O κόσμος αλλάζει ακόμη και αν λόγω της πανδημίας δεν το κατανοούμε άμεσα (ABC).

Την ώρα που οι φαρμακευτικές εταιρείες κυκλοφορούν τα εμβόλια τους, αλλά αρχίζουν να επικοινωνούν αυτό που από το καλοκαίρι έχουν με μεγάλο προβληματισμό αρχίσει να ανακαλύπτουν σε βάθος, πως δηλαδή ο covid-19 μεταλλάσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, και δεν θα «τελειώσει με ένα εμβόλιο», ούτε με έναν κρότο, ούτε με τίποτα ποιητικώς ανάλογο δυστυχώς, αλλά θα τραβήξει σε βάθος χρόνου χωρίς κανείς να μπορεί να δεσμευτεί ή να υπολογίσει το πότε και το πώς θα απεμπλακεί ο πλανήτης απ’ την πανδημική πραγματικότητα, ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει εντυπωσιακά, και σε ταχύτητα και σε πολλά επίπεδα. Απλά οι περισσότεροι, είτε λόγω εξάντλησης, είτε λόγω συνήθειας, δεν βλέπουν, δεν μαθαίνουν, δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν πόσο αλλάζει ο κόσμος, ο πλανήτης, η οικονομία, και το μέλλον μας.

 

Τα κέρδη των «μικρών»

Πάρτε για παράδειγμα την παγκόσμια οικονομία. Ένας από τους δείκτες «ευημερίας» και μια από τις αποδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία και άρα και το επίπεδο ζωής σε όλο τον πλανήτη, ανέβαινε επίπεδο, ήταν πάντα οι μετοχές στα χρηματιστήρια, ειδικά του G8. Το Νοέμβριο λοιπόν, πριν καν αρχίσουν να κυκλοφορούν τα εμβόλια και να «παίρνουν τα πάνω τους» διάφορες μεριές της παγκόσμιας οικονομίας, οι μετοχές και τα χρηματιστήρια παγκοσμίως είχαν τον καλύτερο μήνα τους συνολικά, από το 1998 κι έπειτα. Κι όχι, αυτό δεν οφείλεται μόνο στο «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι» σε ότι αφορά τις εταιρείες. Στην Wall Street, την μεγαλύτερη αύξηση, την έζησαν οι «μικρές» εταιρείες, με 19% αύξηση. Μέσα σε ένα μήνα. Τον μήνα των εκλογών. Και των ανακοινώσεων περί εμβολίων.

Δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη. Οι «small-caps», όπως λένε τις εταιρείες μικρού κεφαλαίου δηλαδή, είναι οι πρώτες που υποδεικνύουν, έως και αποδεικνύουν ουσιαστικά, μια οικονομική ανάκαμψη, έγραφε το Reuters.

Tο Bitcoin, το μεγαλύτερο και διασημότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά (technologyreview.com).

Ο,τι βλέπετε να αγοράζουν οι Κινέζοι μαζικά, σημαίνει πως δεν είναι πλέον «έξυπνη επένδυση».

Τα κρυπτονομίσματα στα ουράνια

Την ίδια στιγμή, το Bitcoin, το μεγαλύτερο και διασημότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 20 χιλιάδες δολάρια, και ανεβάζοντας περισσότερο από 40% την αξία του μέσα σε ένα μήνα. Ποιοι το έφτασαν εκεί; Οι «μεγάλοι παίκτες» κυρίως. Όπως η Paypal και η Square. Που αγοράζουν σαν τρελοί πλέον πολλά από τα μεγάλα κρυπτονομίσματα, τα οποία προφανώς έχουν ήδη αλλάξει τον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας (απόφαση δεδομένη απ’ την στιγμή που η Κίνα έπιασε τον προ δεκαετιών στόχο της να έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα δολαρίων σε ρευστό, αλλά αυτό θα το πιάσουμε άλλη φορά).  Στα «παραδοσιακά» τώρα, το δολάριο είχε τον χειρότερο μήνα του από τον Ιούλιο, σημάδι πως οι επενδυτές άρχισαν να φεύγουν από τις «ασφαλείς» λύσεις και να κινούνται πιο δυναμικά.

Το ίδιο και χειρότερα πήγε κι ο χρυσός, το πλέον «ασφαλές καταφύγιο» όλων των «νοικοκύρηδων» επενδυτών παγκοσμίως, το οποίο είχε τον χειρότερο μήνα του από το 2016 κι έπειτα. Γενικά, ό,τι βλέπετε να αγοράζουν οι Κινέζοι μαζικά, σημαίνει πως δεν είναι πλέον «έξυπνη επένδυση».

H Tesla του Ίλον Μασκ ετοιμάζεται να μπει στον δείκτη S&P 500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η χρυσή «κότα» του Ίλον

Την ίδια ώρα, η Tesla, ετοιμάζεται να μπει στον δείκτη S&P 500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Το τοπ-40 των μετοχών δηλαδή, το όνειρο κάθε εταιρείας σε όλο τον πλανήτη. Βέβαια, το «χρυσό παιδί» του Ίλον, δεν είναι «απλά μια αυτοκινητοβιομηχανία», αλλά ένα οικονομικό θαύμα που είδε την αξία της να ανεβαίνει 700% μέσα στη χρονιά.

