Στην Αίγινα, στις 13 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη δραστήρια Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, ανακοινώνουμε το άνοιγμα των τοπικών μονοπατιών. Είστε ευπρόσδεκτη, κυρία Υπουργέ.

Στην Αίγινα, στις 13 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη δραστήρια Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, ανακοινώνουμε το άνοιγμα των τοπικών μονοπατιών. Είστε ευπρόσδεκτη, κυρία Υπουργέ.

Κυρία Κεφαλογιάννη,

Σας καταλαβαίνω. Όλοι σχεδόν έχουμε περάσει από κει. Τι τα μηχανάκια μέτρησης της ακροαματικότητας ή της τηλεθέασης, τι οι εγκύκλιοι με τον αριθμό των μηνιαίωνν αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας (για να ’ρθουμε αμέσως πιο κοντά στο θέμα μας –την έζησα παλιότερα κι εγώ αυτήν τη λαχτάρα ως προϊστάμενος διαφόρων γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό), τι οι λίστες με τα best-sellers (βιβλία, μουσικά άλμπουμ κ.α.), τι τα likes, σήμερα πια, στο Facebook ή στο Twitter και σε πολλούς άλλους ιστοτόπους. Όλα στο βωμό της ποσοτικής/ μαζικής αξιολόγησης που φτιάχνει καριέρες, χαρίζει επωνυμία και κασέ, στέφοντας με διασημότητα –δεκαπεντάλεπτη ή διαρκέστερη, πιο ανθεκτική– διαφόρους τυχάρπαστους ανάμεσά μας, όπως βέβαια και τους εκάστοτε εκλεκτούς της.

Σας καταλαβαίνω, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, που ξεσπαθώσατε φέτος το καλοκαίρι, βομβαρδίζοντάς μας καθημερινά, εσείς προσωπικά και το επιτελείο σας των διατεταγμένων μέσων, με τα διαρκώς αναβαθμιζόμενα μιλιούνια των τουριστών που αναμένονταν να κάνουν τους γύρους τους στη μικρή αυτή άκρη της Ευρώπης, την ξεζουμισμένη πια πατρίδα μας. Χάρη, κυρίως, στις δυναμικές ενέργειες και το ευπροσήγορο όντως προσωπικό σας στυλ.

Για τη διεύρυνση της τουριστικής πελατείας μας, χρειαζόμαστε και θέλουμε ήπιο τουρισμό. Όχι άλλες «αγριάδες».

Το παρακολουθήσαμε να φουσκώνει, σαν το πιο καλοδουλεμένο μπριός, το ζυμάρι της τουριστικής πίτας που ασφαλώς δικαιούμαστε –ε, μην ξεχνάμε πως εδώ δοξάστηκαν και λατρεύτηκαν τόσον ο Απόλλωνας όσο και ο Διόνυσος. Μόνο που, να, εντόπισα τις προάλλες στον τηλεοπτικό σταθμό, που σαφώς πρωτοστάτησε στη θερινή εκστρατεία σας πειθούς και σαγήνης, μια παγίδα στην οποία πέσατε εσείς και οι μιντιατικοί σας ακόλουθοι. Προφανώς, θέλατε να δείξετε πως, πέρα από τα καυτά έτσι κι αλλιώς νούμερα, το άνοιγμα της γκάμας της τουριστικής πελατείας μας ήταν και είναι βασική σας προτεραιότητα. Τι τη θέλατε όμως, εσείς και το καλό σας Mega, την ιδιάζουσα προβολή των extreme-sports που μπορεί κανείς να κάνει στην πατρίδα μας;

Διαβάστε ακόμα: Στην Ελλάδα οι μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες βρίσκονται στον τουρισμό και στη γεωργία.

Δεν έχω τίποτα προσωπικά εναντίον των ακραίων, τολμηρών και οριακά πεισιθάνατων αθλημάτων. Αντιθέτως, έχω αρκετούς φίλους συμπατριώτες που επιδίδονται με πάθος σ’ αυτά. Θαρραλέους ερασιτέχνες αλεξιπτωτιστές, ριψοκίνδυνους ορειβάτες (καλή ώρα σαν αυτούς που έδειξε το υπό την σκέπη σας τηλεοπτικό κανάλι να σκαρφαλώνουν στις βραχώδεις κορυφές της Μήλου), rafters που αναμετρώνται με τα ορμητικά ρεύματα σε αειθαλή ποτάμια όπως ο Λούσιος, ο Νέστος, ο Αχέρων (υπάρχουν κι άλλα βέβαια, αλλά σταματώ εδώ πειθόμενος στην εντολή του ποιητή: «Τέρμα εδώ, ο ποταμός Αχέρων!»). Μαζί τους έχω περάσει πολλές ευχάριστες ώρες, να μου διηγούνται τις περιπετειώδεις εξορμήσεις τους.

Μιλώντας όμως για τη διεύρυνση της τουριστικής πελατείας μας, ήπιες μορφές περιήγησης πιστεύω ακράδαντα πως ταιριάζουν στον ευλογημένο τόπο μας. Όχι άλλες «αγριάδες». (Τηρουμένων των αναλογιών, δείτε πώς μας ευτέλισαν- μαζί με τη μνήμη του Κρητίκαρου Αλέξη- τα διάφορα ζορμπαδιλίκια μας και τ’ άλλα ξέσαλα καμώματα.)

Ήπιο, λοιπόν, τουρισμό χρειαζόμαστε και θέλουμε. Πεζοπόρους που θα χαρούν τα ασύγκριτης ομορφιάς μονοπάτια στους στεριανούς και νησιώτικους λόγγους, στις ράχες των βουνών και στα φαράγγια μας. (Στην Αίγινα, στις 13 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη δραστήρια Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, ανακοινώνουμε το άνοιγμα –μετά τον επιμελή εθελοντικό καθαρισμό τους– των τοπικών μονοπατιών. Είστε φυσικά ευπρόσδεκτη, κυρία Υπουργέ.) Παρατηρητές πουλιών που ζουν στην άγρια φύση. Στην Αγγλία, οι λέσχες των bird-wachers αριθμούν πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη. Να ένα χρυσοφόρο κοίτασμα για τον ήπιο και προσηνή, επιμένω, τουρισμό μας. Δύτες που θα θελήσουν να εξερευνήσουν τα ενάλια αρχαιολογικά μας πλούτη, σε ανοιχτές θάλασσες και σε σειρά από μαγευτικούς κόλπους, όπως όμως βέβαια και στα παλιά εμπορικά και πολεμικά λιμάνια μας (την Κολώνα της Αίγινας επιτρέψτε μου πάλι να ξεχωρίσω), που για διαφόρους λόγους καθυστερεί απελπιστικά η αρχαιολογική σκαπάνη να τ’ αποκαλύψει.

Food for thought –έστω μικρά ορεκτικά– απλώς για σήμερα, κυρία Υπουργέ. Με την άδειά σας θα επανέλθω εξετάζοντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυρίως πιάτο μας.

Φιλικά και με εκτίμηση,

Δημήτρης Ποταμιάνος

Διαβάστε ακόμα: Το παγκόσμιο χαμόγελο του Έλληνα που χάθηκε με την Κρίση, και πώς θα ξαναβρούμε μαζικά την ευτυχία που μας λείπει

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top