Από εδώ και πέρα θα δείτε τις οπισθοδρομικές πολιτείες των Η.Π.Α. να επιστρέφουν σε ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ιστορία αυτής της χώρας, γράφει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής.

Οι ακροδεξιοί δικαστές του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου τα κατάφεραν. Έδωσαν σήμερα στις Πολιτείες τη δυνατότητα να απαγορεύσουν, ουσιαστικά, την άμβλωση στις γυναίκες. Και όχι μόνο. Στην απόφαση αναφέρεται η πιθανότητα (ή μάλλον η απειλή) να συμβεί το ίδιο με το δικαίωμα στην αντισύλληψη, το δικαίωμα στο σεξ μεταξύ ανδρών και στο δικαίωμα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (δείτε το ρεπορτάζ του BBC).

Δεν ήταν, λοιπόν, απλώς κακοί δικαστές που έκαναν συμφωνία με τον πολιτικό διάβολο, ήταν ικανοί να αλλοιώσουν την ποιότητα μιας από τις πρώτες δημοκρατίες στην παγκόσμια ιστορία. Μεταμφίεσαν ως ζήτημα δημοκρατίας ένα ζήτημα ατομικών ελευθεριών. Με τις παρωχημένες ερμηνευτικές θεωρίες τους γελάει ο νομικός κόσμος σε ολόκληρη την υφήλιο. Κατάντησαν τις Η.Π.Α. ουραγό στα θέματα των δικαιωμάτων.

Στα μαθήματά μου στο πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσα τα τελευταία είκοσι χρόνια τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου ως θεμελιώδεις διακηρύξεις μιας προωθημένης φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στο εξής θα τις παραθέτω ως το κατεξοχήν παράδειγμα προς αποφυγή.

Από εδώ και πέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διασπώνται εκ των πραγμάτων.

Από εδώ και πέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες διασπώνται εκ των πραγμάτων. Θα δείτε από τη μια τις προοδευτικές πολιτείες να συνεχίζουν την παράδοση της ελευθερίας και από την άλλη τις οπισθοδρομικές πολιτείες να επιστρέφουν σε ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ιστορία αυτής της χώρας.

Οι υπεύθυνοι για όσα έγιναν, όσοι τους στήριξαν και τους ανέχθηκαν, όσοι τους δικαιολόγησαν, όσοι σιώπησαν, έχουν σήμερα την ίδια ευθύνη. Τα ονόματά τους θα γραφτούν με μαύρα γράμματα στην ιστορία των Η.Π.Α., στην ιστορία των αγώνων για ελευθερία.

Δεν ξέρω τι να πω, είμαι πραγματικά συντετριμμένος. Σας παρακαλώ μόνο να δείτε το βίντεο της American Civil Liberties Union. Της μοναδικής πολιτικής οργάνωσης της οποίας είμαι μέλος εδώ και 3 δεκαετίες. Οι φιλελεύθεροι Αμερικανοί δεν πρόκειται να παραδώσουν εύκολα τα δικαιώματά τους στους εκπροσώπους μιας αποκρουστικής αυταρχικής αντιδραστικής Αμερικής. Θα συνεχίσουν να παλεύουν.

 

//O Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top