30acc056eefaa17655fb482e0f42c3aa_XL

Ο Μαρ Γκούντμουντσον είναι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας. Άνθρωπος ανοιχτός, ευπροσήγορος, χωρίς την αναγκαστική πόζα και τεχνοκρατική ψυχρότητα που συσχετίζεται κατά κανόνα με τον ιδιαίτερο κόσμο των Κεντρικοτραπεζιτών.

Ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές σε διήμερο που οργάνωσε στην Αθήνα το Levy Institute του Bard College (φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής: πριν έξι μήνες η αντίστοιχη διοργάνωση, που στόχο είχε το άνοιγμα των οριζόντων του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία Λούκας Κατσέλη-Γεράσιμου Αρσένη είχε στεγασθεί στην Αθηναΐδα –η κίνηση των πραγμάτων αδυσώπητη…) και μοιράστηκε μ’ ένα κοινό που διψούσε να δει, να καταλάβει, να διείδει μάλλον, το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει από την αδιέξοδη φάκα της «θεραπείας της λιτότητας».

Ο Γκούντμουντσον εξήγησε πώς στο βάθος της μεγαλύτερης κρίσης μπορεί να περπατήσει η διαχείριση, από μια μικρή χώρα, των σχέσεών της με τον «έξω κόσμο».

Βήμα-βήμα, από το πόντιουμ –αλλά και με μεγάλη χαλαρότητα έξω, στο καφέ– ο Γκούντμουντσον εξηγούσε πώς στο βάθος της μεγαλύτερης κρίσης μπορεί να περπατήσει η διαχείριση, από μια μικρή χώρα, των σχέσεών της με τον «έξω κόσμο». Εκείνο που χρειάζεται είναι «απόλυτη ειλικρίνεια στην επεξήγηση προς το διεθνές σύστημα των απόψεων που η χώρα αυτή πάει να υλοποιήσει» –και μην ξεχνούμε πως στην κορύφωση της δικής της πελώριας τραπεζικής κρίσης η Ισλανδία αποφάσισε να μην καλύψει τους Άγγλους και Ολλανδούς ιντερνετικούς καταθέτες των χρεοκοπημένων τραπεζών της (ενώ κάλυπτε τους δικούς της καταθέτες). Σάλος, κατακραυγή, απειλές –όμως «τα στοιχεία ενεργητικού που είχαν αποκτηθεί με δάνεια (τα οποία χρησιμοποιούσαν αυτές τις καταθέσεις ως back-to-back εγγύηση) βρίσκονταν κυρίως εκτός Ισλανδίας, οπότε είδαν τελικά την λογική του να προστατεύσουμε μόνον τους δικούς μας».

Επίσης, πρώτη προτεραιότητα μετά την εκδήλωση του χρηματοπιστωτικού σοκ ήταν να επανεκκινήσει η οικονομία, η πραγματική οικονομία, ώστε να επανέλθουν τα εισοδήματα των ανθρώπων –αλλά και η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Βέβαια, η Ισλανδία είχε νόμισμα. Έχει δε και παραγωγή/διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά –έστω ψάρια και αλουμίνιο, με βάση υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια. Έχει δε και παράδοση πολιτικής συνεργασίας. Οπότε, μετά από μια φάση οξύτητας, το πράγμα περπάτησε πιο εύτακτα…

Πάντως τη ζηλέψαμε την παρουσία του Μαρ Γκούντμουντσον, αληθινά! Και τη διπλή αίσθηση σταθερότητας/κυριαρχίας στα πράγματα και ανοίγματος προς τον συνομιλητή του, που ανέδιδε.

 

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top