40 χρόνια από την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 21 φιλάθλους και τραυμάτισε δεκάδες ακόμα.

«Δόξα και τιμή στους θυρωρούς, που κλείσανε τις πόρτες και είχαμε νεκρούς», θυμάμαι τη Θύρα 13 να δονείται από το φρικώδες αυτό σύνθημα, όταν πρωτοπήγα στο γήπεδο στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το σύνθημα αφορούσε στην τραγωδία της Θύρας 7, μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού – ΑΕΚ, στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, όταν ποδοπατήθηκαν εκατοντάδες φίλαθλοι, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 21 άνθρωποι. Βεβαίως, τιποτένια συνθήματα όπως αυτό που πανηγύριζε για τους νεκρούς φιλάθλους άκουγες τότε σε κάθε θύρα οργανωμένων οπαδών και ακούς μέχρι και σήμερα. Άλλοτε αφορούν τους νεκρούς της κάθε ομάδας, συχνά τις μανάδες και τις αδερφές των παικτών, συστηματικά τον Χριστό και την Παναγία, διανθισμένα με ό,τι άλλο νοσηρό, μοχθηρό και βλακώδες μπορεί να βάλει ο νους.

Η ανάρτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προς τιμήν των θυμάτων της Θύρας 7.

Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7, και με την αφθονία προβλημάτων στην κοινωνία μας αλλά και τα κλειστά γήπεδα ελέω COVID, είναι σχετικά λίγοι αυτοί που τη θυμούνται, κυρίως οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί. Μεταξύ αυτών όμως που δεν ξεχνούν, δεν είναι μόνο Ολυμπιακοί. Είναι και ΑΕΚτζήδες (ο αγώνας εκείνος που είχε λήξει 6-0 για τους γηπεδούχους ήταν ενάντια στην ΑΕΚ), αλλά και αρκετοί Παναθηναϊκοί, οι «αιώνιοι» αντίπαλοι των Πειραιωτών. Για του λόγου το αληθές, ο επίσημος λογαριασμός της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Facebook και στο Instagram, έκανε μια ανάρτηση με τιμή και αξία. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από το μνήμα που έχει στηθεί για τους σκοτωμένους φιλάθλους, γράφει λιτά και με σεβασμό, το αυτονόητο: «Ο πόνος για τα θύματα μιας τέτοιας τραγωδίας δεν έχει χρώματα. Ποτέ ξανά».

Θα ήταν όμορφο να δούμε και την ΠΑΕ Ολυμπιακός να κάνει repost την ανάρτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα θύματα της Θύρας 7. Ποτέ δεν είναι αργά για λίγο αμοιβαίο σεβασμό.

LIDL repost-άρει ΑΒ Βασιλόπουλο.

Εξ όσων γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα δεν είχε ληφθεί ξανά τέτοια πρωτοβουλία ή, αν είχε ληφθεί, σίγουρα δεν την είχαν δει και δεν την είχαν κοινοποιήσει τόσοι άνθρωποι μέσα από τα social media. Κι είναι σημαντικό που συμβαίνει έστω μετά από τέσσερις δεκαετίες, διότι δεν υπάρχει φανατικός φίλος του Παναθηναϊκού που δεν θα τη δει και δεν θα προβληματιστεί έστω λίγο, στον πυρήνα της ανθρωπιάς του. Όπως θα προβληματιστούν και πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού, για την αξία της  χειρονομίας των αντιπάλων τους. Πολλοί το εκδήλωσαν ακαριαία, γράφοντας ένα «respect» κάτω από την ανάρτηση.

Όταν η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε κάνει την περίφημη ανάρτηση με τον μπαμπά που του έπλεκε κοτσιδάκια η κόρη του, η ανταγωνιστική εταιρεία LIDL είχε κάνει repost την αναρτηση σε ένδειξη αλληλεγγύης. Όταν η τράπεζα Eurobank έκανε μια ανάρτηση στήριξης της Σοφίας Μπεκατώρου για τις #metoo αποκαλύψεις της, η ανταγωνιστική τράπεζα Alpha Bank έκανε επίσης repost την ανάρτηση σημειώνοντας ότι είναι «μαζί στην προσπάθεια για μια κοινωνία αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπρέπειας». Θα ήταν όμορφο να δούμε και την ΠΑΕ Ολυμπιακός να κάνει repost την ανάρτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ποτέ δεν είναι αργά για λίγο αμοιβαίο σεβασμό.

Alpha Bank repost-άρει Eurobank.

Πολλά λέγονται όλον αυτό τον καιρό για την επέλαση της πολιτικής ορθότητας, για την υποκριτική αλληλεγγύη των εταιρειών, για την τέχνη του μάρκετινγκ στην εποχή των social media. Ακόμα περισσότερα όμως μπορούν να ειπωθούν για τη στοιχειώδη ευγένεια, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Ας ελπίσουμε ότι η μεταβατική αυτή εποχή που διανύουμε, με φόντο την πανδημία, που μας κάνει να επαναξιολογούμε πολλά που θεωρούσαμε ταμπού ή έστω δεδομένα, να φέρει λίγη παραπάνω θετική ενέργεια και στον βρομερό κόσμο του οπαδικού ποδοσφαίρου. Αυτό θα είναι σίγουρα κάτι που κανείς δεν περίμενε.

Οι σκέψεις μας σήμερα πηγαίνουν στην οικογένεια του Ολυμπιακού και προπαντός στους συγγενείς των νεκρών της Θύρας 7.  Μαζί με ένα μικρό -αλλά διόλου αμελητέο- μπράβο στον Παναθηναϊκό. Αξίζει να βρει μιμητές!

 

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η Ελληνική κεντροαριστερά να διδαχθεί από την πλατιά συμμαχία του Μπάιντεν;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top