Οπότε, η επικύρωση του «ο Ίλον Μασκ έγινε πολύ πλουσιότερος από όλους τους δισεκατομμυριούχους που πλούτισαν πάρα πολύ μέσα στο 2020» έρχεται με ένα εντυπωσιακό Μπαμ. Με κεφαλαιοποίησης 659 δισεκατομμύρια δολάρια, η Τέσλα θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που μπαίνει ποτέ στον δείκτη S&P. Και μόλις μπει, θα είναι η έκτη μεγαλύτερη, πίσω μόνο από τις Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (την μητρική της Google δηλαδή) και το Facebook.

Η Tesla είναι μια εταιρεία που έχει μετατρέψει σε νάνους όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Σκεφτείτε το λίγο. Είναι η μοναδική τόσο μεγάλη εταιρεία που δεν ασχολείται με το Ίντερνετ και τους υπολογιστές – ή τέλος πάντων δεν είναι αυτό το επίκεντρο της ύπαρξης της. Είναι μια εταιρεία που έχει μετατρέψει σε νάνους όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η αξία της Tesla είναι ίση με 18 Ford και 10 General Motors. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη, που έχει ήδη συμβεί, κάποιες ημερήσιες αλλαγές στην αξία της, λόγω μιας φήμης, ή απλά μιας ακόμα «δραματικής» συνέντευξης του Μασκ, να είναι μεγαλύτερες από ολόκληρη την αξία της Fiat Chrysler ή της BMW. Κι όλα αυτά, για μια εταιρεία, η οποία για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης της, δεν ήταν κερδοφόρα. Δεν έχει άλλωστε πολλά τρίμηνα που είναι θετικά τα νούμερα στα βιβλία της, κάτι απολύτως απαραίτητο για να μπει μια εταιρεία στον S&P.

 

Το αύριο των επενδύσεων σήμερα

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον, πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, στην οποία, το «παλιό», δηλαδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πετρελαϊκές, βλέπουν πως η τεχνολογία και το όραμα εκτός από το να αλλάξουν τον κόσμο, μπορούν να βγάλουν, πολλά, λεφτά.

Αποδεικνύοντας δηλαδή στους «λευκούς γιακάδες» πως τα δισεκατομμύρια θα συνεχίζουν να έρχονται αν επενδύσεις στις νέες ιδέες, την πράσινη ενέργεια, και το Αύριο, σήμερα, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, και στους δρόμους, και στα σπίτια (θα πούμε σύντομα για την σχέση του Μασκ με την αποθήκευση ενέργειας και τις «μαγικές» του μπαταρίες), και στα χρηματιστήρια τελικά. Οπότε αρχίστε να περιμένετε πολλά – και καλά – νέα από την τεχνολογία και την ανάπτυξη λύσεων για την βιωσιμότητα του πλανήτη, πολύ πιο σύντομα απ’ όσο μας άφηναν να (μην) ελπίζουμε την περασμένη δεκαετία. Ίσως βέβαια πλέον η Tesla να γίνει μια ακόμα «βαρετή» μετοχή, αλλά απ’ την άλλη, με τον Ίλον Μασκ επικεφαλής, αυτό δεν μοιάζει και πολύ πιθανό.

O Mάικ Πομπέο αναφέρθηκε στο κρυφό ίντερνετ και στη δράση των Ρώσων (CNN.com).

Ο πόλεμος καλά κρατεί

Ευτυχώς ο όρος «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» δεν έχει γίνει βορά και τροφή των ανά τον πλανήτη συνωμοσιολόγων, αλλιώς θα είχαμε πήξει στα πρωτοσέλιδα και τους τεράστιους τίτλους σε trash-sites και blogs. Στην πραγματικότητα όμως, οι ακατάπαυστες μάχες ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα-Ε.Ε. και τους νέους «περιφερειακούς παίκτες» που αλλάζουν συμμάχους τρεις φορές τη μέρα, όπως οι Τουρκία, Ινδία, Βραζιλία μαίνεται σε πολλά επίπεδα. Το πλέον εμφανές είναι τα εμβόλια αυτές τις μέρες.

Το πιο διεισδυτικό κι επιδραστικό όμως, ίσως και πιο άμεσο κι απ’ αυτό των οικονομικών «μαχών» όμως, είναι το παιχνίδι του Ίντερνετ και της ασφάλειας.

Λόγω των κυβερνοεπιθέσεων θα δούμε αλλαγές σε θέματα που δεν πιστεύαμε πως υπήρχαν ως τώρα.

