Street Art στην Αθήνα με θέμα το δημοψήφισμα. Φωτογραφία: Αlexandros Μichailidis/sooc

Street Art στην Αθήνα με θέμα το δημοψήφισμα. Φωτογραφία: Αlexandros Μichailidis/sooc

Ακολουθεί ένας σχεδόν φανταστικός διάλογος…

– Γιατρέ μου!

– Τι συμβαίνει κ. Ελληνιάδη; Γιατί ήταν τόσο επείγον να με δείτε; Η καθιερωμένη συνεδρία μας είναι τη Δευτέρα, μόλις σε δυο μέρες δηλαδή.

– Έπρεπε να σας δω νωρίτερα. Πριν από το δημοψήφισμα… Περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Νιώθω πολύ μπερδεμένος, φάσκω και αντιφάσκω και δεν ξέρω τι να κάνω.

– Δηλαδή;

– Δηλαδή δεν ξέρω τι να ψηφίσω. Και νιώθω ενοχές γι’ αυτό. Νιώθω ότι από την απόφασή μου κρίνεται το μέλλον της χώρας. Αν ψηφίσω ΝΑΙ και επικρατήσει και τελικά δεν πάνε καλά τα πράγματα, θα νιώθω ένοχος ότι χαντάκωσα το μέλλον των παιδιών μου και της χώρας μου. Το ίδιο κι αν ψηφίσω ΟΧΙ και τελικά με την επικράτησή του καταστραφούμε. Αφήστε που, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, νιώθω ότι αν ψηφίσω ΝΑΙ συντάσσομαι αναγκαστικά με τον Σαμαρά, τον Λοβέρδο, τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, ενώ αν ψηφίσω ΟΧΙ με τον Στρατούλη, τη Ζωή, τον Νικολόπουλο και τον Κασιδιάρη!

– Καλύτερα να μην σκέφτεστε έτσι. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε σε ποια επιλογή κρίνετε καλύτερη.

– Μα, δεν είναι τόσο απλό! Κατ’ αρχήν δεν έχω καταλάβει για τι ψηφίζω, ποιο τελικά είναι το ερώτημα και ποιες οι επιλογές. Μεταξύ μας, είναι δημοψήφισμα αυτό; Κι αυτός ο Τσίπρας; “Κάθε λέξη του Συντάγματος θα είμαστε”, μας έλεγε. Ε, ο τρόπος που μας σέρβιρε και διεξάγει το δημοψήφισμα είναι τήρηση του Συντάγματος λέξη-λέξη, Αλέξη μου;

– Και οι άλλοι, όμως, τα ίδια δεν έκαναν;

– Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην κάνει και ο Τσίπρας τα ίδια.

– Τελοσπάντων, εσείς τι θέλετε, κ. Ελληνιάδη;

– Εγώ ξέρω ότι θέλω να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Μ’ αρέσει να λέω ότι είμαι Ευρωπαίος κι ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας! Νιώθω ασφάλεια εκεί. Πράγματα που θεωρώ δεδομένα τα έχω σε μεγάλο βαθμό λόγω Ευρώπης και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ χειρότερη θέση από τη σημερινή αν δεν ήταν σε αυτό το σπίτι. Βέβαια, πολλές φορές αυτό το σπίτι δεν μ’ αρέσει. Έχει γίνει ένα φρούριο κι έχει γεμίσει εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές, που μάλιστα ο ένας δεν χωνεύει τον άλλον.

– Μήπως μπορείτε να το αλλάξετε αυτό αν ψηφίσετε ΟΧΙ;

– Μα, αυτό θα σημαίνει το ΟΧΙ; Ποιος στην Ευρώπη θα το εκλάβει έτσι; Ο καθένας ερμηνεύει αυτό το δημοψήφισμα όπως νομίζει και ίσως όπως τον βολεύει. Πάλι ως χώρα πρωτοτυπούμε παγκοσμίως με αυτό το δημοψήφισμα όπως το σκαρφιστήκαμε!

