης. Η αμεσοδημοκρατική λαϊκή εντολή πρέπει να αφορά πραγματικό ερώτημα που τέθηκε με απόλυτη σαφήνεια ώστε να εφαρμοστεί χωρίς παρερμηνείες.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Λεξικό του Απενοχοποιημένου Σεξ

 

Διαπραγμάτευση: Διαδικασία μέσω της οποίας κάνεις κάποιες παραχωρήσεις από το επιθυμητό για εσένα αποτέλεσμα για να βρεθεί κοινός τόπος με την άλλη πλευρά. Η διαπραγμάτευση θεωρείται επιτυχημένη αν το αποτέλεσμα της είναι πιο κοντά στην αρχική σου θέση απ’ότι στη θέση του αντιπάλου. Αν στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης η θέση σου κλονίζεται αλλά επιστρέφεις στο τραπέζι με πιο μαξιμαλιστικές επιδιώξεις, αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό της διαπραγμάτευσης αλλά θεωρείται τζόγος. Αν διπλασιάζεις τη “μίζα” στο τζόγο χωρίς να έχεις στο χέρι το ανάλογο ατού, ονομάζεται μπλόφα και ενέχει το ρίσκο της ολικής απώλειας. Η μπλόφα νοείται μόνο σε στοιχήματα που σε αφορούν προσωπικά και όχι όταν προσπαθείς να επιτύχεις κάτι για λογαριασμό τρίτων. Ειδικά αν πρόκειται για την οικογένειά σου ή για μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύεις να κατηγορηθείς για προδοσία.

Η έκφραση άποψης δεν είναι παραπληροφόρηση. Αντιθέτως διαστρέβλωση των απόψεων ή η συκοφάντηση όσων δεν υπηρετούν τη δική σου άποψη είναι παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.
.

Ελπίδα: Μια επιθυμία που πιστεύεις ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η ελπίδα είναι ισχυρό ναρκωτικό όταν εμποτίζει τις μάζες στα χέρια δημαγωγών. Μπορεί να μετατραπεί σε απόγνωση αν διαψευσθεί. Προσοχή στους εμπόρους της ελπίδας.

Ναι: Δηλώνει κατάφαση – το αντίθετο του όχι.

Όχι: Δηλώνει άρνηση – το αντίθετο του ναι.

Παραπληροφόρηση: Δημόσιος λόγος που εκπέμπουν πολιτικοί ή ΜΜΕ και παραλείπει σκόπιμα την αλήθεια για να παραπλανήσει τους πολίτες. Η έκφραση διαφορετικής άποψης δεν είναι παραπληροφόρηση. Αντιθέτως η διαστρέβλωση απόψεων και η συκοφάντηση όσων δεν υπηρετούν μια δεδομένη άποψη είναι παραπληροφόρηση. Η συστηματική διάδοση της παραπληροφόρησης από μονόπλευρους πομπούς (κομματικές ή οπαδικές εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκδοτών τους αντί της αλήθειας) λέγεται προπαγάνδα.

Πατριωτισμός: H αγάπη και η αφοσίωση στην πατρίδα. Το να βάζεις το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό ή κομματικό σου συμφέρον. Το να υπηρετείς το στρατηγικό δόγμα της πατρίδας σου (π.χ. τον Ευρωπαϊκό της προσανατολισμό) ή να επιχειρείς να το βελτιώσεις με ειρηνικό τρόπο, και στον κατάλληλο χρόνο. Το να υπερασπίζεσαι την εθνική ασφάλεια ακόμα και με κίνδυνο για τη δική σου ασφάλεια. Ουδείς διαθέτει το μονοπώλιο του πατριωτισμού.

Πεντοζάλι ή πεντοζάλης: Κρητικός πολεμικός χορός αρχαϊκής προέλευσης και σπάνιας λεβεντιάς. “Η λαβή του χορού είναι από τους ώμους με τα χέρια τεντωμένα, συμβολίζοντας, με αυτόν τον τρόπο την αλληλοστήριξη, την αλληλοεκτίμηση, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των συμπολεμιστών”, όπως αναφέρουν οι λαογράφοι. Αυτό το καθαρά ανδρικό τελετουργικό, δέον είναι να χορεύεται από βιρτουόζους προς τιμήν της αιωνίως αδούλωτης ψυχής του Κρητικού και του Έλληνα εν γένει, και όχι να γίνεται τουριστική ατραξιόν ή αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

 

Διαβάστε ακόμα: Όσα ζητούσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα στις 26 Ιανουαρίου. Πραγματοποίησε κάτι;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top