Τις τελευταίες του ημέρες ως υπουργός εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο, αναγκάστηκε να παραδεχτεί και δημοσίως, αυτό που σε όλο το «κρυφό Ιντερνετ» ήταν γνωστό εδώ και μήνες. «Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα πως ήταν οι Ρώσοι» είπε ο Πομπέο, ο οποίος δεν έβγαζε την λέξη «Ρώσοι» από το στόμα του, ούτε με βασανιστήρια, για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του. Είχε δει δεκάδες συνεργάτες του Τραμπ να φεύγουν εν μια νυκτί για πολύ μικρότερα «λάθη» άλλωστε, κι ήξερε καλά.

Περί τίνος μιλούσε ο Πομπέο; Για την οργανωμένη επίθεση χάκερς στους σέρβερς της εταιρείας ασφάλειας SolarWinds. Η εταιρεία προσφέρει λύσεις κυβερνοασφάλειας, σε έναν κατάλογο 18 χιλιάδων πελατών που περιέχει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς στόχους των χάκερς και των Ρώσων, όπως η Microsoft, τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομίας και Εμπορίου των ΗΠΑ, ακόμα και η Homeland Security.

Η επίθεση λοιπόν, αποκάλυψε τα κενά και τις αδυναμίες του Einstein, του αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος για την προστασία απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Προφανώς δεν θα μάθουμε ποτέ τι είδαν, τι εκλάπη, τι αντίγραφα φτιάχτηκαν και ποιες πληροφορίες χρησιμοποιούνται ήδη από ανθρώπους που δεν «έπρεπε» να τις έχουν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως όταν αυτά τα νέα φτάνουν να προκαλέσουν δημόσιες δηλώσεις, τα κεφάλια έχουν ήδη πέσει και οι μάχες έχουν φουντώσει.

Τι συμβαίνει μετά από τέτοια «δράματα»; Αν έχουμε μάθει κάτι από όλα τα «σκάνδαλα» κατασκοπίας και κυβερνοεπιθέσεων όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως κάποιοι θα χάσουν τις θέσεις τους, κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν πόστα που δεν το περίμενε κανείς, και «ξαφνικά» θα δούμε αλλαγές σε θέματα που δεν πιστεύαμε πως υπήρχαν ως τώρα, να συμβαίνουν δραματικά και «αδικαιολόγητα». Στη Δύση τουλάχιστον. Γιατί υπάρχουν κι οι χώρες που ό,τι και να συμβεί, δεν το μαθαίνουμε ποτέ.

To ΤikTok αναμένεται να γίνει το Νο1 social media.

Το TikTok θα αλλάξει τον κόσμο. Ξανά

Τον Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησαν τα νέα πως η Walmart, η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερμαρκετ των ΗΠΑ και μια ακατάπαυστη μηχανή παραγωγής χρημάτων δηλαδή, σχεδίαζε να επενδύσει στον «ακαταλαβίστικο για άνω των 25» γίγαντα των social media, TikTok. Σε πρώτο επίπεδο δεν έμοιαζε να έχει καμία λογική. Το TikTok αντιμετώπιζε απαγορεύσεις στις ΗΠΑ, (αφού είναι κινεζικό κατά βάση) για όσο καιρό δεν έβρισκε έναν αμερικανό αγοραστή. Η Walmart δεν έχει καμία σχέση – άμεση τουλάχιστον – με την τεχνολογία, αλλά μια τέτοια επένδυση θα της πρόσφερε μια τεράστια πλατφόρμα για να πουλήσει στο νεανικότερο κοινό, που λατρεύει να κάνει χορογραφίες. Και παρότι η απαγόρευση του TikTok παραμένει στις ΗΠΑ, η Walmart δοκιμάζει μια πιλοτική εκδοχή όπου το περιεχόμενο που θα βλέπει κανείς στην πλατφόρμα, θα είναι διαθέσιμο προς πώληση με ένα κλικ.

Θα καταφέρει το TikTok να ενώσει τα social media και τις αγορές;

Πως; Βάζοντας δέκα από τους μεγαλύτερους δημιουργούς περιεχομένου του TikTok (διασημότητες όπως οι Michael Le και Taylor Hage που πιθανότατα δεν έχετε ξανακούσει στη ζωή σας) να δείχνουν σε livestream ρούχα και αξεσουάρ που πωλούνται στα Walmart, σα να κάνουν πασαρέλα απ’ το προφίλ των σούπερμαρκετ. Και όσο οι celebrities θα περπατούν πάνω κάτω, pop up pins θα εμφανίζονται στην οθόνη, και με ένα κλικ θα μπορεί κανείς να αγοράζει ό,τι θέλει. Γιατί αυτό είναι τόσο σπουδαία αλλαγή; Γιατί αν τελικά η Walmart το καταφέρει, θα έχει πετύχει κάτι που ούτε το Facebook, ούτε η Google, ούτε η Amazon έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Δηλαδή να ενώσουν social media και αγορές τόσο άμεσα.

Οπότε, ετοιμαστείτε για έναν νέο κόσμο, σήμερα κιόλας, γιατί εκτός από το εμβόλιο, οι αλλαγές που έρχονται στην καθημερινότητα μας, είναι καταιγιστικές.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί πάτωσαν τα κούριερ στη χώρα μας τη στιγμή που απογειώνονται διεθνώς;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top