– Το μνημόνιο το θέλετε;

– Γιατρέ, είστε καλά; Φυσικά και δεν το θέλω. Ποιος το θέλει; Όμως, θέλω και το ευρώ.

– Πάντως, οι του ΟΧΙ κάτι τέτοιο λένε: Με ΟΧΙ μένουμε Ευρώπη, παραμένουμε ευρώ και τελειώνουν τα μνημόνια…

– Ναι, αλλά είναι σίγουρο αυτό; Υπάρχει εγγύηση ότι με το ΟΧΙ και θα διαπραγματευτούν μαζί μας οι άλλοι και θα πετύχουμε τους όρους μας και τελικά θα παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ; Ή μήπως σιγά-σιγά θα οδηγηθούμε ή θα μας οδηγήσουν στην έξοδο; Κι αν συμβεί αυτό, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο επιβίωσης και ανάκαμψης εκτός ευρώ;

Αλλά κι αν ψηφίσω ΝΑΙ, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι σίγουρη η παραμονή στο ευρώ; Και αν παραμείνουμε, πόσο καιρό ακόμη πρέπει να κάνω υπομονή; Το ΝΑΙ δεν θα εξουσιοδοτήσει τους δανειστές να ζητήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα; Οπότε νέα μνημόνια; Και αν ναι, θα τελειώσουν ποτέ; Οι μισθοί και οι συντάξεις θα ξανανέβουν ποτέ ή να το ξεχάσω; Η ανεργία θα μειωθεί κάποτε; Κοινωνικό κράτος θα υπάρχει; Εργατικά δικαιώματα, τα οποία για την ώρα τα έχουμε κουτσουρέψει, θα επανέλθουν ή τέλος; Γιατί, ΟΚ, καλά κάνουμε και λέμε ότι η Κυβέρνηση λέει γενικολογίες και δεν ενημερώνει με ακρίβεια τι θα συμβεί αν πούμε ΟΧΙ, αλλά και οι του ΝΑΙ φρονώ ότι κάνουν κάτι παρόμοιο.

Θέλω να γράψω στο Facebook τη γνώμη μου και φοβάμαι τι βρισίδι θα ακούσω! Αν γράψω κάτι υπέρ του ΝΑΙ, βρίζουν οι ΟΧΙ και τούμπαλιν. Και όλοι μαζί με βρίζουν που -λέει- δεν παίρνω ξεκάθαρη θέση.

– Οπότε;

– Τι “οπότε”, γιατρέ μου; Δεν ξέρω. Αυτό λέω! Κι αυτοί οι Ευρωπαίοι, οι ξένοι ρε παιδί μου με τα μνημόνιά τους, τι πίεση κι αυτή! Τι ανάλγητοι! Θα μου πεις, κι εγώ τον νοικάρη μου δεν τον πίεζα και δεν τον έτρεχα στα δικαστήρια που μου χρωστούσε τα νοίκια; Κι ύστερα, εμείς δεν το κάναμε το κράτος μπάχαλο και φτάσαμε στα μνημόνια; ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δεν μας χρεωκόπησαν; (Παρεμπιπτόντως, είδατε; Ο Καραμανλής έσπασε και τη σιωπή του! Έβγαλε διάγγελμα υπέρ του ΝΑΙ!). Αλλά και η σημερινή κυβέρνηση και όλα τα κόμματα και εμείς μαζί δεν βάλαμε το χεράκι μας στη χρεωκοπία; Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αντιτάχθηκαν ποτέ σε σπατάλες ή σε οποιαδήποτε απαίτηση συντεχνιών; Υποστήριξαν ή πρότειναν ποτέ κάποιο εξορθολογισμό που έθιγε κακώς νοούμενα κεκτημένα; Εμείς δεν τους ψηφίζαμε και εξακολουθούμε να τους ψηφίζουμε όλους αυτούς; Και η σημερινή κυβέρνηση, αυτά των προηγούμενων δεν συνεχίζει να κάνει; Δεν λέω ότι ξέρω από οικονομικά, αλλά -ας πούμε- αντί να μας σέρνει σε δημοψηφίσματα, γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε μέχρι τώρα τη λίστα Λαγκάρντ; Γιατί, έστω και συμβολικά, δεν μειώνει τους μισθούς των βουλευτών; (Θα μου πείτε εδώ οι βουλευτές δεν τον άφησαν να τους κόψει το βουλευτικό αυτοκίνητο, τον μισθό θα τον αφήσουν να τους πειράξει; Ή, ας πούμε επίσης, γιατί δεν κάνει κάτι με την περιουσία της Εκκλησίας, που αν θυμάμαι καλά η τελευταία είχε πει ότι θέλει να βοηθήσει; (Άντε Αλέξη! Τώρα που η Εκκλησία τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ έχεις ένα λόγο παραπάνω να τους τα πάρεις). Ή ακόμη-ακόμη, γιατί δεν επιμένει να κόψουμε από τα κονδύλια των εξοπλισμών; Τι πιο συνεπές για μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται αριστερή; Αλλά ξέχασα, όπως λέει κι ο Καμμένος, ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας. Άρα, ας μην μειώσουμε τους εξοπλισμούς, για μπορεί να χρειαστεί να βομβαρδίζουν οι ΟΧΙ τους ΝΑΙ και το αντίστροφο.

