Ο Στάυρος Θεοδωράκης, λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη τύπου. Φωτογραφία: faceboo.com/topotami

Ο Στάυρος Θεοδωράκης, λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη τύπου. Φωτογραφία: facebook.com/topotami

Λοιπόν: Τελικά δεν έβρεχε, τελικά ο Δήμος δεν παραχώρησε χώρο οπότε η παρουσίαση έγινε στο Hub, πίσω από του παλιού Παυλίδη, τελικά ήταν 8 κάμερες (και «έτρεχαν» όλες), τελικά δεν υπήρξε εισήγηση Θεοδωράκη αλλά μόνον ερωτήσεις-απαντήσεις με κόκκινα χαρτάκια για των εφημερίδων, πράσινα για των τηλεοπτικών, γκρίζα για των ξένων ανταποκριτών (χαλαρό ξεκίνημα, πύκνωση πολιτική στη μέση, κάτι παράξενα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά στο τέλος), τελικά το streaming βγήκε δύσκολα.

Πάντως, τώρα, όσοι ξεκίνησαν υποδεχόμενοι το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη με ξινίλες, έχουν να λένε κάτι συγκεκριμένο. Όσοι, πάλι, ήταν φιλόφρονες, ξέρουν τι στηρίζουν. Όχι, Ευρωψηφοδέλτιο δεν δόθηκε. Τα 30 ονόματα ανθρώπων που θα βοηθήσουν να πάρει μορφή κάτι σαν Πρόγραμμα δεν είναι οι υποψήφιοι ‒άλλο αν κάποιοι είναι όταν ανακοινωθεί‒ και απ’ αυτούς λιγότεροι από μια ντουζίνα οι «γενικής λήψεως». Νίκος Δήμου, Βάσω Κιντή, Νίκος Μαραντζίδης, Αναστασία Λαμπρία, Τάσος Τέλλογου, Στ. Τσακυράκης, Χάγκεν Φλάισσερ. Βέβαια, ο Π. Καρκατσούλης για την Δημόσια Διοίκηση και ο Γ. Παπαλιός για τον Κινηματογράφο, ή πάλι η με δραστηριότητα στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας τσιγγάνα Μαρία Δημητρίου (με δυο παιδιά σημαιοφόρους), ή ο ιδιαίτερος γνώσης των χρηματιστηριακών Χάρης Μαθιόπουλος, μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερες «αιχμές».

Όχι, Ευρωψηφοδέλτιο δεν δόθηκε. Τα 30 ονόματα ανθρώπων που θα βοηθήσουν να πάρει μορφή κάτι σαν Πρόγραμμα δεν είναι οι υποψήφιοι ‒άλλο αν κάποιοι είναι όταν ανακοινωθεί.

Πάντως η επιλογή του Σταύρου Θεοδωράκη να μην το παίξει «πολιτικός ξερόλας», αλλά να «εμπιστευθεί τους επαΐοντες», ήταν εμφανής σε όλη του την τοποθέτηση.

Κατά τα άλλα; Κάποιες ριζοσπαστικές θέσεις μάλλον συμβολικές (εκλογιμότητα στα 18, επιλογή πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο «αφού πάμε και δούμε τα πράγματα») συν ευρωπαϊσμός απόλυτος (θεώρησε «ερασιτεχνισμό» το να γίνεται συζήτηση για σχέσεις/αντιστήριξη με ΗΠΑ και Ρωσία, «κοιτάμε ευθέως προς Ευρώπη», «η Ευρώπη μας έχει στηρίξει στα σημαντικά ζητήματα») , συν αμφισβήτηση του τι ακριβώς σημαίνει σήμερα «Αριστερά» (όταν π.χ. αποκρούεται η έννοια της αξιολόγησης, μόνη δυνάμενη να στηρίξει την αξιοκρατία και την ισότητα).

Δεν έχει νόημα να «βαθμολογήσει» κανείς παρόμοιες παρουσιάσεις. Όμως… 8,5/10 στην «πρώτη» του Ποταμιού. Και, φυσικά, αναμένεται η αληθινή «πρώτη» στις δημοσκοπήσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Πολίτης Θεοδωράκης

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top