– Υπερβάλλετε λίγο κ. Ελληνιάδη.

– Ίσως, αλλά δεν βλέπετε τι γίνεται στα κανάλια, στα social media, παντού; Πόλεμος κανονικός! Θέλω να γράψω στο Facebook τη γνώμη μου και φοβάμαι τι βρισίδι θα ακούσω! Αν γράψω κάτι υπέρ του ΝΑΙ, βρίζουν οι ΟΧΙ, και αν ποστάρω κάτι υπέρ του ΟΧΙ, βρίζουν οι ΝΑΙ. Και όλοι μαζί με βρίζουν που -λέει- δεν παίρνω ξεκάθαρη θέση.

– Α, οπότε λευκό την Κυριακή;

– ΟΧΙ… λέω να ψηφίσω ΝΑΙ τελικά…

– Δεν κατάλαβα. Μήπως πάλι δεν παίρνετε ξεκάθαρη θέση;

– ΟΧΙ, παίρνω πια ξεκάθαρη θέση, αλλά με βαριά καρδιά.

– Δηλαδή θα ψηφίσετε ΟΧΙ…

– ΟΧΙ, ΝΑΙ θα ψηφίσω.

– ΝΑΙ;

– ΝΑΙ!

– Τι ΝΑΙ ρε; Είσαι γερμανοτσολιάς;

– Ποιον είπες “γερμανοτσολιά”, ρε γιατρέ-“λόμπι της δραχμής”;

– Άντε ρε προσκυνημένε! Πλήρωσε τη συνεδρία και ξεκουμπήσου από το ιατρείο μου!

– Να μου δώσεις απόδειξη, ρε! Που τόσα χρόνια δεν κόβεις ούτε μία!

– Να πας στον Σόιμπλε να σου κόψει.

– Κι εσύ για λεφτά να πας στον Λαφαζάνη. Από Δευτέρα που θα έχει κόψει και δραχμές. Πες του ότι σε στέλνω εγώ. Ευρώ, πάντως, σήμερα δεν έχω. Δεν είχε το ΑΤΜ και τις τράπεζες, αν θυμάσαι, τις έκλεισε ο Βαρουφάκης.

– Ο Ντράγκι τις έκλεισε!

– ΝΑΙ, ε; Δεν αφήνεις τα ψόφια; Ο Βαρουφάκης σου τις έκλεισε!

– ΟΧΙ, ο Ντράγκι σου!

(και ο εποικοδομητικός διάλογος συνεχίζεται στο Facebook. Μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Τουλάχιστον μετά ας μην ψάχνουμε ποιος φταίει περισσότερο…..)

 

Διαβάστε ακόμα: Άκης Τεμπερίδης – Το ναι όχι και το όχι ναι!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top